Osmanlıların Unutulan Sanatını Temsil Ediyor
İzmir'de, doğa sevgisini yapraklardan oluşturduğu tablolara yansıtan Köroğlu, Osmanlılar zamanında yapılan ancak ilaçlanmadığı için zamanla bozulması nedeniyle günümüze birkaç örneğine ulaşılabilen "yaprak sanatı"nın da temsilcisi oldu Köroğlu: "Bu sanatın gelecek nesillere taşınması gerek ki 'yaprak.
EMRE UMURBİLİR - İzmir'de, doğa sevgisini yapraklardan oluşturduğu tablolara yansıtan Ömür Köroğlu, Osmanlılar zamanında yapılan ancak ilaçlanmadığı için zamanla bozulması nedeniyle günümüze birkaç örneğine ulaşılabilen "yaprak sanatı"nın da temsilcisi oldu.
Doğa sevgisini babasıyla yaptığı uzun doğa yürüyüşlerinde edinen Ömür Köroğlu, bu yürüyüşlerde çiçek ve yapraklara büyük ilgi duymaya başladı.
Kitap arasında kuruttuğu çiçek ve yaprakların solduğunu gören Köroğlu, zaman içinde bitkilerin türlerine göre kurutma tekniği olduğunu öğrendi.
Yaprak ve çiçekleri ilaçlayarak bozulup böceklenmesinin de önüne geçen Köroğlu, doğadan topladığı yüzlerce çeşit bitkinin yaprakları ile türlü çiçek yapraklarını, kolaj tekniğiyle bir araya getirip hiçbir boya kullanmadan, doğal halleriyle tablolar oluşturmaya başladı.
Köroğlu, "yaprak sanatı"yla oluşturduğu tablolarda, kullandığı malzemenin niteliğine paralel, peyzaja ağırlık verse de "vav" harfi betimlemesi gibi değişik tarzlar da deniyor.
"Osmanlı sanatı olduğunu, Nurhan Atasoy bildirmiş"
"Yaprak sanatı" örneklerini gören sanat tarihçisi Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Ömür Köroğlu'nu arayarak, "yaprak sanatı" tekniğinin Osmanlılar döneminde de kullanıldığını ancak ilaçlanmadığı için bu eserlerin zamana yenik düştüğünü bildirmiş.
Prof. Dr. Atasoy'un "Hasbahçe: Osmanlı Kültüründe Bahçe ve Çiçek" adlı kitabında Osmanlı dönemi "yaprak sanatı"na dair birkaç örneğin bulunduğu bilgisini veren Köroğlu, şunları söyledi:
"Hatta II. Abdülhamid'in tahta çıkması kutlamalarında, Müslüman, Hristiyan ve Musevi bir grup bir arada çalışarak, kutsal topraklardan toplanan bitkilerden oluşturulan bir eser hediye etmiş. Bu sanatın gelecek nesillere taşınması gerek ki yaprak sanatı bizim sanatımız bilinciyle devam edebilelim. Bu amaçla yurt dışından gelenler dahil, birçok kişiye özel dersler veriyorum."
Yaklaşık 20 yıldır yaprak sanatı çalıştığını dile getiren Köroğlu, şöyle konuştu:
"Yüzlerce çeşit bitki kullanıyorum. Anadolu toprakları, bu açıdan çok bereketli. Bunların zamanlarını, mevsimlerini takip ederek tek tek topluyorum. Yaprak dışında sebze meyve kabukları, atık olarak gördüğümüz pırasa, patlıcan ve salatalık kabuklarını kullanıyorum. Bunları ilaçlayarak, kalıcı olmalarını sağlıyorum."
Eserlerinin yurt dışında da ilgi gördüğünü anlatan Köroğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sanatçı kartı vermemesi nedeniyle vize işlemlerinde zorluğa yol açtığını dile getirdi.
Köroğlu, "yaprak sanatı"nın yaşatılması için geleneksel sanatlar kapsamına alınması ve bununla uğraşan kişilere de sanatçı kartının verilmesi gerektiğini belirtti.
Ömür Köroğlu'nun "yaprak sanatı"ndan oluşan sergisi, 1 Aralık'ta İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi'nde açılacak. - İzmir