Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hükümet Kuruldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) 23 üyeden oluşan yeni hükümet kuruldu.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) 23 üyeden oluşan yeni hükümet kuruldu.

Devlet radyosunda yapılan açıklamada, yeni hükümetin 4'ü Müslüman 23 üyeden oluştuğu, aralarında devlet başkanı seçiminin ilk turunda yarışan ve ikinci turda iktidara gelen Devlet Başkanı Faustin Archange Tuadera'yı destekleyen 3 adayın bulunduğu bildirildi.

Yeni hükümette, devrik Devlet Başkanı Francois Bozize'nin rejiminde görev yapan 4 eski bakana da yer verildiği kaydedildi.

Öte yandan Tuadera yakını Elvis Dengossin, AA muhabirine, yeni hükümetin her kesimden oluşabilmesi için çaba sarf edildiğini söyledi.

İmam Yusuf Namguena ise kabinede Müslüman isimlerin de bulunduğuna değinerek, "Bizim için Hristiyan ve Müslüman ayrımı yok. Önemli olan kişilerin yeteneklerine göre değerlendirilmesi ve yeni hükümetin ele alacağı faaliyetlerdir" ifadesini kullandı.

Ülkede geçiş döneminin sona ermesini sağlayan ve 14 Şubat'ta düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda yüzde 62,69 oyla seçimi kazanan Tuadera, 31 Mart'ta yemin ederek görevine resmen başlamıştı. Tuadera, 2 Nisan'da "teknokrat" ve "en güvendiği adam" olarak tanımlanan Simplice Mathieu Sarandji'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Sarandji, başbakan olarak görevlendirildiğinde, ülkede barışı, güvenliği ve uzlaşmayı sağlamak için çalışacaklarını belirtmişti.

Geçiş dönemi -

OAC'de Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanmasının ardından siyasi kriz çıkmıştı.

Ülkede 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Hristiyan Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.

Kaynak: AA / Güncel
title