Osmanlı'nın "Sadaka Taşı" Adıyaman'da Hayat Buldu
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Kumbaralardan görüntü Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk'ün konuşması Osmanlı'nın "sadaka taşı" Adıyaman'da hayat buldu Besni ilçesinde maddi imkanları olmayan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla iki caddeye "ihtiyaç kumbarası" kuruldu Belediye Başkanı Öztürk: "Şu anda kabinlerimiz dolu. Birikenleri personellerimiz tarafından çıkartıp tasnif ettikten sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız" Osmanlı Devleti'nde sosyal hayattaki ekonomik dengenin sağlanabilmesi, "veren elle alan elin birbirini görmeden yardımlarda buluşmasını" sağlayan "sadaka taşı" kültürü, Adıyaman'ın Besni ilçesinde yeniden yaşatılmaya başlandı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Kumbaralardan görüntü
Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk'ün konuşması Osmanlı'nın "sadaka taşı" Adıyaman'da hayat buldu
Besni ilçesinde maddi imkanları olmayan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla iki caddeye "ihtiyaç kumbarası" kuruldu
Belediye Başkanı Öztürk:
"Şu anda kabinlerimiz dolu. Birikenleri personellerimiz tarafından çıkartıp tasnif ettikten sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız"
Osmanlı Devleti'nde sosyal hayattaki ekonomik dengenin sağlanabilmesi, "veren elle alan elin birbirini görmeden yardımlarda buluşmasını" sağlayan "sadaka taşı" kültürü, Adıyaman'ın Besni ilçesinde yeniden yaşatılmaya başlandı.
İlçedeki Gaziantep ve Atatürk caddelerine kumbaralar kuran belediye yetkilileri, biriken paralarla ihtiyaç sahibi ailelerin yaralarını sarmaya hazırlanıyor.
Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede "ihtiyaç kumbarası" adı altında çalışma başlattıklarını söyledi.
Besni'nin en işlek iki caddesine kabinler yerleştirdiklerini anlatan Öztürk, halkın yardımseverliği üzerine kurulu çalışmalarının meyvelerini almaya başladıklarını belirtti.
Osmanlı Devleti döneminde cami avlularına, mahallelere, ihtiyaç sahiplerinin bulunduğu alanlara içi oyuk sadaka taşlarının konulduğu hatırlatan İbrahim Öztürk, maddi durumu iyi olanların buralara para koyduğunu dile getirdi.
Kendilerinin de bu uygulamayla Osmanlı kültürünün yardımseverlik anlayışını yerleştirmek istediklerini ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:
"Osmanlı'nın anlayışı doğrultusunda 'sağ elin verdiğini sol el görmemelidir' hadisinden yola çıkarak, insanların ihtiyaçlarını giderebilmeleri için şehrimizin çeşitli yerlerine 'kumbara' adı altında kabinler kurarak insanlarımızın yardımseverliğini pekiştirmek istedik. Bu kabinlere atılan eşyalar ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılarak, yardımseverlerle ihtiyaç sahipleri arasında bir köprü oluşturmak istedik. Besnili hemşerilerim ise her zamanki gibi yardımseverliklerini bir kez daha göstermiş oldular."
Kabinlere paranın yanı sıra kıyafet ve eşya da konulabildiğini dile getiren İbrahim Öztürk, kumbarada biriken para ve eşyaları ihtiyaç sahiplerine ulaştıracaklarını söyledi.
Halktan her hususta olduğu gibi ihtiyaç sahibini gözetmek ve yardımlaşmayı pekiştirmek adına güzel bir dayanışma gördüklerini vurgulayan Öztürk, "Şu anda kabinlerimiz dolu. Birikenleri personellerimiz tarafından çıkartıp tasnif ettikten sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız. Buraya sığması mümkün olmayan yardımların ise ihtiyacı olanlara dağıtılması hususunda yine koordinasyon birimimiz ve telefon numaralarımız var. Bunlar vasıtasıyla da diğer ihtiyaçların da karşılanabilmesi için yine koordinasyonumuzu devam ettireceğiz. İhtiyacı olmayandan ihtiyacı olana transferi sağlamakla ilgili güzel bir çalışma ve şu an o çalışmanın da meyvesini görmekteyiz" diye konuştu.