Osmanlı Hanedanının Sürgün Yılları" Paneli
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde (ÖHÜ), "Osmanlı Hanedanının Sürgün Yılları" konulu panel düzenlendi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde (ÖHÜ), "Osmanlı Hanedanının Sürgün Yılları" konulu panel düzenlendi.
ÖHÜ'den yapılan açıklamaya göre, üniversitenin kongre merkezinde düzenlenen panele katılan 2. Abdülhamid'in 4'üncü kuşak torunu Orhan Osmanoğlu, II. Abdülhamit Han hakkında bilgiler verdi.
Osmanoğlu, hanedan mensuplarının sürgünde yaşadıklarına ilişkin hatıratlarını anlatarak, "Sürgünde tüm hanedanın aynı ülkeye gitmesi söz konusu olmadı ve her aile farklı bir ülkeye gitmek zorunda kaldı. Hanedan mensupları Fransa, Halep, Balkan ülkeleri, Bulgaristan, Beyrut ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerine gitti." diye konuştu.
Dedesi Mehmet Selim Efendi'ye saraydan çıkması gerektiği söylendiğinde "Bizim devlete karşı boynumuz kıldan incedir. Biz her zaman devlet için çalıştık. Devlet her zaman bakidir." diyerek Beyrut'a yerleştiğini aktaran Osmanoğlu, "Devletçilik anlayışı Osmanlı torunlarında her zaman mevcut olmuştur ve bu anlayış baki kalacaktır." ifadesini kullandı.
Sürgündeki yıllarında Hanedan mensuplarının zor şartlar altında çalışarak yaşamlarını sürdürdüğünden bahseden Osmanoğlu, şöyle konuştu:
"Adnan Menderes'in yoğun çabaları ile ilk önce 1952'de sadece kadınlar, 1974'te de Rasim Cinisli'nin verdiği önerge ile diğer Osmanlı Hanedanı gelebildi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını 1985'te Turgut Özal zamanında aldık."
Programa, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, AK Parti Niğde İl Başkanı Mahmut Peşin, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.