Ortadoğu Türkmenleri Sempozyumu
TTK Başkanı Prof. Dr. Hülagü: "TTK, Türk tarihini, kültürünü, sadece Türkiye'de değil Türkiye dışında da yaşayan Türklerin tarihini, kültürünü araştırmak, onları yaymak, tanıtmak konumundadır" Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu Başdanışmanı Hürmüzlü: "Türkiye dışında dost ve kardeş ülkelerde yaşayan Oğuz boylarının bulundukları ülkelerde sadakati ve bağlığı normaldir hatta zaruridir.
Türk Tarih Kurumu (TTK), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı ile Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) işbirliğiyle "Ortadoğu Türkmenleri Sempozyumu" düzenlendi.
TTK Konferans Salonu'ndaki sempozyumda Irak, Suriye, Lübnan ve Filistin Türkmenleri'nin siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik durumları masaya yatırıldı.
Sempozyumda konuşan TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, Türkler'in, tarihte medeniyet kurucu bir millet olarak ortaya çıktıklarını ve bu medeniyeti de dünyanın 3 kıtasına yaydıklarını söyledi.
Hakimiyetleri altına aldıkları yerlerden geri çekilirken geride de bir kültür havzası bıraktıklarını dile getiren Hülagü, "Bugün baktığımız zaman Hindistan'da 15 milyon Türk olduğunu görüyoruz veya Pakistan'da 5 milyon kadar Türk'ün varlığından haberdarız. Ortadoğu'da, Suriye'de, Irak'ta, Lübnan'da değişik bölgelerde adacıklar görüyoruz. Türk kültürünün, varlığının devam ettiği adacıklar var" dedi.
Hülagü, bu adacıkların gönül ve kültür köprüleri olduğunu vurguladı. Türkiye'nin bu adacıklara ilgisini arttırması, onların dertleriyle hemdert olması gerektiğini ifade eden Hülagü, "Tabii ki burada 'TTK'ya da ciddi bir sorumluluk düşüyor' diye inanıyorum. TTK, Türk tarihini, kültürünü, sadece Türkiye'de değil Türkiye dışında da yaşayan Türklerin tarihini, kültürünü araştırmak, onları yaymak, tanıtmak konumundadır" diye konuştu.
Gelecek günlerde Afrika'da ve Japonya'da sempozyum düzenleyeceklerini anlatan TTK Başkanı Hülagü, dünyanın dört tarafında üzerlerine düşen sorumluluklar olduğuna inandıklarını dile getirdi.
-"Biz bir milletin fertleriyiz"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü ise Ortadoğu'nun farklı coğrafyalarında yaşayan Türkmenlere değinerek, "Nereden bakarsanız şu anda Türkiye Cumhuriyeti nüfusunun azımsanmayacak kadar hatta yüzde 10'unu geçme ihtimali olan bir topluluk hakkında ne biliyoruz? Sanırım bir göz atmamızda ve onları hayırla yad edip hatırlamamızda yarar var" değerlendirmesinde bulundu.
Soydaşları ve dostlarının topraklarındaki acılarını azıcık da olsa hafifletecek çalışmaları çok önemsediklerini belirten Hürmüzlü, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk Kızılayı ve öteki kuruluşların bu sahada yaptıklarını takdirle karşıladıklarını ve bu uğraşların daha güçlenerek devam etmesini dilediklerini vurguladı.
Hürmüzlü, bir milletin fertleri olduklarına ve bunun bilinci içinde hareket etmenin önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Türkiye dışında dost ve kardeş ülkelerde yaşayan Oğuz boylarının bulundukları ülkelerde sadakati ve bağlığı normaldir hatta zaruridir. Hepimiz bunun bilinci içindeyiz ancak bu bizi birbirimizi sevmekten alıkoymaz, koyamaz ve koymamalıdır. Türkiye olarak komşu ülkelerle olan sınırımızı saygın ve kutsal görüyoruz ancak aradan kaldırmak istediğimiz sınırlarda vardır onlar, kalplerimiz, duygularımız ve muhabbetimiz arasında yapay sınırlardır. Bunu inanarak hepimiz sevincini yaşarız."
ORSAM Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş da Türkiye'nin dış ilişkilerinde giderek önem kazanan Ortadoğu Türkmenleriyle ilgili sorunlar ve beklentilerin tespit edilmesi amacıyla böyle bir toplantıyı gerçekleştirmek istediklerini anlattı.
Çalışmaların sonucunda ortaya konulacak görüş ve önerilerin de yetkililere iletileceğini kaydeden Kardaş, emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi ve Kerkük İl Meclisi Türkmen Üyesi Ali Mehdi de 2003'ten sonra Irak Türklerinin acı günler yaşadığını vurgulayarak, "Ben 2003'ten sonra hem medenice yok oluyorum hem zulüm altında yok oluyorum. Irak Türkleri, Kerküklüler sizden çok şey beklemektedir, adım atmanızı beklemektedir" ifadesini kullandı.
Programda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler'in mesajları da danışmanları tarafından okundu.
Konuşmaların ardından eski bakanlardan Hasan Celal Güzel'in başkanlığında ilk oturuma geçildi. Yarın da devam edecek sempozyumda "Ortadoğu'da Türkmen Varlığı", "Dünden Bugüne Suriye Türkmenleri", "ABD İşgalinden Sonra Irak Türkmenleri'nin Siyasi Durumu", "Filistin Türkmenleri'nin Genel Durumu" ve "Lübnan Türkmenleri'nin Genel Durumu" gibi konular ele alınacak. - Ankara