Haberler

Oyuncaklar Yeni Evine Kavuştu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇOKAUM) tarafından, 25 yıl önce kurulan oyuncak müzesi, yeni binasında hizmet verecek.

Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇOKAUM) tarafından, 25 yıl önce kurulan oyuncak müzesi, yeni binasında hizmet verecek.

Müzenin, Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsündeki yeni yerine taşınması dolayısıyla düzenlenen törene, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Müze Müdürü Prof. Dr. Müge Artar, müzenin kurucusu Prof. Dr. Bekir Onur ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş katıldı.

İbiş, açılışın ardından Müze Müdürü Artar'dan oyuncaklar ve müzenin konsepti hakkında bilgi aldı.

Oyuncak müzesinin kurulduğu günden bu yana çok gelişim gösterdiğini belirten İbiş, şunları söyledi:

"Özellikle 2000'li yıllardan sonra hocalarımızdan, müzenin durumuyla ilgili zaman zaman bilgi aldım. Müzeyi dolaştık, gördük. En yanlışlardan biri ben olduğum için, geriye doğru gittik. Nostaljik bir günü yaşıyoruz. Kullandığımız oyuncakların bir kısmını, çocukluğumuzda kendi yaptığımız oyuncakların benzerlerini gördük. Bu müzede derin bir tarih, hafıza var, bir bellek var."

İbiş, müzenin geleneksel oyuncakları tanıtmayı ve oyun kültürümüzü hatırlamayı amaçladığını ifade ederek, "Müzeler kuşakları arası etkileşimin, paylaşımın temel mekanı. Müzeler, tarihin en büyük şairidir. Hafızanın da en büyük mekanıdır. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Müzede 780 oyuncak sergileniyor"

Müze Müdürü Prof. Dr. Müge Artar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzede 780 oyuncağın sergilendiğini, envantere kayıtlı 2 bin 800 oyuncağın bulunduğunu belirtti.

Müzenin, Kültür Bakanlığına bağlı özel müze olduğuna işaret eden Artar, şu değerlendirmede bulundu:

"Depolarımızda olan oyuncaklar kategorize edilmiş ve ayrılmış durumda. Yerimizin darlığından dolayı şöyle bir uygulama yapıyoruz, iki senede bir müze sergilemelerini değiştireceğiz. Böylece beş senelik sergimiz hazır elimizde. Çokça bağışlar alıyoruz. Üniversitemizin öğretim üyelerinden sağlam destekler alıyoruz. Bütçemiz el verdiğince antikacılardan oyuncak da satın alıyoruz."

Müzenin, bulunduğu ilk binadan yeni binaya geçişte bir sene kapalı kaldığını anımsatan Artar, yazılı envanterden dijitale geçtiklerini, kapalı kaldıkları süre içerisinde sergi ve içerik tasarımlarını yaptıklarını söyledi.

Müzeye bağış yapılan oyuncakların, bağışçısının ismiyle sergilendiğini aktaran Artar, "En eski oyuncağımız, 1890 Alman yapımı bir bebek evi. Türk oyuncaklarımızın en eskisi ise 1932 yılına ait. Çok geniş bir Türk oyuncak koleksiyonumuz var. Kapanmadan önce Türkiye'nin en büyük oyuncak firmalarından bazılarının depoları bize devredildi." bilgisini verdi.

Tahta bebeklerden, bez bebeklere, arabalardan, antika oyuncak trenlere, oyuncak mutfak araç gereçlerinden uçaklara kadar birçok oyuncağın sergilendiği müze, cumartesi, pazar ve pazartesi günleri hariç, her gün 8.30-17.30 saatleri arasında gezilebilecek.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close