Haberler
Körfez'in petrol zengini ülkesi ilk kez Ankara'da! Türkiye ve Umman arasında 10 kritik anlaşma imzalandı

Türkiye ve Umman arasında 10 kritik anlaşma imzalandı

Putin'den yeni tehdit: Birden fazla Oreşnik füzesi, nükleer silaha eşdeğer

Putin, elindeki en güçlü silahla tehdit etti: Toz olursunuz

Turhan Çömez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la arasını açan olayı ilk kez Haberler.com'a anlattı

Turhan Çömez, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arasını açan olayı ilk kez anlattı

Yenidoğan çetesi üyesinden kan donduran sözler: '500 gram zaten, çek tüpünü gitsin' dedi

Kaya bebekle ilgili itirafı, mahkeme salonunu buz kestirdi: 500 gram zaten...

Oyun Devlerinin "Çanak" Okey Kavgası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mynet, kendi adıyla kurduğu Mynet Çanak Okey'e rakip olarak Çanak Okey Plus'u kullanan Peak Games'e dava açarak oyunlarında "Çanak" adını kullanmamasını istedi.

Mynet, kendi adıyla kurduğu Mynet Çanak Okey'e rakip olarak Çanak Okey Plus'u kullanan Peak Games'e dava açarak oyunlarında "Çanak" adını kullanmamasını istedi. Mynet, ayrıca Çanak Okey'i tanıtmak için 3.6 milyon TL harcadığını savunarak 100 bin TL'den az olmamak üzere belirsiz tazminat da istedi.

Peak Games ise Çanak adının bir jenerik isim olduğunu, Anadolu'da oynanan okey oyununda 'Çanak Kırmak'tan geldiğini savunarak davanın reddini istedi.

SİSTEME ELEMANLARI 2-3 KAT ÜCRETLE TRANSFER EDEREK BAŞLAMIŞLAR

Avukatı Özgür Akman aracılığı ile mahkemeye başvuran Mynet, 15 yıl önce kurduğu internet portalı ile 30 kategoride hizmet verdiğini, hizmetlerinin yüzde 40'ının oyunların oluşturduğunu hatırlattı. Peak Games'in kurucusu Sidar Şahin'in 2006 ve 2010 yılları arasında toplam 2.5 yıl kendilerine danışmanlık hizmeti verdiğini hatırlatan Mynet, Şahin'in 2 yıl önce stratejik noktalarda görevli 9 elemanını 2-3 katı ücret ile transfer ederek şirket sırlarına hakim olduğunu öne sürdü. Bu transferlerden önce 7 Ağustos 2010 tarihinde Mynet Çanak Okey'i Facebook üzerinden yayına soktuğunu, 4 gün sonra da canakokey.com sitesini satın aldıklarını savunan Mynet, büyük yatırımlarla oyunu bilinir hale getirdiklerini savundu.

TANITIMINA 3.6 MİLYON TL HARCAMIŞ

Üç yıl içinde Mynet Çanak Okey için 3 milyon 634 bin TL tanıtım yaparak oyuna aylık 2 milyon aktif kullanıcı girişi sağladıklarını savunan Mynet, "Google ve diğer arama motorlarında çanak okey ibaresi ile arama yapıldığında en popüler oyun olduğu görülmektedir" iddiasında bulundu. Mynet, davalı Peak Oyun Yazılım ve Pazarlama A.Ş.'nin (Peak Games) ilk olarak Çanak adı içermeyen Okey Plus oyununu 18 Ocak 2011 tarihinde Facebook üzerinden yayına soktuğunu hatırlatarak dilekçesini şöyle sürdürdü:

21 Kasım 2013 tarihinde de Çanak Okey Plus adı altında yine Facebook üzerinden yayına soktu. Tarafımızdan yapılan reklam çalışmaları sonucu bilinir kılınan Çanak Okey ibareli tescilsiz markadan kaynaklanan haklara tecavüz etmek suretiyle haksız rekabet yapmıştır. Amaçları tescilsiz ama tanınmış markamızla iltibas yaratmak, kullanıcılar nezdinde oyunların karıştırılmasına neden olmaktır. Ayrıca Plus kelimesi İngilizce dilinde 'artı' anlamına gelmekte ve online oyunlarda bir oyunun bir üst versiyonu yani daha gelişmiş versiyonu için kullanılmaktadır. Bu kullanıcılar nezdinde onların oyununun bizim oyunumuzdan daha üstün özellikler taşıdığı intibahı oluşturarak haksız rekabet yaratmaktadır.

Mynet, davalı Peak Games'in Çanak Okey ve Çanak Okey Plus için TPE nezdinde tescil başvurularında bulunduğunu hatırlatarak, ilk kullanıcı olması sıfatıyla kendilerinin de TPE'ye başvurduklarını hatırlattı.

Kendilerinin 3.6 milyon TL harcayarak Çanak Okey markasını bilinir ve tanınır kıldıklarını, bu nedenle marka üzerindeki hakların kendilerinde olduğunu savunan Mynet, Peak Games'in bu tanınırlılıktan yararlanarak yarattığı haksız rekabetin sona erdirilmesini istedi.

TEDBİR İSTEDİ

Peak Games'in bu oyunu kullanarak Türk Ticaret Kanunu'nun haksız rekabeti düzenleyen 54-55-56. maddelerine aykırı davrandığını iddia eden Mynet, davalının ticari defterleri üzerinde bilirkişi incelemesi yapılmasını, oyundan elde ettiği gelirin böylece tespit edilmesini isteyerek, 100 bin TL'den aşağı olmamak üzere belirsiz tazminata mahkum edilmesini istedi. Davalının Çanak Okey ve Çanak Okey Plus markalarının Facebook üzerinden kullanmasının tedbiren önlenerek kullanımdan men'ini isteyen Mynet, yine davalıya ait www.canakokey.com.tr sitesine erişimin de tedbiren engellenmesini istedi.

PEAK GAMES'İN YANITI

Mahkeme, yargılamayı gerektirir gerekçesi ile tedbir taleplerini reddederken, dava dosyasına yanıt dilekçesi koyan Peak Oyun Yazılım ve Pazarlama A.Ş. (Peak Games), içinde plus geçen pek çok ünlü oyunun sahibi olduğunu hatırlattı.

Kurucusu Sidar Şahin, 9 davacı firma çalışanını kendi firmalarına getirtmediğini, bu 9 kişinin bambaşka nedenlerle firmalarından ayrıldığını savunarak "Davacının ürününde Mynet adı geçmektedir ve bu isim bizim tarafımızdan haliyle kullanılmamaktadır. Bu nedenle kullanıcıların adlara bakarak oyunu karıştırma ihtimali yoktur. Ayrıca Çanak Okey ibaresini kendileri yaratmamıştır. Genellikle Anadolu'da okey oynayanlar arasında bilinen Çanak Kırmak' tabiri bunun için kullanılır" dedi.

ŞİMDİYE KADAR 5 MİLYAR DEFA OYNANDI

Çanak Okey, Facebook üzerinde en çok oynanan oyunlardan biri. Bugüne kadar 5 milyar defa oynanan oyunu Facebook'da ayda 2.5 milyon kişi oynuyor. Sadece Mynet Çanak Okey, cep ve tablet bilgisayarlara 16 milyon 174 bin kez indirilmiş.

YK(HE) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title