Osmanlı'dan Günümüze Arnavut Türk İlişkileri" Sempozyumu
Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, "Osmanlı'dan günümüze Arnavut Türk ilişkileri" konulu sempozyum düzenlendi.
Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, "Osmanlı'dan günümüze Arnavut Türk ilişkileri" konulu sempozyum düzenlendi.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Balkan Forumu desteğiyle Alsar Vakfı tarafından düzenlenen sempozyuma, Arnavut Türk ilişkileri uzmanı araştırmacı yazar Müfid Yüksel, sosyal bilimler uzmanı Prof. Dr. Zyhdi Dervishi ve Alsar Vakfı Başkanı Mehdi Gurra'nın yanı sıra Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği ile birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcileri de katıldı.
Alsar Vakfı Başkanı Gurra, açılış konuşmasında, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Arnavutların kilit rol oynadıklarını anlatarak, Arnavutluk'un en güçlü müttefiğinin Türkiye olduğunu ifade etti.
Araştırmacı yazar Yüksel de Arnavutluk ile Türkiye arasında tarih boyunca gelişen ilişkiler konusunda katılımcılara bilgi verdi. Arnavutça dilinin 18. yüzyılda Osmanlı saraylarında kullanıldığını kaydeden Yüksel, "Arnavutların Balkanlar'daki gücünün artması veya azalması, Osmanlı'nın güçlenmesi ve zayıflaması ile doğru orantılıdır" diye konuştu.
Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1994 yılından bu yana iki toplum arasındaki ilişkileri araştırdığını aktararak, "Sosyolog olmama rağmen tarihe artı bir ilgim var. Tarih okumalarımda Balkanlar'ın, özellikle Arnavutların Osmanlı'daki önemini fark ettim" dedi.
Sempozyuma katılımı nedeniyle büyükelçiliğin takdim ettiği onur ve şükran belgesini alan Yüksel, "1912 travmasının atlatılması iki halk arasında mesafeler oluşturmuştur lakin Türkiye'de, Rumeli'den göç etmiş yaklaşık 5 milyon Arnavut yaşamaktadır ve bu iki halk arasındaki köprünün en önemli göstergesidir" ifadelerini kullandı.