Osmanlıca Kurslarına Yoğun İlgi
Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı 68 ildeki gençlik merkezlerinde 6 binden fazla öğrenci Osmanlıca öğreniyor.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 68 ildeki gençlik merkezlerinde verilen Osmanlıca kurslarına 6 binden fazla öğrencinin katıldığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, gençlik merkezlerindeki Osmanlıca kursları yoğun ilgiyle karşılanıyor.
Katılımcılar mesleki anlamda Osmanlıca eserlerden faydalanmak, tarihi camilerde yazılanları okuyabilmek gibi amaçlarla eğitimleri takip ediyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, gençlere tarih bilinci aşılanması noktasında Osmanlıca kurslarının büyük bir önem taşıdığını vurguladı.
Bu noktada atılan adımlarla "müreffeh bir neslin" gelişebileceğini belirten Kılıç, "Osmanlıca kurslarımıza her geçen gün katılım sayısı artıyor. Kurslara 68 ilde 6 bini aşkın gencimiz katılıyor. İşte kazanılan bu ivme, genç kardeşlerimizin belli bir farkındalığa ulaşmaya başladığının net bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.
"Osmanlıca hakkında ön yargılarım yıkıldı"
Osmanlıca kursuna katılan Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Selim Tazeoğlu, gelenek ve göreneklerin yanı sıra İslam'ın harflerini öğrenmek için kurslara başvurduğunu kaydetti.
Osmanlıca'nın "çok zor" olarak nitelendirildiğine dikkati çeken Tazeoğlu, şöyle devam etti:
"Bunun neticesinde ön yargıyla derslere başladım. İlk dersten itibaren söylenenin aksine çok kolay bir süreç olduğunu gördüm. Sonuç olarak şuan Latin harflerini okur gibi Osmanlıca'yı okuyabiliyorum. Amacım Osmanlıcayı hayatımın her alanına yansıtabilmek."
Katılımcılardan Açık Öğretim Fakültesi İşletme Bölümü öğrencisi Merve Yeleser ise eğitimlerin verimli geçtiğinin altını çizerek, "Tarihi camilerimize gittiğimde oradaki yazıları okuyamıyordum. Kendi öz Türkçemizi bilmemek beni oldukça üzüyordu. İmdadıma Osmanlıca kursları yetişti" değerlendirmesinde bulundu.
"Osmanlıca öğretmeni olmak istiyorum"
Kahramanmaraş'ta lise öğrencisi olan Ali Sağlam, eğitimlere iki ay önce başladığını ama bu kısa süre içerisinde ilerleme gösterdiğine işaret etti.
İlahiyat öğrencisi olmak istediğine değinen Sağlam, "Bu noktada Osmanlıca fayda sağlayacaktır. Kendimi bu alanda geliştirmek ve gelecekte Osmanlıca eğitmeni olmak istiyorum" ifadesini kullandı.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde ilköğretim matematik öğretmenliği eğitimi gören İlknur Karakaç da şunları kaydetti:
"Konakladığım Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtta Osmanlıca eğitimleri gerçekleştiriliyor. Sayısal bölümü öğrencisi olduğu için ilk derslerde zorluk çektim. Dersler bir süre sonra gayet kolay bir hal aldı. Osmanlıca matematik eserlerini okumak ve mesleki anlamda kendimi geliştirmek istiyorum." - Ankara