Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Osmanlı Vakıf Kültürü Bursa'da Anlatıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Ali İhsan Karataş, Osmanlı’nın bir vakıf medeniyeti olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ali İhsan Karataş, Osmanlı'nın bir vakıf medeniyeti olduğunu söyledi.

Osmangazi Belediyesi'nin düzenlediği "Osmanlı Dönemi Bursa'da Vakıf Kültürü" konulu konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Ali İhsan Karataş katıldı. Seyyid Usul Dergahı Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konferansta konuşan Prof. Dr. Ali İhsan Karataş, vakıfların Osmanlı döneminde zirveye ulaştığını ve Bursa'nın da vakıfların merkezi durumuna geldiğini anlattı. Karataş, "Bütün toplumlarda vakıf hizmeti vardır, ama İslamiyet ile birlikte vakıflar ayrı bir özellik kazanmıştır. Kur'an-ı Kerim'de hayrı teşvik eden ayet-i kerimeler, Peygamber Efendimiz'in hadis-i şerifleriyle birlikte Müslümanlar arasında hayır konusunda adeta bir yarış başladı. Bunun neticesinde vakıflar kurulmaya başladı. İslam tarihi boyunca böyle devam etti. Vakıflar, Osmanlı döneminde ise zirveye ulaştı. Sadece insan hayatını değil, hayvanları, bitkileri bütün canlıları ilgilendiren her alanda vakıflar kuruldu. 7'den 70'e herkes ya vakıf kuran ya da vakıflardan istifade eden kişiler olarak vakıfların etrafında bütünleşmeye başladılar" dedi.

Karataş, "Mülkünden fedakarlık yapan insan, oradan elde edilecek gelirleri diğer insanların hizmetine sunmuş oluyor. Bir insan hayattayken bir sadaka verir ve hayatı boyunca bunu tekrar edebilir. Ama vakıflar sayesinde insanlar öldükten sonra da o iyiliğin devamını sağlamışlardır. Vakıflar sayesinde iyilikleri hayırlar, ebedi hale gelmiştir" diye konuştu.

Osmanlı'da vakıfların her alanda yaygın bir şekilde hizmet verdiğini ifade eden Karataş, "Osmanlı'yı kuran şehir Bursa da bu işin merkezi olmuştur. Arşivlere baktığımızda Bursa'da binlerce vakfın olduğunu görüyoruz. Eğitim, sağlık, belediye işleri, su hizmetleri, din hizmetleri, medrese hizmetleri, köprüler, su yolları ve kaldırımların yapılması gibi bütün insanları ilgilendiren bütün hizmetler, hayırseverlerin kurdukları vakıflar aracılığıyla yürütülmüştür. Bursa'daki bütün vakıfların yüzde 45'i kadınlar tarafından kurulmuştur. Erkeğiyle, kadınıyla, hangi meslekten olursa olsun hayırlı işlerin içerisinde yer almışlardır. Tarihimize baktığımızda yıldız gibi parlayan uygulamalardan biridir" dedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title