Haberler

Oyuncak, Çizme, Cezve ile Dekore Edilen Balkon

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konyaaltı ilçesinde yaşayan Füsun Cemal Altan çiftinin eskiyen eşyalar, oyuncaklar ve biblolarla dekore ettikleri balkon görenlerin ilgisini çekiyor Görenlerin önce kreş sandığı balkonda kalburdan cezveye, çaydanlıktan çizmeye kadar pek çok eski eşya kullanıldı Evlerinin bir odasını da şark köşesi olarak dekore eden aile, zaman zaman merakla gelen turistleri de evlerinde ağırlıyor

BEKİR BEKTAŞ - Antalya'da yaşayan Füsun- Cemal Altan çifti, balkonlarını eski eşyalar kullanarak dekore etti.

Merkez Konyaaltı ilçesinde yaşayan Füsun-Cemal Altan çifti, 1997 yılında taşındıkları evlerinin balkonunu eski ev eşyalarıyla dekore ediyor. Altan çiftinin ilk yıllarında hamak ve salıncak yerleştirdiği balkon, zamanla eski mutfak eşyaları, oyuncaklar ve bibloları da eklemesiyle adeta bir kreşi andırıyor.

Evlerinin bir odası da şark köşesi

Altan ailesinin evlerinin şark köşesi olarak dekore edilen odasında ise her yöreden ilgi çekici objeler yer alıyor. Ziyaret ettikleri şehirler ve ülkelerden çeşitli obje ve oyuncak bebekler alan Altan çifti, ailelerinden kalan bazı eşyaları da bu köşede sergiliyor.

Yaklaşık 150 yıllık bir ayna ve şifonyerden tuluma, Trabzon'da yaptırdıkları minyatür kuzineden aile yadigari kahve setine kadar pek çok objenin yer aldığı odada, çiftin gezdiği ülkelerden aldıkları o ülke kültürünü yansıtan bebekler de bulunuyor.

Çizmeden saksı yaptı

Füsun Altan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya Kız Meslek Lisesi mezunu olmasından dolayı boyama ve süsleme işlerine yatkın olduğunu söyledi. Eskiyen eşyaların değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğünü anlatan Altan, eski eşyaları çeşitli süslemeler yaparak ve boyayarak balkonlarının dekorasyonunda kullanmaya başladıklarını belirtti.

Evliliğinin ilk yıllarından kalan ve eskiyen cezveleri, annanesinden kalan çaydanlığı atmaya kıyamadığını dile getiren Altan, bahçede çalışırken giydiği ancak zamanla yıpranan çizmeleri de boyayıp süsledikten sonra saksı ve vazo gibi çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere balkona yerleştirdiğini kaydetti.

Balkonlarında birçok eski eşyayı değerlendirdiklerini ancak yeni aldıkları objeler de bulunduğuna işaret eden Altan, oyuncak hayvanlar ve renkli bibloların sokaktan geçenlerin ve ziyarete gelenlerin ilgisini çektiğini söyledi.

"İlk tepki 'Türk müsünüz' oluyor"

Cemal Altan ise eşiyle emekli olduktan sonra balkonları için daha fazla mesai harcamaya başladıklarını anlatarak, balkonu görenlerin bazen ilginç tepkiler verdiğini, kendilerini şaşırtan sorular sorduklarını ifade etti.

Altan, "Her şeyden önce bir Türk ailesinin böyle bir balkon yapabileceğini, diğer bir Türk ailesi düşünmüyor. İlk gelen tepki 'Balkon çok güzel, Türk müsünüz' oluyor. Biz de (Tabi ki Türküz, kendimiz yapıyoruz) diyoruz" dedi.

Turistlerin de balkon süslemelerine ilgi gösterdiklerini ve fotoğraf çekmek istediklerine dikkati çeken Altan, bazılarının ise gezmek istediğini söyledi. Altan, bazılarının evlerini yakında bulunan kreşle karıştırdıklarını belirterek, "Kapıyı çalıp (Burası kreş mi) diye sordukları oluyor. Burası ev dediğimizde (Biz kreş zannettik) diyorlar. Sanırım bizim toplumumuzda 'Bu kadar oyuncak varsa ancak kreş olabilir' diye düşünülüyor" diye konuştu.

Konyaaltında yaşayanların kendilerini balkonlarıyla tanıdıklarını dile getiren Altan, "Balkonunuzu görebilmek için her sabah buradan geçiyorum" diyenler de olduğunu vurguladı.

Cemal Altan, köy yaşantısına her zaman büyük ilgi duyduğunu, bu nedenle köylerde yaşayan ve evlerini yenileyen akraba ve tanıdıklarının eski eşyalarını alarak evlerinin bir odasını şark köşesi gibi oluşturmaya başladığını anlattı.

Daha sonra gezdiği şehirlerden o yöreye özgü objeleri alarak odasını zamanla geliştirdiklerini ifade eden Altan, halen seyahat ettiği yerden buna benzer eşyalar almayı sürdürdüklerini söyledi.

Turistik bir hal aldı

Balkonlarının dikkatini çektiği bir İngiliz turistin evlerini ziyaret ettiğini kaydeden Altan, turistin odaya büyük bir hayranlık duyduğunu anlattı. İngiliz turistin eşyalarla ilgili tek tek bilgi aldığını ve uzun süre evde vakit geçirdiğini vurgulayan Altan, evden ayrılırken kendilerine hatıra olarak şapkasını bıraktığını ifade etti. Bunun üzerine kendilerinin de İngiliz turiste iğne oyası yemeni hediye ettiklerini söyleyen Altan, bu kişi ile halen internet üzerinden görüşmeye devam ettiklerini aktardı.

Altan, balkonlarına ve oluşturdukları odaya gösterilen ilgiden mutluluk duyduklarını, herkesin ufak çabalarla böyle bir balkon ve oda oluşturabileceğini sözlerine ekledi. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel
title
Close