Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Osmangazi'de Osmanlı Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, “Osmanlı’yı cihan devleti yapan unsurların başında adaletli bir yönetim anlayışı sergilemesi ve o dönem dünya siyasetinde belirleyici olması geliyor” dedi.

Bursa Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, "Osmanlı'yı cihan devleti yapan unsurların başında adaletli bir yönetim anlayışı sergilemesi ve o dönem dünya siyasetinde belirleyici olması geliyor" dedi.

Ördekli Kültür Merkezi'nde Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen " Ertuğrul Gazi'den Osman Bey'e Cihan Devleti'nin Kuruluşu" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Oğuzoğlu, Osmanlı'nın beylikten cihan devletine yükselişinin temelinde yatan unsurlar hakkında bilgiler verdi. Dünya tarihinin en uzun süre ayakta kalmış devleti olan Osmanlı'nın temellerinde, adalet, barış, hoşgörü ve siyasette belirleyici olmasının çok önemli bir amil olduğunu dile getiren Prof. Dr. Oğuzoğlu, "Tarihte bilinen en güçlü imparatorluklardan biri olan Roma İmparatorluğu'nun bile 600 yıl hüküm sürmedi. Osmanlı Devleti'nin cihan devleti olması sadece uzun süre yaşamasından değil, kendi çağlarına hükmetmesinden, gittiği coğrafyada etki yapmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.

Osmanlı'da insanlar arasında farklılık gözetmeyen bir anlayışının hakim olduğunu ve bunun Osmanlı'nın ilerlemesini kolaylaştırdığını söyleyen Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, "Bu saydıklarım, Osmanlı'nın cihan devleti olmasında unsurlardan bazıları. Osmanlı'yı bir anlamda kendi sahip olduğu vasıflar cihan devleti yapmıştır. Mesela Osmanlılar Balkanlar'a geçti. Balkanlar'ın karmaşa içinde olduğu, iç savaşların yaşandığı bir dönemde, 1300'lerde., Osmanlının gidişi ile birlikte Osmanlı çatısı altında adaletli bir düzen meydana geldi ve 1912 Balkan harbine kadar barış içinde, medeni bir şekilde yaşadılar" ifadelerini kullandı.

Osmangazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin büyük bir önder olduğunu ve Kayı Boyunu uç bey olarak Söğüt bölgesine yerleştirerek Osmanlı Beyliği'nin kuruluşuna öncülük ettiğini söyleyen Oğuzoğlu, " Ertuğrul Gazi, beyliğin kuruluş sürecinde, Anadolu'daki Haçlı kontlukları ve Ermeni krallıklarına karşı birçok savaş yapmıştır. Savaşçı kimliğinin yanında, kimseye kötülük yapmayan, birleştirici bir insandır. Türkmenleri birleştirmeye çalışan ve kendini gazaya adayan muzaffer biridir. 1283'te vefatıyla birlikte yerine oğlu Osman Bey geçti. Osman Bey, babasından daha ataktı, daha savaşçıydı. Bunun yanında savaşta toprak kazandıkça buralara Alplerini sancak beyi olarak atadı. Cihan devletine gidişte ilk teşkilatlanma da bu şekilde başlamış oldu. Tüm fethedilen kasabalara, şehirlere bir kadı tayin etti ve fethettiği yerlere adaleti, düzeni götürdü. Ticaretlerini belge altına aldırdı. Bir anlamda, Osmanlı Devleti'nin dünyada barış, adalet ve hoşgörü içerisinde 600 yıl hüküm sürmesinin temelleri, bu teşkilatlanma sayesinde olmuştur diyebiliriz. Ertuğrul Gazi ile başlayan ve oğlu Osman Bey ile devam eden bu süreç, daha sonra cihan devletine dönüşen Osmanlı devletinin temellerinde bu teşkilatlanma yer almaktadır" diye konuştu.

Konferansın sonunda, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşat Hasanoğulları, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu'na katkılarından dolayı teşekkür ederek bir çini hediye etti. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title