Ortaokul Öğrencileri Güneş Enerjisi ile Çalışan Araba Yaptı
Ortaokul öğrencileri güneş enerjisi ile çalışan araba yaptı 14 güneş paneli kullanarak 2 ay içerisinde güneş enerjisi ile çalışan araba yapan ortaokul öğrencileri, hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıMANİSA - Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde 3 ortaokul öğrencisi, öğretmenlerinin...
Ortaokul öğrencileri güneş enerjisi ile çalışan araba yaptı
14 güneş paneli kullanarak 2 ay içerisinde güneş enerjisi ile çalışan araba yapan ortaokul öğrencileri, hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadı
MANİSA - Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde 3 ortaokul öğrencisi, öğretmenlerinin de desteğiyle güneş enerjisiyle çalışan araba yaptı.
Saruhanlı'nın Gökçeköy Mahallesi Ortaokulu'nda eğitim-öğretim gören 7. sınıf öğrencileri İrem Ünal, Hüseyin Uygun ve Ahmet Dinçer, güneş enerjisiyle çalışan araba yapma hayalini gerçeğe dönüştürdü. Televizyonda gördükleri üniversite öğrencilerinin yaptıkları güneş enerjili araçlara özenerek başladıkları projede, Teknoloji-Tasarım Öğretmeni Ali Ormancı'nın da desteğiyle 2 ayda güneş enerjisiyle çalışan araba yapan ortaokul öğrencileri, araçlarını okullarında açılan 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda tanıttı. Fuara katılan öğrenci velileri, güneş enerjisiyle çalışan arabaya büyük ilgi gösterdi. 7. sınıf öğrencileri İrem Ünal, Hüseyin Uygun, Ahmet Dinçer ile öğrencilere rehberlik yapan Teknoloji-Tasarım Öğretmeni Ali Ormancı, aracı nasıl tasarladıklarını anlattı. İrem Ünal, "Bir hayalimiz vardı, burada onu gerçekleştirdik. Bu arabayı üniversitelerde gördük ve biz neden yapmayalım dedik. Daha sonra projemizi öğretmenlerimize anlattık ve Teknoloji-Tasarım Öğretmeni Ali Ormancı'nın da bize destek olarak yardım etmesi ile kurduğumuz hayali gerçekleştirdik. Gördüğünüz gibi arabamızı yaptık. Biraz küçük oldu ama elimizde ki imkanlarla bu kadar yapabildik" dedi. Aracın teknik bilgileri hakkında bilgi veren Hüseyin Uygun, "Bu arabayı yaparken 14 tane güneş paneli kullandık. Bu panellerin her biri 10'ar voltluk. Aracın 206 cm uzunluğu ile 86 cm eni bulunuyor. 12 voltluk 2 tane motoru var" ifadelerini kullandı.
Normal güneşli bir havada araçlarının 3 saatte kendisini şarj edebildiğini ifade eden Ahmet Dinçer ise hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
2 ay sürdü, maliyeti 2 bin lira
Öğrencilere rehberlik eden Teknoloji-Tasarım Öğretmeni Ali Ormancı ise proje hakkında bilgi vererek, "Arabamızın yapımı yaklaşık olarak 2 ay sürdü. Öğrencilerimiz bu fikirle bize geldiğinde biz de heyecanla öğrencilerimize katkımız olması için uğraş verdik. 3 tane öğrencimizle projemizi hayata geçirdik. Hep beraber 2 ay boyunca uzun saatler araba üzerinde uğraştık. Araba üzerindeki her şey kendi imalatımız. Bütün sistemi kendimiz kurduk. Toplam 2 bin lira maliyetle bu arabayı ortaya çıkardık. Amacımız en azından çocuklara bir ışık sunmak ve onlara bu heyecanı katmaktı. Bunu da başardığımızı düşünüyoruz"