Osman Gazi'nin Eşinin Kabrinin Bulunduğu Türbede Tadilat Başladı
Bilecik Şeyh Edebali Türbesi yanında bulunan ve çatısı akan Osman Gazi’nin eşinin kabrinin de bulunduğu türbede tadilat başladı.
Bilecik Şeyh Edebali Türbesi yanında bulunan ve çatısı akan Osman Gazi'nin eşinin kabrinin de bulunduğu türbede tadilat başladı.
Şeyh Edebali'nin kızı, Osmanlı Devletinin kurucu Osman Gazi'nin eşi olan Balhatun'un ve Şeyh Edebali'nin eşinin bulunduğu çatısı akan türbenin tadilat işlemleri Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Araştırma Derneği tarafından başlatıldı. Konu hakkında İHA muhabirine açıklama yapan Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş, derneklerin 10 yıl önce kurulduğunu belirterek, "Bilecik'te Edebali Dernek Başkanı olmak hakikaten çok zor bir şey. Ecdadımızın bize bıraktığı mirasları, onların ahlakiyle, vermiş oldukları bizlere öğütlerle biz eğer bunu gençlerimize veremezsek gerçekten de bizim acı günümüz olur. Çünkü Şeyh Edebali 'İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın.' diyor. Önce insan olmasa, devlet olmaz. İnsanı da insan gibi yaşatmak ve bu coğrafyayı, bu tarihimizi sevmek. Eğer bu coğrafya bozulursa tarihimiz yok oluyor" dedi.
"Şeyh Edebali Türbesinin tadilat olalı da 5 yılı geçtiği fakat ne yazık ki yıpranıyor"
Şeyh Edebali Türbesinin en son 5 yıl önce onarıldığını anlatan Durmuş, "Ben de dernek başkanı olarak Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün buralarda bir tadilat olduğu, tadilat olalı da 5 yılı geçtiği, fakat ne yazık ki tabi ki yıpranıyor. Biraz da kullanımında hata mı oldu, ben de bilmiyorum. Edebali Türbemizin yanında kızıyla, hanımının türbesinin üzeri gerçekten de çok kötü bir görünüm vardı ve bir de akıyordu aşağıya. Yazı yazdım, burayı bize verirseniz biz bunu yaptırabiliriz. Şimdi şu anda da tadilatını yaptırmaya gayret ediyoruz. Kendi gücümüzle. Ben dernek başkanı olarak kendi gücümüzle burada yönetim kurulumuzla da, üyelerimizle de bize diyorlar ki, sen ne yaptırırsan biz orayı öderiz diyorlar. Ustamıza dahi el emeğini, onu dahi bizi seven dostlarımız verecek. Buna basit onarım diyorlar. Basit onarım olarak geçiyor. Daha büyük onarımlara girersek yaptırmayız. Şu benim bastığım yerin altında bir deposu var bunun. Oraya da geçenlerde artık bir yerden bir şey çıkarırken veya birisi gelmiş, tekme vurmuş, onu da yapacağız inşallah kısmet olursa. Tabi her evin nasıl yıllık olarak biz kendi evlerimizde badanasını yapıyoruz, boyasını yapıyoruz. Dokuyu bir de hiç bozamıyoruz. Rengini olsun, dokusunu olsun. Yakın zamanda inşallah yan tarafların da yağıştan bir çok tabi yağışlar gelmiş, bunlar yıpranmışlar. İnşallah onları da yaptıracağım" şeklinde konuştu.
"Şeyh Edebali Hazretleri Türkiye'nin ve Bilecik'in en büyük manevi bekçisi"
Bilecik Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Erdoğan Yeşil ise Şeyh Edebali Hazretlerinin Türkiye'nin ve Bilecik'in en büyük manevi bekçisi olduğunu söyledi. Türbe ziyaretine geldiğinde Şeyh Edebali Hazretleri'nin eşinin ve kızının bulunduğu mekanda üst çatı bölgesinde akıntılar olduğunu tespit ettiğini vurgulayan Yeşil, sözlerine şöyle devam etti:
"Şeyh Edebali Hazretleri'nin duvar kısmında çatlaklar olduğunu görüp, sosyal medyada dile getirmiştim. Tabi bunları zaman, zaman belediyemizle de konuşuyoruz. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olduğu için buraya herhangi bir kurum müdahale edemiyor. Dolayısıyla bunu sosyal medya da dile getirmiştik. Vakıflar Bölge Müdürlüğü sanıyorum Bursa konuya sessiz kalmadı, duyarsız kalmadı. Burada ufak tadilatların kendi imkanlarımızla yapılacağına dair Edebali Kültür Derneği Başkanı Arif ağabeyimize yazılı dilekçelerini onaylarını sunmuşlar. Arif bey de sağ olsun bugün gördüğünüz üzere kendi imkanlarıyla ufak tefek de olsa onarımlara başlamıştır. Tabi burada Bilecik artık büyüdü, gelişti. Hem Türkiye'nin, hem Bilecik'in her zaman söylediğimiz gibi manevi bekçisi Şeyh Edebali Hazretleri'ne günde binlerce ziyaretçilerimiz geliyor. Burada bu mekana daha büyük yatırımlar yapılması gerekiyor, daha çok önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum."
"Belekoma kalesi tadilat yapılarak turizme açılsın"
Şeyh Edebali türbesinin yanında sarp kayalık yerde Osmanlı Devleti'nin kurulmadan önceki yıllarında Belekoma Kalesi olduğunu anlatan Yeşil, "Karşısı benim bildiğim kadarıyla eski Bilecik kalesi, Belekoma kalesi. Mesela burada zaman zaman ziyaretçilerle de konuşuyoruz. Kendileri karşıya geçiş yapmak istiyorlar. Bilmiyorum, bizim önerimizdir, fikrimizdir, nasıl değerlendirilir. Buradan karşıya bir köprü yapılması veya o adanın tuğlalarla bir kale görünümü verilmesi Bilecik turizmine artı kazandıracaktır. Yine aşağıdan türbeye dik bir yürüyüş yolumuz var. Az önce ustayla şahit olduk. 25 kilogramlık çimento torbasını sırtında çıkarmaya çalışıyor. Buraya gencinden yaşlısına bir sürü ziyaretçimiz geliyor. Yine yürüyen merdiven tarzı raylı sistem olabilir, asansör olabilir. Bunların yapılmasını istiyoruz, talep ediyoruz. Bunu gelen ziyaretçilerimiz de istiyor" ifadelerini kullandı.
"Türbe girişinde tarihi anlatan kimse yok"
Bilecik Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Erdoğan Yeşil, Şeyh Edebali Türbesi girişinde mekanın tarihi anlatan kimsenin bulunmadığı belirterek, "Burada sadece toplu ziyaretlerde anlatım yapıyorlar. Tek tek gelen ailelere bilgi verilmiyor. Bazı ziyaretçilerle sohbet esnasında konuşuyoruz. Dışarıdan gelen vatandaşlarımız burada Şeyh Edebali Hazretlerinin hayatı, geçmişte burada yaşanan olaylar, buranın oluşumuyla ilgili bilgi sahibi olmak istiyorlar. Sorular soruyorlar ama çok açıklayıcı kendilerine bilgi veren bir ekipman yok bildiğim kadarıyla. Aşağıda giriş tarafında Padişah Şeridi'nin orada birkaç arkadaşımız var bu konuyla ilgili bilgi veren ama ben yeterli geldiğini düşünmüyorum. Eğer bilgi verilecekse Şeyh Edebali Hazretlerinin türbenin burada bilgi verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Konunun uzmanı tarihten anlayan, geçmişimizi bilen sorumlu kişilerin bu konuda bilgi vermesi daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum" açıklamalarında bulundu. - BİLECİK