Öyküde En İyiler Seçildi
MURATPAŞA Belediyesi'nin bu yıl 2'ncisini düzenlediği Antalya Edebiyat Günleri kapsamında verilen ve öykünün toplum yaşamındaki yerini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen 'Muratpaşa Öykü Ödülleri'nin sahipleri ve bu çerçevede öykü dalında 2016'nın en iyileri belirlendi.
Aysu Erden, Ayşegül Tözeren, Faruk Duman, İbrahim Karaoğlu, Özcan Karabulut, geçen yılın ödül sahibi Hasan Özkılıç ve Türkçe'nin yanlış ve kötü kullanımını eleştirdiği 'Türkçe Off' adlı kitabıyla büyük ilgi uyandıran yazar Feyza Hepçilingirler'den oluşan Seçici Kurul, 1 Ocak - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında yayınlanmış öykü kitapları arasında yaptığı değerlendirmenin sonuçlarını açıkladı. En İyi Öykü Kitabı ödülü 'Kuyuda' kitabıyla Belma Fırat'ın oldu. Ayrıca En İyi İlk Öykü Kitabı ödülü ise 'Şu Yağmur Bir Yağsa' ile Kamil Erdem'e verildi.
ONUR ÖDÜLÜ ZÜLFÜ LİVANELİ'YE
Antalya Edebiyat Günleri'nde geçen yıl Füruzan'a verilen 'Onur Ödülü'ne ise bu yıl Zülfü Livaneli değer görüldü.
Geçtiğimiz Kasım ayında 50'nci sanat yılında kutlayan Livaneli'ye, Antalya Edebiyat Günleri Onur Ödülü, Livaneli'ye 25 Mart Cumartesi adına düzenlenecek gecede sunulacak.
ÖTEKİLEŞTİRİLENLERİN HİKÂYELERİ
Seçici Kurul, gerekçeli kararında En İyi Öykü Kitabı ödülünü alan Belma Fırat'ın NotaBene Yayınlarından çıkan 'Kuyuda' isimli öykü kitabının 'ötekileştirilenlerin hikâyelerini ötekinin dilini bozmadan, edebi estetik içinde aktarabilmesi, başka kadınların öykülerini yazarak, Türkiye öykücülüğünde yeni kılcal damarlar oluşturması' nedeniyle ödüle layık görüldüğünü açıkladı.
Belma Fırat, 'Kuyuda' adlı öykü kitabında kayıplarla başa çıkmanın imkânsızlığında, yası kabullenmeyen, reddiye aşamasında takılı kalan, "ölüler uyumaz" diyen öyküleri bir araya getirdi. Yazar, mitoloji, fantezi ve rüyalardan beslenen; gerçeküstü ve zaman zaman masalsı bir anlatım tarzını kullanarak, edebi mekânda ölümle hesaplaşmanın yollarını arıyor. Kuyunun dibinden fırlayıp gelen faili meçhuller, Gezi, Suruç, Cizre ve topraklarımızda cereyan eden daha nice insan kıyımıyla yüzleşmeye çalışan; ölen çocuklara, kadınlara, kurumlara, aşka, hayallere, yaşanmamış yaşamlara temas ederek, genişleyen bir yelpazede karanlık atmosferini giderek terk eden hikâyelerin oluşturduğu kitap, ölüm temasının meta-kurmaca üslubuyla ele alındığı metinlerden oluşuyor.
NotaBene Yayınları olarak yazarımızı başarısından ötürü kutluyoruz.