Haberler

Bal İçin 6 Ay Evlerinden Uzakta Kalıyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla’dan Mart ayında eşi ve 3 çocuğuyla birlikte yola çıkan Osman Korkmaz, bal toplamak için 280 kovan arı ile Türkiye’yi dolaşıyor.

Muğla'dan Mart ayında eşi ve 3 çocuğuyla birlikte yola çıkan Osman Korkmaz, bal toplamak için 280 kovan arı ile Türkiye'yi dolaşıyor. Korkmaz ailesi, İzmir, Adapazarı, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale ve Tekirdağ'da kestane, çam, ayçiçeği balı için konaklıyor.

Muğla'da yaşayan ve 15 yıldır arıcılık mesleği ile uğraşan Osman Korkmaz, ilkbaharın gelmesiyle birlikte ailesi ile evinden ayrılarak Türkiye'nin çeşitli illerini dolaşmaya başlıyor. 280 adet kovanıyla mevsimine göre kestane, ayçiçeği, çam balı için yola çıkan ve ayçiçeği balı için Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Ahmetbey beldesine gelen Osman Korkmaz, arıcılık mesleğinin babadan kaldığını söyledi. 10 yıldan beri ayçiçek balı için Kırklareli'ne gelen Korkmaz ailesi, burada arılarını sağdıktan sonra çam balı için Eskişehir'e gidecek. Konakladıkları yere kurdukları çadırda yatıp kalkan Korkmaz ailesi tüm zorluklara göğüs gererek göçebe hayatı yaşıyor.

"BAL İÇİN 280 KOVAN ARI İLE DOLAŞIYORUZ"

15 yıldır arıcılıkla uğraşan Osman Korkmaz, Türkiye'nin bir çok yerini dolaştığını belirterek, " Muğla'dan geldik, arıcıyız. 10 yıldan beri buraya geliyoruz. Arıcılık mesleği bize babadan kaldı. Buraya 300 arı ile geldik. Toplam 280 kovanımız var. Bu verim iyi ama bu sene arılarımız biraz hırçındı. Arıcılık bize babadan kaldı, 15 yıldır ben bu işi yapıyorum. Muğla'dan çıktığımızda İzmir'e gidiyoruz. Daha sonra İç Anadolu'ya Afyon yöresine gidiyoruz. Yılın durumuna göre kestane balına da gidiyoruz. Arılarımızı geliştirdikten sonra ayçiçeğine dönüyoruz. Ayçiçeği balı için buraya geliyoruz. Ayçiçeğinde konaklayarak arılarımızı yerleştiriyoruz. Burada yerimizi aldıktan sonra tekrar arılarımızı çama hazırlamak için geri dönüş yapıyoruz. Çam balı için Adapazarı veya diğer yörelere gidiyoruz" dedi.

"6 AY BOYUNCA EVLERİNDE UZAKTA KALIYORLAR"

Aylarca evlerinden uzak kaldıkları ifade eden Korkmaz, "Mart ayında evimizden çıkıyoruz, Eylül ayına kadar dışarıda duruyoruz. İlk kendim çıkıyorum daha sonra okulların bitmesi ile çocuklar ve eşim de geliyor. Bize en yakın çarşıdan malzemelerimizi alıp burada kulübemizde yemeğimizi kendimiz yapıyoruz. Bu sene durumdan memnunuz. Toplamda 150 teneke bal çıkarttık. Fiyatlar bu sene daha belli olmadı. Geçen yıl teneke fiyatı 190 liradan satılmıştı" diye konuştu.

Osman Kormaz'ın eşi Sadıke Korkmaz, farklı memleketleri gezerek evden uzakta gurbet hayatı yaşadıklarını ama ailece hep bir arada oldukları için zorluklara katlandıklarını söyleyerek, "Evimizden uzakta farklı memleketlerde zor oluyor. Ama yapacak bir şey yok, çalışmak zorundayız. Eşimle, çocuklarımla beraber olduğu için daha güzel oluyor. Ailemle beraber olunca zorluklara katlanıyoruz o zaman daha kolay oluyor. Çocuklarımla beraber eşime destek oluyorum. Beraber yıllardır çalışmaya alıştığımız için daha kolay geliyor artık" ifadelerini kullandı. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close