Ortaokul Öğrencilerinden "Motivasyon Robotu"
Konya'da 5 ortaokul öğrencisi tarafından tasarlanan "motivasyon robotu" TNK 01, teneffüslerde koridorda dolaşarak çocuklara "Sana inanıyorum, sen de yapabilirsin, çok zekisin, maşallah" gibi motivasyonu artırmaya yönelik sözler sarf edip, güzel davranışlarda bulunmalarını telkin ediyor.
MELİKE KINACI - Konya'da 5 ortaokul öğrencisi tarafından tasarlanan "motivasyon robotu" TNK 01, teneffüslerde koridorda dolaşarak çocuklara "Sana inanıyorum, sen de yapabilirsin, çok zekisin, maşallah" gibi motivasyonu artırmaya yönelik sözler sarf edip, güzel davranışlarda bulunmalarını telkin ediyor.
Erenköy Zeki Altındağ Ortaokulu öğrencilerinin fen bilimleri dersi kapsamında yaptığı, kumandayla kontrol edilebilen robot, teneffüslerde okul koridorlarında öğrencilerle dolaşıyor.
Öğrencilere "Sana inanıyorum, sen de yapabilirsin, çok zekisin, maşallah" gibi motivasyonu artırmaya yönelik sözler sarf eden robot, "Ödevlerini zamanında yapmalısın, yüksek sesle konuşmamalısın, küfür etmemelisin" gibi nasihatlerde bulunuyor.
Fen bilimleri öğretmeni Hasan Hüseyin Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derste projeler üzerine konuşurken öğrencilerden böyle bir fikir geldiğini söyledi.
Derste "Nasıl motive olabiliriz" konusunu konuştuklarını anlatan Bayrak, öğrencilerin bir "motivasyon robotu" üretmeye karar verdiklerini belirtti.
"Sıradan bir robot yapmak istemedik." diyen Bayrak, öğrencilerin titiz çalışmaları sonucunda böyle bir robot ortaya çıkardıklarını aktardı.
Robotun, motivasyonu artırmaya yönelik sözler söylediğini dile getiren Bayrak, şöyle devam etti:
"Diğer robotlardan farklı olarak, kişileri motive edici telkinlerde bulunuyor. Güzel sözler söyleyerek, öğütlerle veya müzikle motive etmeye çalışıyor. Hafızasında çok fazla kelime var. Hatırlatıcı özelliği de var. Şöyle ki 'Kahvaltınızı yaptınız mı', 'Ödevlerini tamamladınız mı' gibi soru cümleleriyle sorumlulukları hatırlatıyor. 'Bugün çok şıksınız, çok başarılısız' gibi sözlerle de öğrencileri motive ediyor."
Bayrak, robotun yaklaşık 150 cümle ile öğrencilere hitap ettiğini belirterek, "Bu kelime ve cümleleri belirlerken hem öğrencilerimizin hem de öğretmenlerimizin fikirlerini aldık. Öğrencilerimize dedik ki 'Sizi ne motive eder', 'Ne söylersek o gün kendinizi iyi hissedersiniz'. Herkesin fikrini aldık, motive ifadelerini bir elemeden geçirdik ve ortaya çıkan kelimeleri hafızasına yükledik." diye konuştu.
"Hasta ve yakınlarına da moral verebilir"
"TNK 01"in teneffüslerde koridorlarda dolaşmasının ilginç görüntüler oluşturduğuna değinen Bayrak, şunları kaydetti:
"Koridorlarda 'Birbirinizle iyi geçinin, birbirinize güzel davranın, çok zekisiniz, başarabilirsiniz, size güveniyorum' gibi ifadelerle seslenerek öğrencileri motive etmeye çalışıyor. Robot okul öğrencilerimizin ilgisini çekiyor. Hepsi çok sevdi, çok beğendi. Küçük mucitlerimiz kendilerinden beklenmeyecek bir başarı elde ettiler. Fikri hayata geçirmede, planlamada, yapım aşamasında çok başarılı oldular. Robotu ortaya çıkarmak aşağı yukarı 3,5 ayı aldı. Geliştirmeyi de düşünüyoruz. Uzaktan kumanda ile çalışıyor. Sonraki aşamada kendisi hareket eden bir robot yapmayı düşünüyoruz. Bu robot, morale ihtiyacı olan insanların yoğun olduğu yerlerde, özellikle hastanelerde de kullanılabilir. Hasta ve yakınlarına da moral verebilir."
Robot 3 dilde konuşabiliyor
Projede görev alanlardan 6. sınıf öğrencisi Mehmet Kutalmış Demirel de ortaya çıkardıkları çalışmadan memnuniyet duyduklarını vurguladı.
Bilim ve teknolojiye meraklı olduklarına işaret eden Demirel, "Bu alanda çalışma yapmayı seviyoruz. Ülkemizdeki insanların motivasyon eksikliği dolayısıyla arkadaşlarımla böyle bir robot yapmaya karar verdik. Bu robot bizi motive ediyor, destekliyor. Robotumuz 3 dilde konuşabiliyor; Türkçe, İngilizce ve Arapça. Arkadaşlarımızın yabancı dil öğrenmelerine de katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.