Haberler

'Ormanlara Zarar Verecek Büyük Projeler Sırada'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Fevzi Kaleli, maden ocakları ve HES'lerin ormanları talan ettiğini söyledi.

Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Fevzi Kaleli, maden ocakları ve HES'lerin ormanları talan ettiğini söyledi. Kaleli, Kanal İstanbul, İstanbul'a üçüncü havalimanı, İstanbul'a üçüncü köprü, Sinop nükleer santrali, Sinop ve Gebze termik santralleri ile Mersin Akkuyu nükleer santralinin ormanlara büyük zarar vereceğini iddia etti.

Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi'nce Antalya'da 'Torosların Çığlığını Kim duyacak?' başlıklı panel düzenlendi. Akademisyenler ve bazı ormanlık alanlarda yaşanan sorunlara karşı direnen vatandaşların da konuşmacı olarak yer aldığı panel, Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Ormanların ve sulak alanların küresel ölçekte bir çevre krizine dönüştüğünü belirten Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Fevzi Kaleli, ülkemizde yoğun bir şekilde ormansızlaştırma yaşandığı ve bu talanın en büyük nedeninin yasal boşluklar, maden ocakları ve HES'lere yönelik hatalı tahsisler olduğunu dile getirdi.

Ormanlarımızda son 10 yılda bir alt-üst yaşandığını belirten Fevzi Kaleli, hiçbir dönemde orman teşkilatının bu kadar kan kaybetmediği, 'ne varsa tüket' anlayışla, bilimle hiç alakası olmayan şekilde orman kaynaklarının geri dönüşü mümkün olmayan yıkımla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

İŞGALCİLERİN ÖDÜLLENDİRİLDİĞİ BİR DÖNEM

2002'den beri vatandaşın 2B'nin çözüleceği gerekçesiyle uyutulduğunu belirten Fevzi Kaleli, "İktidar sadece gelir getiren varlıklar olarak gördüğü ormanlarımızda büyük tahribata yol açıyor. Bunun en dikkat çeken örnekleri tek bir ağacın bile kesilmesi yasak olan İstanbul Belgrad ormanları, İncekum, Marmaris, İzmir ve Finike'de yaşandı. 'Millet ormancılığı' adı altında işgalciler ödüllendirildi, bozuk sahipsiz bir düzenin hızla yaygınlaştırıldığı, orman muhafaza memurluğunun çökertildiği bir dönem" dedi.

BÜYÜK PROJELER HENÜZ SIRADA

Son 10 yıl öncesine kadar ormanlık alanlarda maden ocaklarına verilen arama izni sayısı 7 bin 500 iken bu sayının son dönemde 43 bin 500'e yükseldiğine dikkat çeken Kaleli, şöyle devam etti:

"Ormanlarımıza zarar veren maden arama, taş ocakları, turizm ve HES'ler ormansızlaştırılmayı hızlandırmakta, bu alanlarda verilen izinler hızla artmaktadır. Bu zararları Kaz Dağları, Finike, Artvin gibi ülkenin birçok bölgesinde görüyoruz. Ormanlarımıza zarar verecek daha büyük projeler ise henüz sırada beklemektedir. Bunlar Kanal İstanbul, İstanbul'a üçüncü havalimanı, İstanbul'a üçüncü köprü, Sinop nükleer santral, Sinop ve Gebze termik santraller, Mersin Akkuyu nükleer santrali ve benzer projeler."

'İÇİMİZ PARÇALANIYOR'

Toplantıda 'Torosların Çığlığı' için 5 saniye sessizlik uygulayan Batı Akdeniz Şube Başkanı Akın Mızraklı, bir zamanlar yüzde 76'sı orman olan Anadolu'nun bugün büyük kısmını kaybettiğini ve en önemli nedenler arasında maden ocakları, HES'leri gösterdi. Çaylar ve dereleri de insan vücudundaki damarlara benzeten Akın Mızraklı, "Kurutup içimiz parçalanıyor ama seyrediyoruz. Elbette elektrik, mermere ihtiyaç var. Ancak bunlar için en verimli ormanlık alanlarımızı yok etmenin gereği var mıdır? Tıpkı doktorların Hipokrat yemini gibi biz de ormanlarımızı koruyacağımıza yemin ettik, ancak bazı yasalar bizim önümüze geçti. Halkımızın yararına olmayan ormanlarımızı sömüren her türlü uygulamaya karşı halkımızın yanında yer alacağız" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title