Orta Afrika'da Uluslararası Barış Toplantısı
Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Devlet Başkanı Faustin Archange Tuadera, "Ülkede savaşın son bulması, uluslararası toplum ve üst düzey yöneticilerin alçak gönüllülükle bir araya gelip OAC için çare aramalarına bağlıdır.
Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Devlet Başkanı Faustin Archange Tuadera, "Ülkede savaşın son bulması, uluslararası toplum ve üst düzey yöneticilerin alçak gönüllülükle bir araya gelip OAC için çare aramalarına bağlıdır." dedi.
OAC'nin başkenti Bangui, ülkede barışın sağlanması için uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptı.
Devlet Başkanı Tuadera başkanlığındaki toplantıya, yaklaşık 100 yabancı devlet adamı, politikacı ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Tuadera, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ülkede barışın yeniden sağlanması için herkesin bütün farklılıkları bir kenara koyup bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ülkede savaşın son bulması, uluslararası toplum ve üst düzey yöneticilerin alçak gönüllülükle bir araya gelip OAC için çare aramalarına bağlıdır." ifadelerini kullandı.
OAC Müslüman Topluluğu ve Ulusal Meclis Başkanı Abdulkerim Meckassua da ülkenin imajının değişmesi ve barışın sağlanması için herkesin ısrarla çalışması gerektiğine dikkati çekerek, ülkenin ancak bu şekilde uçuruma yuvarlanmaktan kurtarılabileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Tuadera'nın alçak gönüllülük konusunda söylediklerinin herkesi ilgilendirdiğine işaret eden Meckassua, farklılıkların Müslüman-Hristiyan ayrımı ya da etnik temeller üzerinde değil, hukuka saygı çerçevesinde hoşgörüyle ele alınmasının doğru olacağını söyledi.
Ülkedeki Müslümanlar 2012'den beri şiddet görüyor
OAC'de 2012'de Müslüman Seleka grubunun yönetime karşı ayaklanmasıyla siyasi kriz baş göstermiş, Hristiyan anti-Balaka silahlı grubuyla Seleka arasında çıkan çatışmalarda çoğunluğu Müslüman binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Ülkedeki kriz nedeniyle yüz binlerce kişi, komşu ülkeler Çad ve Kamerun'a sığınmıştı.
Geçen yılki devlet başkanlığı seçiminin ardından siyasi krizin sona ermesine rağmen OAC, zaman zaman şiddet olaylarına sahne oluyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, hükümetle güvenlik sorunlarını görüşmek üzere geçen ay OAC'ı ziyaret etmiş ve Devlet Başkanı Tuadera ile bir araya gelmişti.
Ülkedeki şiddet olaylarının çözümü için uluslararası toplumun aktif desteğini isteyen Guterres, Tuadera ile yaptığı açıklamada, "Barış ve güven ortamının sağlandığı yeni bir OAC inşa etmek için uluslararası toplumun desteğine ihtiyacımız var." ifadesini kullanmıştı.