Osmanlı'nın İlk Payitahtı Yenişehir'in Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor
Osmanlı Devleti'ne 25 yıl payitahtlık yapan Bursa'nın Yenişehir ilçesinin tarihi düzenlenen sempozyumla masaya yatırıldı.
Osmanlı Devleti'ne 25 yıl payitahtlık yapan Bursa'nın Yenişehir ilçesinin tarihi düzenlenen sempozyumla masaya yatırıldı.
Yenişehir Belediyesi'nin öncülüğünde Uludağ Üniversitesi Kent Tarihi ve Araştırmaları Merkezi'nin (KETAM) katkıları ile düzenlenen 'Tarihten Günümüzü Yenişehir Sempozyumu' başladı. Açılış konuşmasını Yenişehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi Ahmet Baştürk yaptı. Baştürk, uzun bir çalışma döneminin ardından sempozyumu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
Baştürk, "Geleceğe ciddi anlamda ışık tutacağına inandığım bu sempozyum Yenişehir için bir dönüm noktasıdır. Uzun ve yorucu bir çalışmanın ardından gerçekleşen bu sempozyumun ilçemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
KETAM Başkanı ve Ankara İl Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı da, Yenişehir'i akademik anlamda meydana çıkarmak için tertiplenen bu sempozyumun önemine işaret ederek, "Çok geç kalmış bir çalışmadır bu. Yenişehir, Osmanlı İmparatorluğu'na 25 yıl başkentlik yapmış bir ilçe. Bu bakımdan Yenişehir'in masaya yatırılması gerekiyordu. Çalışmalara başladığımızda hepimiz çok heyecanlıydık. Duyurusunu yaptıktan sonra 46 akademisyen arkadaşımız tebliğ verdi. İlçeler arasında bu tektir. Ben sempozyumun düzenlenmesinde bizlere destek veren U.Ü. Rektörümüz Prof. Dr. Kamil Dilek'e, Yenişehir Kaymakamı Süleyman Yılmaz'a, Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil'e, tertip kurulundaki arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu sempozyum kitaba döndüğünde daha da anlamlı olacaktır" diye konuştu.
Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil de yaptığı konuşmada, 11 yıllık görev süresinde bir çok hizmete imza attıklarını belirterek, "Görev süremin sonunda bu benim için final oluyor. Yenişehir'in tarihini ve bugününü ele alan bu çalışma beni son derece mutlu etti" dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağlı da yaptığı konuşmada, "Tarihi eserlerin yaşatılması çok önemli. Bursa bu işi çok iyi yaptı. Yenişehir tarihi açıdan son derece önemli bir ilçemiz. İnşallah önümüzdeki dönem Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Yenişehir'de de tarihi eserler ayağa kalkacaktır. Bu sempozyum sayesinde de Yenişehirliler bile ilçelerini yeniden tanıma imkanı bulacak" dedi.
U.Ü. Rektörü Kamil Dilek de, sempozyumda 50'ye yakın akademisyenin emeğinin olduğunu, bu sayede Yenişehir'in bilinmeyen yönleri ile yeniden gündeme geleceğini söyledi.
Yenişehir Kaymakamı Süleyman Yılmaz ise, yaptığı konuşmada, "Yenişehir'e ilk geldiğimde Yenişehir'in Osmanlı'nın ilk başkenti olduğu konuşuluyordu. Ancak bununla ilgili bir tane belge yoktu. Hep mış, miş... Bizler geçmişimizi bilmeliyiz ki geleceğe umutla bakabilelim. Biz bu sempozyum sayesinde tarihimizi dışarıdan değil kendi hocalarımızdan öğrenelim. Yenişehirlinin bile bilmediği birçok konu bu sempozyumda konuşulacak" dedi.
AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su da, "Hayat bir okul ve bizler de onun öğrencileriyiz. Bu sempozyum sayesinde birçok bilmediğimizi öğreneceğiz" şeklinde konuştu.
Sempozyumun birinci oturumuna Prof. Dr. Mefail Hızlı başkanlık ederken, ilk oturumda Yenişehir Kaymakamı Süleyman Yılmaz, Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim ve Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş konuştu. - BURSA