Orta Karadeniz'de İthalat ve İhracat
Samsun Gümrük Müdürlüğü bünyesinde yapılan toplam ithalat-ihracat değerleri içinde Rusya'ya yapılan değerlerin büyük paya sahip olduğu bildirildi.
Samsun Gümrük Müdürlüğü bünyesinde yapılan toplam ithalat-ihracat değerleri içinde Rusya'ya yapılan değerlerin büyük paya sahip olduğu bildirildi.
Samsun Vali Yarımcısı Hakan Kubalı, yaptığı yazılı açıklamada, Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nün Samsun, Ordu, Sinop, Kastamonu, Çorum Amasya ve Tokat illerini kapsadığını kaydetti.
Kubalı, 2014-2017 yıllarında Samsun Gümrük Müdürlüğünce ithalat kalemlerinin buğday, mısır, küspe gibi tarım ürünleri başta olmak üzere kereste, kömür, motorin gibi sanayi ve orman ürünlerinden oluştuğunu, ihracat kalemlerini ise yaş sebze meyve başta olmak üzere demir çelik ürünleri, oto aksam parça, çimento, fındık gibi ürünler olduğunu belirtti.
Kubalı, açıklamasında şunları kaydetti:
"İthalat yapılan ülkeler arasında başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Gürcistan, AB ülkeleri ile Uzak Doğu ülkeleri yer almakta iken ihracat yapılan ülkeler arasında ise başta Rusya olmak üzere AB ülkeleri, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri ile Çin yer almaktadır.
Samsun Gümrük Müdürlüğü bünyesinde yapılan toplam ithalat-ihracat değerleri içinde Rusya'ya yapılan ithalat-ihracat değerleri büyük paya sahiptir. Yıllar itibariyle Rusya'ya yapılan ithalat-ihracat değerleri incelendiğinde her ne kadar oransal olarak bir artış varmış gibi gözükse de 2014 yılından sonra 2015 ve 2016 yıllarında Rusya'ya yapılan hem ihracat hem de ithalat değerlerinde ciddi bir düşüş gözlemlenmiş, daha sonra 2016 yılı sonu ve 2017 yılı itibarıyla bu ithalat-ihracat değerlerinin normalleşmeye başladığı görülmüştür."
Rusya'nın 1 Kasım 2017'da Türkiye'den domates alımına izin veren kararnameyi yayınlamasıyla iki ülke ilişkilerinin normalleşmeye başladığı ifade eden Kubalı, Rusya'dan yapılan ithalatlarda buğday cinsi eşyanın ilk sırada yer aldığını belirtti.
Motorin ve taş kömürü cinsi eşyaların ikinci ve üçüncü sırada yer aldığını da belirten Kubalı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Ürün bazında yapılan değerlendirmede Kasım 2015 krizinin etkisiyle 2015 yılı sonu ve 2016 yılı ile azalan bir ithalat eğilimi gözlenmekte iken 2017 yılı ile bu değerler normalleşmeye başlamıştır. Rusya'ya yapılan ihracatlarda yaş sebze-meyve cinsi eşya ilk sırada yer alırken, oto aksam ve parça ile makine aksam ve parça cinsi eşyalar ikinci ve üçüncü sırada yer almaktadır."