Osmanlı'da Koruyucu Hekimlik, Koku ve Etkileri Paneli"
Abdülhamit Han'ın 4. kuşaktan torunu Nurhan Osmanoğlu, Osmanlı dönemindeki koruyucu hekimlerin, kişileri, hasta olmadan müdahale ederek koruduğunu söyledi.
Abdülhamit Han'ın 4. kuşaktan torunu Nurhan Osmanoğlu, Osmanlı dönemindeki koruyucu hekimlerin, kişileri, hasta olmadan müdahale ederek koruduğunu söyledi.
Osmanoğlu, Maltepe'deki İBB Barbaros Hayrettin Paşa Ortaokulunda düzenlenen "Osmanlı'da Koruyucu Hekimlik, Koku ve Etkileri Paneli"nde, etkinliğin amacının koruyucu hekimlik uygulamalarının önemini öğrencilere anlatmak olduğunu belirtti.
Öğrencilerin eğitim hayatlarında zorlandıkları, kasılıp, sıkıldıkları dönemler olabildiğini ifade eden Osmanoğlu, şöyle konuştu:
"Koruyucu hekimlik uygulaması veya kokularla beraber çocuklarımız nasıl rahatlayabilirler, sınavlarına nasıl hazırlanabilirler ve panik olmadan, bu stresi nasıl aşıp rahatlayabilirler, davet üzerine gelip bu konuda konuşmak istedik. Koruyucu hekimliğin amacı kişilere hastalanmadan müdahale etmek, öncelikle onları korumak. Sonrasında o kişiyi hasta etmemektir. Bu yaşam tarzına da yemek tarzına da günlük sosyal etkinliklerine de bakıyor aynı zamanda. Yani biz koruyucu derken bir dış kalkandan bahsediyoruz. Koruyucu hekimin önerisiyle ilerlerseniz daha büyük hastalıkların başımıza gelmesini engellemiş oluyorsunuz. Aylık periyodik şekilde kontrolü olan ve belli bir süre aşıları devam eden çocuklarımız var. Neden bir koruyucu hekim olmasın?"
Etkinliğin organizatörü Faruk Atasoy da kokuların insan hayatındaki önemine değinerek, "Zihin açıcı kokular var. Mesela cesaret veren kokular var. Talep geldikçe inşallah ülkemizi gezip bu panelleri yapacağız." dedi.
Okul Müdürü Rasim Dikici ise Nurhan Osmanoğlu'na etkinliğe katılımından dolayı teşekkür etti.
Okulun konferans salonunda gerçekleştirilen panele, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.