Haberler
Suriye'de Baas Partisi çalışmalarını süresiz olarak askıya aldı

Esad'ın gidişi onları da bitirdi! Faaliyetlerini durdurdular

Sosyal medya platformları WhatsApp, Facebook ve Instagram çöktü

3 sosyal medya platformu, aynı anda çöktü

Bakan Uraloğlu, 16 yaş altı için sosyal medya düzenlemesi geleceğini açıkladı

16 yaş sınırı konuşuluyordu! Sosyal medyaya yeni düzenleme geliyor

Somali ve Etiyopya arasındaki krizi Türkiye çözdü

Afrika'daki krizi Türkiye çözdü

Otomatik Bilgi Değişimi ile Yurtdışı Vergi Kaçağına Son

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, Münster Üniversitesi ve İktisadi Kalkınma Vakfı işbirliği ile düzenlenen 2. Türk-Alman Uluslararası Vergi Hukuku Bienali yapıldı.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, Münster Üniversitesi ve İktisadi Kalkınma Vakfı işbirliği ile düzenlenen 2. Türk-Alman Uluslararası Vergi Hukuku Bienali yapıldı.

"Otomatik Bilgi Değişimi ve Türk-Alman İşbirliği Olanakları" başlıklı uluslararası konferans İSO (İstanbul Sanayi Odası) Odakule Meclis Salonu'nda yapıldı. Konferansa, Gelir İdaresi AB ve Dış İlişkiler Daire Başkanı İdris Şenyurt, Gelir İdaresi AB ve Dış İlişkiler Grup Başkanı Tahir Erdem, İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Avrupa Komisyonu Otomatik Bilgi Değişimi Uzman Grup Üyesi Markus Meinzer, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Şıpka ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Ateş'in aralarında bulunduğu vergi uygulamacıları ve akademisyenleri katıldı. Ulusötesi vergisel idari işbirliğinin bir türü olan Otomatik Bilgi Değişimi'nin masaya yatırıldığı konferansta Türk-Alman işbirliği ile bu bilgi değişiminin hukuki etkileri konuşuldu.

"Türk -Alman Otomatik Bilgi Değişiminin Hukuki Esasları ve Ana Sorunları" başlıklı sunumuyla konferansa katılan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Ateş, " Küreselleşmeyle birlikte sınırötesi sermeye ve emek hareketlerinin artan hacmi normalde mükelleflerinin kendi ülkesindeki bilgisine ulaşmasını sağlayacak geniş yetkilerle donatılmış vergi idarelerinin, mükellefinin ülke dışındaki bilgilerine de ulaşması gereğini ortaya çıkardı. Çünkü bizim de aralarında bulunduğumuz birçok ülkede dünya çapında vergilendirme esası kabul edilmektedir. Vergi İdaresinin mükellefinin yurt dışında yapmış olduğu mal, hizmet ve finansal hareketlerinin bilgilerini alabilmesi için o ülkenin vergi idaresinden bu bilgileri talep etmesi gerekiyor. İşte bu vergi idareleri arasındaki vergisel bilgilerin sistematik ve periyodik bir biçimde gönderilmesi için yapılan işbirliğine, "Otomatik Bilgi Değişimi" diyoruz. Otomatik Bilgi Değişimi ABD'nin çıkardığı bir mevzuatta öngörülmüştür. Bu mevzuat gereğince tüm dünyadaki finansal kuruluşlar Amerikan vergi mükelleflerinin kendi ülkelerinde yapmış oldukları finansal hareketleri Amerika'ya bildirmek zorundalar. 2013 yılında G20'de alınan bir kararla birlikte küresel standart olarak ilan edilen otomatik bilgi değişimi 2014 yılında yayınlanan standartla birlikte mümkün hale geldi. Türkiye 'de bu konuda adımlar atıyor. Türkiye Amerika ile Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması'nı imzaladı. 24 Şubat'ta da meclisten geçti ve yakında yürürlüğe girecek. Amerika'yla yapılan anlaşma sonucu, verebildiğimiz bilgi karşısında ne kadar bilgi alabileceğimiz tartışılır bir konu. Her ne kadar karşılıklı olan bir anlaşma da olsa bilgi asimetrisi söz konusu. Biz de bu sorunlar karşısında ne yapabileceklerimizi bir araya gelerek çözüyoruz " dedi.

"OTOMATİK BİLGİ DEĞİŞİMİ İLE VERGİ KAÇAKÇILIĞI ÖNLENECEK"

Otomatik Bilgi Değişimi ile aslında amaçlananın mükelleflerin vergi kaçakçılığını önlemek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Leyla Ateş, " Ekonomik krizlerle birlikte ülkeler kendi hazinelerindeki açığı kapatmak için vergi gelirlerini arttırmak zorunda kalıyorlar. Eğer mükellefler yurtdışında yapmış olduğu işlemler hakkında bilgilerini ve vergilerini doğru bir şekilde veriyor olsalardı, böyle bir çözüm arayışına gidilmezdi. Bilgi değişimi ile birlikte vergi kaçakçılığı da önlenmiş olacak. Bu sayede vergi idareleri mükelleflerinin yurtdışında da yapmış olduğu işlemler hakkında bilgi sahibi olacaklar ve ona göre bir vergilendirme yapacaklar. Bu bilgi değişiminin uluslararası hukuksal süreçte ne gibi problemler çıkaracağını, ülkelerin bilgi değişimi yaparken ne kadar karşılıklılık ilkesine uyacağını bizde bu konferansımızda en çok ithalat ve ihracat yaptığımız ülke olan Almanya ile masaya yatırıyoruz. Sonuçta Türkiye ve Almanya arasında finansal hareketlerimiz çok fazla. Bizde burada oluşacak olan ortak problemler doğrultusunda neler yapabileceğinizi birbirimize aktardık" diyerek sözlerini sonlandırdı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title