Özel Haber) Çed Toplantısında, "Kanser Olmak İstemiyoruz" Tartışması
Bursa'nın Kestel ilçesinde çimento fabrikasının kurmak istediği katı atık ve kimyasal yakma tesisi için yapılan ÇED toplantısında tartışma yaşandı.
Bursa'nın Kestel ilçesinde çimento fabrikasının kurmak istediği katı atık ve kimyasal yakma tesisi için yapılan ÇED toplantısında tartışma yaşandı. Vatandaşlar tesisin kanser tehlikesi oluşturacağını öne sürerken, çimento fabrikası yetkilileri ise iddiaları yalanladı.
Uzun yıllardır Kestel ilçesinde faaliyet gösteren Bursa Çimento Fabrikası, yeni tesis yapımı için genişleme kararı aldı. Katı atık ve kimyasal yakma tesisi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı. Bir düğün salonunda yapılan toplantıda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Özel İdare kurumlarından oluşan ÇED heyeti, vatandaşlarla yeni yapılacak tesisi anlattı. Az sayıda mahalle sakininin katıldığı toplantıda söz alan DOĞADER Genel Sekreteri Caner Gökbayrak, tesisin kanserojen maddeler içereceği için halk sağlığını tehdit edebileceğini öne sürdü. Gökbayrak, "Bakanlığın sitesinde yapılan ölçüm raporlarında bazı değerler yok. Bazı kanserojen maddeler içeren üretimin testlerden geçmesi lazım. Bu konuda bize gerekli cevabı verin" dedi.
TEPKİ GÖSTERİP SALONU TERK ETTİLER
Toplantı esnasında bazı vatandaşlar, tesisin yapılma kararına tepki gösterdi. ÇED toplantısını yürüten Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Selçuk Namlı, vatandaşlardan konuşanlara karşı daha saygılı olmalarını istedi. Yaklaşık 2 saat süren toplantının sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Toplantı sırasında bazı vatandaşlar tepki göstererek salonu terk etti.
İddialara cevap veren Bursa Çimento Genel Müdürü Mürsel Öztürk, çimento fabrikalarının ve tesislerinin kanserojen bir salınım yapmadığını söyledi. Vatandaşların sorularını cevaplamaya çalışan Öztürk, tesiste düzenli olarak denetimlerin ve tetkiklerin yapıldığını, her yapılan işlemin rapor edildiğini açıkladı. Öztürk, "Dünyada ileri teknoloji kullanan çimento fabrikası da en düşük teknoloji kullanan da çevreye kanserojen etki yapmıyor. Lütfen rahat olun. Bunu teknik detayıyla açıklayabilirim. Huzur içinde olun" dedi.
"AVRUPA'DA ÖRNEKLERİ VAR"
Atık yakma konusuna da açıklık getiren Öztürk, "Haklısınız, atık yakılırken sektörden birisi olmasam endişe ederim ama açık yüreklilikle söylüyorum. Almanya'da Stutgart yakınlarında bir fabrikaya gittim. Bu fabrika yüzde 100 atık kullanıyordu. Bu bir savunma refleksi değil çünkü sizin endişeleriniz aynı zamanda benim endişelerim. Şu anda Avrupa'nın en meşhur illerinin yanında çimento fabrikaları var" diye konuştu.
Tartışmaların ardından toplantı sona erdi. Mürsel Öztürk ile vatandaşların diyaloğu toplantı çıkışında da devam etti. - BURSA