Haberler

Osmanlı'da Panzehir Üretimi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Sultan II. Bayezid Külliyesi Darüşşifası'nda panzehir üretiminin de yapıldığını belirterek, "Hastalarını kendi tiryaklarıyla tedavi eden 15. yüzyılın ünlü cerrahı Şerafettin Sabuncuoğlu'nun uygulamaları notlar şeklinde ziyaretçilere anlatılıyor" dedi.

SALİH BARAN - Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Sultan II. Bayezid Külliyesi Darüşşifası'nda panzehir üretiminin de yapıldığını belirterek, "Hastalarını kendi tiryaklarıyla tedavi eden 15. yüzyılın ünlü cerrahı Şerafettin Sabuncuoğlu'nun uygulamaları notlar şeklinde ziyaretçilere anlatılıyor" dedi.

Yörük, AA muhabirine 15. yüzyıl sonlarında Sultan II. Bayezid tarafından dönemin sosyal devlet ve sağlık anlayışının bir yansıması olarak Edirne'de yaptırılan şifahanenin Osmanlı'da tıp alanında önemli merkezlerden biri olduğunu belirtti.

Tarihi kayıtlara göre merkezde tedavi, tıp eğitimi ve ilaç üretimi yapıldığını ifade eden Yörük, şifahanede antidot denilen zehirlenmelere karşı panzehirlerin de üretildiğini vurguladı.

Yörük, "Tıp tarihimizin birçok yanına ışık tutan müzemizde tıp tarihinin ilk toksikoloji deneyleri de çeşitli not ve figürlerle anlatılıyor. Hastalarını kendi tiryaklarıyla tedavi eden 15. yüzyılın ünlü cerrahı Şerafettin Sabuncuoğlu'nun uygulamaları notlar şeklinde ziyaretçilere anlatılıyor." dedi.

Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü'nü 2004'te kazanan müze, 2005'te Hırvatistan'ın Dubrovnik kentindeki "Dünya Ödüllü Müzeler Buluşması"nda en iyi 2. sunum, 2008'de ise Almanya'nın Köln kentinde en iyi sunum ödülüne, bu yılın başında da iletişim sektörünün en prestijli ödüllerinden biri kabul edilen Mercury Mükemmellik Ödülleri'nde bronz ödüle layık görülmüştü.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close