Otizmli Gençler Avrupa'da Kürsüde
Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel farklılık olan otizmin son yıllarda görülme oranı büyük bir hızla artıyor ve günümüzde her 68 çocuktan birisi otizm riski ile doğuyor.
Din, dil, ırk, sosyal statü ayırt etmeyen otizmin tek ilacı ise, erken tanı ve eğitim.
Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile haftada en az 30 saat kendi ihtiyaçları doğrultusunda bireyselleştirilmiş eğitim alan otizmli çocukların yaklaşık yarısında, otizmin belirtileri kontrol altına alınabiliyor, büyük bir gelişim kaydediliyor ve ergenlik çağına geldiklerinde diğer akranlarından farkı kalmayabiliyor.
Ülkemizdeki 350.000 otizmli çocuktan biri olan Cem Sezgin, erken tanı ve eğitimin otizmli bir bireyin hayatında nasıl bir fark yaratabileceğinin de en güzel örneklerinden biri oldu. Bugün 18 yaşında olan Cem, Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu'nda aldığı eğitimle okuma-yazma, okuduğunu anlama, matematik becerileri, sosyal ve toplumsal uyum becerilerinde büyük ilerlemeler kaydetti. Eğitimin ilk yıllarında gösterdiği problem davranışlar sebebiyle devam etmekte zorlandığı kaynaştırma eğitimine tekrar geri döndü, 8. sınıfta müzik yeteneğini keşfeden öğretmenin yönlendirmesi sayesinde eğitimine güzel sanatlar lisesi müzik bölümü öğrencisi olarak devam etti. Bateri ve piyano çalabilen Cem, aynı zamanda bir kargo şirketinde haftanın belirli günleri çalışmaktadır.
2015 yılında milli takıma seçilerek milli sporcu olma şansını yakalayan Cem Sezgin, 8 – 14 Haziran 2016 tarihinde ise INAS Loano Avrupa Özel Sporcular Yarışmasında 4*100 Bayrak yarışında bronz madalya için kürsüye çıkmış ve otizmli gençlerin neler başarabileceğinin en güzel örneği olmuştur.