Osmaniye'de Defne Hasat Şöleni
Vali Oduncu: "Defnenin bir define bir hazine olduğunun farkında değildim" Orman Bölge Müdürü Acer: "Defne üretiminde dünyada tekeliz. Dünya defne üretiminin yüzde 95'e yakınını Türkiye karşıl...
Kadirli ilçesinde, Adana Orman Bölge Müdürlüğü (OBM) tarafından "Defne Hasat Şöleni" düzenlendi.
Osmnaiye Valisi Mehmet Oduncu, Koçlu köyü Gölyeri mevkisindeki törende, defnenin bir hazine ve define olduğu belirterek, her zaman orman köylüsüne sahip çıktıklarını ve Türkiye'nin orman ürünlerinde çok önemli projeler hazırladığını söyledi.
Orman köylüsüne önemli bir gelir getiren defnenin her yönüyle değerlendirilmesi konusunda kendilerine düşen görevi yapacaklarını vurgulayan Oduncu, şunları kaydetti:
"Defnenin bir define bir hazine olduğunun farkında değildim. Orman Bölge Müdürümüzün bu çalışmalardan bahsetmesinden sonra ve özellikle ilk defa bu dönemde yapılan çalışmalarda verilen bilgilerde şunu görüyoruz ki, orman bölgelerimiz tabiatın vermiş olduğu bu nimeti değerlendirmekle kendi geçimlerine önemli bir katkı sağlama imkanlarına sahip oluyorlar."
"Defne üretiminde dünyada tekeliz"
Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer ise geleneksel hale getirilen şölenin son yıllarda dar gelirli orman köylülerinin en önemli geçim kaynağı olduğunu ifade etti.
Bölge müdürlükleri sınırları içerisinde 30 bin hektar ormanlık alandan 27 bin ton defne elde edildiğini, bunun 16 bin tonunun Kadirli'ye bağlı köylerden geldiğini dile getiren Acer, şöyle devam etti:
"Bölge müdürlüğü olarak 2013 programı içerisinde 8 bin 640 ton olan defne üretimi Adana, Karaisalı, Aladağ, Osmaniye ve Kadirli işletme müdürlüklerinde devam etmektedir. Kadirli'de hasadına başlanılan defneden bu yıl 3 bin ton sürgü üretip orman köylüsüne 1 milyon 300 bin lira gelir elde ettirmeyi hedefliyoruz. Üretim yapılan köylerde, hasat öncesi bölge müdürlüğü personeli tarafından köylüler için eğitim verilmektedir. Defne üretiminde dünyada tekeliz. Dünya defne üretiminin yüzde 95'e yakınını Türkiye karşılıyor. Çeşitli nedenlerden dolayı ormancı ile köylü arasında zaman zaman tatsız sıkıntılar olmaktadır. Orman köylüsü ile ormancı hasım değil hısım olacaktır. Ormanları artık bekçilerin değil, vatandaşların koruyacaktır."
Acer, defnenin faydalarını anlattığı konuşmasını şöyle tamamladı:
"Defnenin faydaları saymakla bitmez. Yemeklerde koku ve tat verici baharat olarak kullanılır. Defne çayı, iştah açmak ve hazmı kolaylaştırmak için faydalıdır. Defne yaprağından elde edilen defne yağının kozmetik ve eczacılıkta geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Defne sabunu ve şampuanı cilde ve saça çok faydalıdır. Defne çayı mikrop öldürücüdür, ateş düşürür, terletir ve vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. Hazmı kolaylaştırır. Sinir ağrılarını dindirir. Nefes darlığı, karın ağrısı ve öksürüğe karşı faydalıdır. Defne yağı romatizma ağrılarını dindirir ve saç dökülmelerini önler."
Konuşmaların ardından Vali Oduncu ve beraberindekiler defne hasadını izledi. - Osmaniye