Özal'ın Cenazesiyle İlgili Flaş Açıklama
Turgut Özal'ın ölüm nedeni konusunda inceleme yapacak olan Adli Tıp Kurumu'nun Başkanı, merak edilenleri açıkladı.
Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarının ne zaman açılacağı konusundaki çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Nokta atış, 'Şu tarihte başlayacağız, şu tarihte bitireceğiz' şeklinde oluşan bir tarih yok ama en kısa zamanda, bir-iki gün içinde belli olur. Cenazenin hepsini getireceğiz " dedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı doğrultusunda 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Topkapı'daki Anıt Mezarı'nı açarak, ölüm nedeni konusunda inceleme yapacak olan Adli Tıp Kurumu'nun Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce'ye yöneltilen sorular ve verilen yanıtlar şöyle:
Soru: "Feth-i kabir" işlemi hangi durumlarda yapılır?
İnce: Feth-i kabir yani mezar açma işlemi ilk kez yaptığımız bir işlem değil. Bunu hep altını çizerek söylüyorum. Bir defin işlemi yapılmış ama şüphe oluşmuşsa veya eksik bir inceleme varsa ya da bildirimsiz gömülme varsa feth-i kabir işlemi yapıyoruz. Bize, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından böyle bir görev verildi. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın feth-i kabir işlemini yapacağız.
Bize dosya geldikten sonra hızlı bir şekilde çalışmamıza başladık. Bu çalışmalar doğrultusunda da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen savcılarla toplantı yaptık ve 'Nasıl bir işlem yapılacak, bu işlemin doğru yapılabilmesi için hangi şartların oluşması gerekir?' sorularının yanıt bulduğu 'İş Akış Şeması' oluşturduk.
En önemli faktörlerden birisi, birimlerin koordinasyonu ve iş bölümünün yapılması. Bu koordinasyon ve iş bölümü süreçlerini tamamladık. Dün arkadaşlarımız mezarda, ilk incelemelerini yaptılar ama bununla ilgili bilgileri zaten toplamıştık. Bunların hepsini Cumhuriyet Başsavcısı ile de konuştuk. Nasıl bir işlem yapacağız? Oradaki yapının bilgilerine ulaşıldı.
Soru: Ekipte kimler yer alacak?
İnce: Cenazenin çıkarılması işleminde Adli Tıp Kurumu'ndan 7 kişilik bir ekip çalışacak. Ben de sürecin başından sonuna ekibin başında duracağım. Benim yanımda da bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir kişi, morg ihtisas dairesinden 3 kişi olacak. Kurumda çalışacak ekip sayısı 20'ye kadar yükselecek.
Soru: Mezar açma işlemi ne zaman yapılacak?
İnce: Bizim verdiğimiz bilgiler doğrultusunda savcının talimatıyla mezar açma işlemini yapacağız. Cumhuriyet Başsavcılığı ile ortak bir tarih belirleyeceğiz. Nokta atış,'Şu tarihte başlayacağız, şu tarihte bitireceğiz' şeklinde oluşan bir tarih yok ama en kısa zamanda, bir-iki gün içinde belli olur diye düşünüyorum. İşlemi ne kadar zamanda bitiririz, tamamen yer şartlarıyla ilgili. Orada çalışacak elemanların ismi bile belli.
"CENAZEYİ ÇOK ÖZEL BİR YERDE SAKLAYACAĞIZ"
Soru: Mezar açma işleminde ve sonrasında nasıl bir çalışma yürütülecek?
İnce: Bizden istenen ölüm sebebinin tespiti. Ölüm sebebinin tespiti işlemi olduğu için de rahmetli Cumhurbaşkanımız'ın cenazesini buraya getireceğiz ve burada otopsi işlemi yapılacak.
Feth-i kabir işlemlerinde nasıl çalışıyorsak aynen çalışacağız. Mezarda yapılacak işlem; cenazenin çıkarıltılması, örneklerin toplanması ve örneklerin uygun koşullarda buraya taşınması. Cenazenin hepsini getireceğiz.
Üstteki anıt mezar kalkacak, cenazeye inilecek. Dün yapılan çalışmanın neticesini de ilettiler. Lahidi kaldırdıktan sonra rahmetli Cumhurbaşkanımız'ın cenazesini alıp, buraya geleceğiz.
Burada otopsi işlemi yapılacak. Yapılan tüm prosedürler rahmetli Cumhurbaşkanımız için de yapılacak. Otopsi yapıldıktan sonra olayın da özelliği dikkate alındığında cenazeyi çok özel bir yerde saklayacağız.
Cenazeyle ilgili işlemleri olabilecek en kısa sürede bitirmeyi planlıyoruz. Sonra da cenazenin gömülme işlemleri için cenazeyi aileye, devletimize teslim edeceğiz.
MEZARIN ALTINDAKİ TOPRAK DA ALINACAK
Sonrasında analiz süreci var. Analiz sürecinde de bizden istenen bir otopsi sonucu. Bütün kalan vücut parçalarında travmatik, patolojik bulgu var mı? Bunlar arkadaşlarımız tarafından incelenecek. Sonrasında da Kimya İhtisas Dairesi'nde yapılacak toksikolojik analiz için örnekler alınacak.
Bu örnekler hem rahmetli Cumhurbaşkanımız'dan hem cenazenin konulduğu yerden hem de toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden alınacak. Bu tip çalışmalarda yapılır, buna da kontrol çalışması denilir.
Cenaze ve bulunduğu yerle hiç ilgisi olmayan mezarlığa ait yerlerden de kontrol amaçlı örnekler alacağız. Bu örneklerde toksikolojik analizler yapacağız. Bu analizleri nasıl yapacağımız, neleri arayacağımız konusunda da; analizlerde çıkanlara bakacağız, neler bulduk? Bunlarla ilgili cihazlarımızın çok gelişmiş kütüphaneleri var. Onlara ait her örnek bizim önümüzde grafik olarak yer alacak. Sonrasında da bunları raporlayıp, Birinci İhtisas Kurulu'na göndereceğiz. Aklınıza gelebilecek bütün toksik maddelere bakabilecek cihazlarımız var.
"EN AZ 48 SAAT SONRA AİLESİNE VE DEVLETİNE TESLİM EDİLECEK"
Soru: Örnekleri aldıktan sonra defin işlemi ne zaman yapılacak?
İnce: Buradaki işlerimiz için en az 48 saate ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanı'nın cenazesini burada saklayacağız. Onun da güvenliği söz konusu. O güvenliği almak için de düzenlemeler yaptık. Bu cenaze bu şekilde gelen olgularla birlikte durmayacak. Ayrı bir yerde duracak. Özellikli bir yerde duracak ve sayın Cumhurbaşkanımız'a gösterilecek en yüksek hassasiyet gösterilecek. Cenaze, ailesine ve devlete en az 48 saat sonra teslim edilecek. Bu süreyi belirleyen en önemli neden de DNA çalışması.
Soru:Kaç maddeye bakabiliyorsunuz, sonuçların çıkması ne kadar sürer?
İnce: Bütün uyutucu, uyuşturucu, insektisitler (böcek öldürücü), ağır metaller, aklınıza gelebilecek her maddeye bakacağız. Şu anda dünyada da kullanılan tüm maddelere ait bilgiler cihazların veri tabanlarında yer alıyor.
Malzemeyi cihazda çalışılacak hale getirdikten sonra kontaminasyonu minimize etmek istiyoruz. Cihazda bulunan her bir madde, veri tabanı ile karşılaştırılacak. Burada önemli olan cihazın yazılımıdır. Eğer aynı piki görüyorsak, bu pikler yorumlanmak üzere uzmanların önüne gelir.
Şimdi bu pikleri kontrol için aldığımız örnekle de karşılaştıracağız. Yani toprağın kendi yapısından mı geliyor bunlar yoksa kendi yapısında olmayan bir madde mi var? Bazı zehirler var, bunların hiçbiri vücutta kemikte birikecek kadar kalmıyor. Kemikte birikmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekiyor.
"SAÇ KILINDAN TESPİT EDİLEMEYEBİLİR"
Örneğin, 'saç kılı' deniyor. Saçla ilgili şöyle bir örnek vereyim. Bunu savcılara da söyledik. Bir maddeden bir-iki gün sonra ölüm olduysa bunu saçta tespit etme olasılığı çok fazla yoktur. Çünkü saça çıkacak kadar bir zaman geçmemiştir. Saçta bir kimyasalı bulabilmemiz için saçın uzaması lazım. Aynı şey kemik için de söz konusu.
Örneğin, süre göz önüne alındığında hedef organ olarak kemik olmayan, kemikte birikimli olmayan toksik malzemeleri, yumuşak dokuda lezyon yapacak malzemeleri bulma şansımız çok fazla yok. Bütün örnekleri teker teker inceleyeceğiz, sonrasında Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporlarını ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu'na göndereceğiz. Oradaki hocalarla bütün süreç göz önüne alınarak, rapor hazırlanacak ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nın istediği ölüm nedeninin tespitini yazacağız.