Haberler

Orman Yangını İçin En Hassas Dönem

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Orman İşletme Müdürü Yalçın Akın, yaz başından bu yana çıkan yangınlarda 14.5 hektarlık orman, 144 hektarlık ise tarım alanının zarar ördüğünü söyledi.

Manisa Orman İşletme Müdürü Yalçın Akın, yaz başından bu yana çıkan yangınlarda 14.5 hektarlık orman, 144 hektarlık ise tarım alanının zarar ördüğünü söyledi. Akın, özellikle nem oranın düştüğü 20 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında orman yangınlarına karşı dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu.

Bu tarihler arasında halkı daha duyarlı olmaya çağıran İl Orman İşletme Müdürü Yalçın Akın, küçük kıvılcımın bile büyük bir orman yangınına neden olabileceğini, bu nedenle ormanda veya ormana yakın alanlarda kontrolü ve kontrolsüz yakılacak her ateşin tehlikeli olduğunu kaydetti. Akın, "Ateş yayıldığı anda kontrole alma ihtimali çok zor. Vatandaşlarımızın bu tarihler arasında orman yangınları konusunda daha duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.

RİSKLİ BÖLGELER

Akın, yangın için en riskli bölgeleri ise Mevlevihane civarları ve etekleri, Kent Ormanı, Turgut Özal Mahallesi civarı, Çakmak Ormanları ve Sabuncubeli olarak sıraladı. Çoğunlukla Mevlevihane civarları ve eteklerinde çocukların helikopter görmek amacıyla küçük çaplı yangınlar çıkardığına dikkati çeken Akın, "Bunun önüne geçmek amacıyla bir ekibimiz sürekli orada bekliyor. Ayrıca o bölgedeki çocuklara çikolata dağıtıp, uyarılarda bulunuyoruz" diye konuştu.

ORMANLAR 24 SAAT KAMERAYLA İZLENİYOR

Ormanları 6 kamerayla birlikte 24 saat gözetim altında tutuklarını belirten Akın, "Yüksek çözünürlü kameralarımızla ormanlarımızı izliyoruz. Spil Dağı'nda Çal Dağı ve Saruhan Otel'in çatısında 2'şer kamera sürekli takipte. Ormanda hafif duman yükselse bile merkezimize sinyal verebilecek özellikte" dedi.

Yalçın Akın, orman yangınlarına müdahale konusunda il genelinde 551 yangın işçisinin görev yaptığını, 35 arazöz, 29 gözetleme kulesi, 155 gölet, 17 ilk müdahale aracı, 1 helikopter, 15 su ikmal aracı, 8 dozer ve 8 traylere sahip oldukları söyledi. Akın, alınan tüm tedbirlere rağmen yaz başından bu yana meydana gelen 11 yangınında 14.5 hektarlık ormanlık alanın yandığını söyledi. Tarım alanlarında çıkan 85 yangında ise 144 hektarlık alanın küle döndüğünü kaydetti.

ORMAN YAKANA CEZA VAR

Orman yangınlarını cezası konusunda vatandaşların fazla bilgi sahibi olmadığına dikkat çeken Akın, "Orman yakmanın cezası taksirle, kasıtlı ve terör amaçlı olmak üzere üçe ayrılıyor. Taksirle orman yakmaya 7 yıl hapis cezası veriliyor. Kasıtlı orman yakmada ise 10 yıldan az olmamak koşuluyla mahkeme hapis cezası belirliyor. Terör amaçlı orman yakmaya ise müebbet hapis cezası veriliyor. Ayrıca, orman söndürmede kullanılan ekipmanların, işçilerin, araçların harcamaları ise faillerine ödetiliyor. Kimi zaman bu para cezası 500 bin ile 1 milyon TL arasında değişiyor" diye konuştu. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close