Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Seleka lideri: ''Boko Haram ile aramızda bağlantı yok''

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Seleka grubunun eski liderinden General Muhammed Musa Daffan, özellikle Nijerya'da faaliyet gösteren Boko Haram örgütüyle bağlantılı oldukları iddiasını reddetti.

Daffan, AA'ya demecinde, Boko Haram ile aralarında bağlantı kurulmasının "çok tehlikeli bir karıştırma" olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Halen başkent Bangui'de bulunan eski Seleka liderlerinden Daffan, eski Devlet Başkanı Michel Djotodia hareketi ve silahlı Boko Haram örgütü arasında en ufak bir bağlantı bulunmadığını ve bunların "kötü niyetlilerin" suçlamaları olduğunu, eski Seleka'nın "Orta Afrika Cumhuriyeti'nin çıkarlarıyla dalga geçmediğini" vurguladı.

Daffan bunların, bir yandan Seleka'yı ülkedeki Müslüman topluluk, diğer yandan fanatik yabancılarla özdeşleştirmeye çalışan, kendi çıkarlarını gözeten kötü niyetli kişilerin suçlamaları olduğunu belirterek, "Hiçbirini kabul etmiyorum" dedi.

Eski Devlet Bakanı Daffan, bu "karıştırmanın" Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Müslümanları dışlama amacına hizmet eden dini boyutu beslediğini, bunun da Djotodia tarafından 24 Mart 2013'te devrilen eski Devlet Başkanı François Bozize'nin hazırladığı ve uyguladığı bir strateji olduğunu öne sürdü.

"Her zaman Seleka'nın İslamlaştırmaya yönelik dini bir araç olmadığını açıkladığını" vurgulayan Daffan, Djotodia'nn darbesinden bu yana Hıristiyan halkı hedef alan ve Seleka'ya yüklenen katliamların görüldüğünü belirterek, Hıristiyan milislerin "kendini savunmak" için biraraya gelmesiyle durumun değiştiğini, Müslüman sivillerin bulunduğu bölgedeki saldırıların Anti-balakalıların hemen "barış düşmanı" olarak algılanmasına yol açtığını söyledi.

Durumun tersine dönmesiyle bölgedeki Afrika ülkeleri öncülüğündeki barış gücü birliği (MISCA) ve Fransa'nın Sangaris operasyonlarının başlangıçtakinden farklı bir hal aldığını ifade eden eski Seleka lideri Daffan, "Dün Seleka güçleri öldürülmesi gereken düşmanken bugün durum değişti. Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki uluslararası güçler Anti-balakayı barışın, Orta Afrikalıların ve uluslararası toplumun düşmanı olarak nitelendirdi' dedi.

Bölgedeki durumun karmaşıklığı karşısında Daffan, Ndjamena anlaşmasının uygulanması gerektiğini belirterek, durumun sakinleşmesindeki ilk adımın 7 maddelik yol haritasının bir parçası olduğuna, son aşamada ise özgür seçimlerin yapılmasının önemine işaret etti.

Daffan, Anti-balakaların katliam ve şiddetine son verilmesi ve halkın tüm ülkede güvenle hareket edebilmesini sağlamanın, bir bölümü milislerin "yeniden organize edilmesini" içeren ekonomik bir programın hayata geçirilmesinin ve suçluların cezalandırılmasının önemini vurgulayarak, bunlar olmadan tüm çabaların sonuçsuz kalacağına, yönetimin  yeniden ülkenin genelini kapsaması gerektiğine diikati çekti.

Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nun Çad'ın başkenti Ndjamena'da 10 Ocak 2014'te düzenlenen 6. olağanüstü zirvesinde varılan "Ndjamena anlaşması",  Seleka'nın "başkanlığı" kaybetmesini ancak "başbakanlığı" elde etmesini öngörüyordu.

27 Ocak 2014'te anlaşmaya aykırı olarak Andre Nzapayeke başbakan olarak atandı. Bazı kaynaklar Nzapayeke'nin hükümetinin ulaştırma bakanı gibi "Seleka'ya yakın kişilere" sahip olduğunu belirtse de, kabinede Djotodia hareketinden hiçbir lider ya da üye yer almadı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title