Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Ortadoğu Kürtleri Çözüm Sürecini Destekliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'da yapılan 'Kürtler Barış Demokrasi ve Çözüm Modellerini Tartışıyor' konferansının katılımcıları çözüm sürecini değerlendirdi Goran (Değişim) Hareketi Sözcüsü Muhammed: "Süreç oldukça ...

Haydar Hadi - Kürt siyasi, akademisyen ve aydınları Türkiye'nin siyasi söyleminde son dönemde büyük değişim yaşandığını, Türkiye'nin Kürt sorununun çözümü yönünde yaptığı atılımların Ortadoğu'daki diğer ülkelere model teşkil ettiğini söyledi.

Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) tarafından 9-10 Kasım tarihlerinde düzenlenen "Kürtler Barış, Demokrasi ve Çözüm Modellerini Tartışıyor" konferansına katılmak için Ankara'ya gelen Irak, Suriye ve İran'dan çok sayıda Kürt siyasi parti temsilcisi, akademisyen, yazar ve aktivist, konferansı ve çözüm sürecini AA'ya değerlendirdi. Katılımcılar, sorunların demokrasi içinde çözülebileceğini ve Türk hükümeti tarafından başlatılan süreci desteklediklerini belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) siyasi faaliyet gösteren Goran (Değişim) Hareketi Milletvekili ve Parti Sözcüsü Yusuf Muhammed, Kürt sorununa karşı AK Parti hükümeti tarafından başından beri atılan adımları desteklediklerini ifade ederek, Türkiye'deki Kürt sorunun her zaman demokratik yollarla çözülmesinden yana olduklarını belirtti.

Muhammed, sürecin oldukça umut verici olduğunu ve sekteye uğramaması gerektiğini kaydederek, Türk halkının barışa hazır olduğu söyledi. "Tek taraflı adımlar hiçbir zaman sonuç vermez" diyen Muhammed, bunun Türkiye'de daha önceleri çok denendiğini ancak sonuç vermediğini hatırlattı.

"Türkiye diğer ülkelere model teşkil ediyor" -

Türkiye'nin Kürt sorununun çözümü yönünde yaptığı atılımların Ortadoğu'daki diğer ülkelere model teşkil ettiğini ifade eden Suriyeli Kürt insan hakları aktivisti Redif Mustafa ise Ankara'da Kürt sorunun tartışıldığı toplantının Kürtler açısında değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu söyledi.

Ortadoğu'da bulunan Kürt partilerin milliyetçi söylemden vazgeçip sürece diyalog yoluyla katılmaları gerektiğini kaydeden Mustafa, "Avrupa birleşirken bizim ayrılıkçı politikalardan bahsetmemize gerek yok" ifadesini kullandı.

"Yeni Türkiye" -

Çözüm süreciyle birlikte Kürt meselesine karşı Türk siyasi söylemde büyük bir değişim gözlemlediğini aktaran Duhok Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bayer Dosky, Kürt sorunun Ankara'da konuşulmasının Kürtler açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Kürtlerin Ankara'da toplanıp meseleleri tartışmalarının yeni Türkiye'yi ifade ettiğini bildiren Dosky, "Ortadoğu'nun dört bir yanından gelen Kürt siyasetçi ve akademisyenler Ankara'da Kürtlerin geleceğini ve çözüm modellerini konuşuyor. Ortadoğu'da Kürtler de bir aktördür ve Ortadoğu Kürtlerin varlığıyla yeniden inşa edilecektir. Ortadoğu'da herhangi bir değişim Kürtler olmadan meydana gelmeyecektir" dedi.

Türkiye'deki Kürt sorunun yüzyıllık bir sorun olduğunu savunan Dosky, çözüm sürecinden geri dönüşün mümkün olmayacağını ve sorununun çözümünde herkesin huzur bulacağını ifade etti.

İranlı Kürt yazar ve aktivist Oramar Kakshar da Ankara'da Kürt sorununun tartışılmasının çok önemli bir mesele olduğuna değindi ve İran'da Kürtlere karşı şiddet olayları yaşanırken Ankara'da Kürt meselesine çözüm yollarının konuşulduğunu ve bunun da çözüm sürecinin devamı olduğunu söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title