Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Orman Yakandan Söndürme Masraflarının Hepsi Alınıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, orman yangınlarının yüzde 92’sinin insan kaynaklı olduğunu belirterek, "Orman yangını çıkaran kişiden söndürmek için yapılan bütün masrafları tahsis ediyoruz.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, orman yangınlarının yüzde 92'sinin insan kaynaklı olduğunu belirterek, "Orman yangını çıkaran kişiden söndürmek için yapılan bütün masrafları tahsis ediyoruz. Bizim bir adet yangın söndürme helikopterimizin havalanmasının maliyeti 10 bin lira, bazı yangınlarda 3 helikopter havalandırdığımız oluyor" dedi.

Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Orman Genel Müdürlüğünün 175'inci yılı dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Orman yangınlarıyla ilgili insanların bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Coşkun, "Orman yangınlarıyla mücadelede 3 temel stratejimiz var. Bunlar, önleme, söndürme ve rehabilite çalışmalarıdır. Ülkemizde orman yangınlarının yüzde 92'sinin çıkış sebebi insan kaynaklıdır. Öncelikle yangının çıkmasına mani olmak için çalışıyoruz. Koruyucu tedbirler diye de adlandırdığımız eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Okullarda ve köylerde teknik personelimiz eğitim çalışmaları yapıyoruz. Teknik personelimiz ve Orman İşletme Şeflerimiz 2014 yılında 302 okulda 28 bin 502 öğrenciye eğitim verdi. Bölge Müdürlüğü olarak 2013 yılında "1 yılda 1000 köy ziyareti" diye bir proje başlattık. Sorumluluk alanımızda olan bin kadar köy ve beldeyi ziyaret ediyor, isteklerini dinliyor, ormancılıkla ilgili konularda yangın tedbirleri konusunda bilgi veriyoruz. Mayıs ayı sonuna kadar planlamış olduğumuz 311 köy ziyaretini yaptık" dedi.

Çobanlara ormanda ateş yakmamaları için termos dağıttıklarını ifade eden Coşkun, " Çobanlara termos dağıtıyoruz. Meteorolojiden aldığımız verilere göre köy muhtarlarımıza orman yangın tehdidinin arttığı günlerde uyarıcı kısa mesaj atıyor, köylüleri cami hoparlörlerinden de faydalanmak suretiyle ikaz ediyoruz. Sincap Çocuk Tiyatrosu her sene gösteriler yapıyor. 2014 yılında 76 okulda sahneye konan oyunlar ile 9.386 öğrenciye ulaşıldı. Genel müdürlüğümüzce orman yangınlarının önlenmesi çalışmalarının ilk adımı olan eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri ile ALO 177 hattının yaygınlaştırılması için orman yangınları kamu spotu hazırlandı. Orman yangınlarının tespiti ve müdahale ekiplerine en kısa sürede bildirilmesi için 35 adet kuleden ormanlar 24 saat gözetlenmektedir. 2013 yılında orman yangınları ile mücadelede emniyetli, erken ve etkili müdahale çok önemlidir. Bölge müdürlüğümüzde 29 adet ilk müdahale ekibi oluşturuldu. Yangın söndürme çalışmalarında 600 adet yangın işçisi, 194 teknik eleman, 282 orman muhafaza memuru ve 244 diğer personel olmak üzere toplam 701 personel ile 37 arozöz, 2 adet 6 tonluk su tankeri, 12 su tankeri, 18 ilk müdahale aracı, 8 adet dozer, 6 greyder, 7 treyler olmak üzere 88 adet araç ve iş makinesi ve bölgemizde temmuz ayı başında Orman Genel Müdürlüğünce 1 adet su atar helikopter görevlendiriliyor. Söndürme ekiplerimizi eğitiyor, zaman zaman tatbikatlar yapıyoruz. Helikopterin kısa mesafeden su alarak yangın söndürme süresini kısaltmak için 26 adet yangın havuzumuz bulunmaktadır. Orman yangınlarına erken müdahale etmek için orman köylerine su tankeri dağıtıyoruz. 2012 ve 2013 yıllarında 10 adedi il özel idaresi olmak üzere toplam 75 adet 2,5 ton kapasiteli su tankerini yangına hassas olan köylerimize dağıttık" diye konuştu.

2013 yılında bölge müdürlüğü sorumluluk sahasında 118 orman yangını çıktığını ve 532 hektar alanın yandığını anlatan Coşkun şunları söyledi:

"Çıkan 99 örtü yangınında 243,62 hektar, 19 adet tepe yangınında 288,88 hektar alan zarar görmüştür. 2014 yılında şu ana kadar bölge müdürlüğümüz alanı içerisinde 22 adet orman yangını çıkmış ve 16,35 hektar alan zarar görmüştür. Çıkan yangınlardan 21 adedi örtü yangınında 8,65 hektar, 1 adet tepe yangınında 7,70 hektar alan zarar görmüştür. Yangına erken ve etkin müdahale etmek çok önemli; yangın geçen süre ile misli ile değil çok daha fazla büyüyor. Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu, yangına 15 dakikada ilk müdahale edilmesi hedefini koydu. Yangına müdahale süresini her geçen yıl kısaltıyoruz. Yanan orman alanları yılı içerisinde veya en geç ertesi yıl ağaçlandırılmaktadır. Bu sahaların imara, yerleşime açılması kesinlikle söz konusu olamaz. Son on yıllık yangın çıkış sebepleri incelendiğinde meydana gelen yangınların yüzde 92'sinin insan kaynaklıdır. Sebeplerine bakıldığı zaman ise piknik ateşi, çoban ateşi, anız yakılması, avcı ateşi, kasıt gibi sebeplerle orman yangınlarının çıktığı görülmektedir. Söndürme ekiplerimiz 2013 yılında 192 adet, 2014 yılında ise bu güne kadar 21 adet anız ve kırsal alan yangınına müdahale ettiler. 2013 yılı değerlendirildiğinde odun dışı yangınların sayısı çıkan orman yangın sayısının yaklaşık 2 katıdır. Esasen 6831 sayılı orman kanunun 76. maddesinde orman içi ve civarındaki köylerde anız yakanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve idari para cezası ile verilir hükmü vardır. Asıl olan yangının çıkmaması ve bu felaketin yaşanmamasıdır. Orman yangınlarının yüzde 92'si insan eliyle çıkıyor. Lütfen, pikniğimizi kurumumuz ve belediyelerce düzenlenen piknik-mesire yerlerinde yapalım. Yaktığımız ateşi söndürelim. Bu yerler dışında ateşli piknik yapmayalım. Sönmemiş sigara atmayalım. Anız yakmayalım. Ormanlara çöp atmayalım, çöpler tutuşarak orman yangınlarına sebebiyet verebilir. Bahçe atıklarını sıcak ve rüzgarlı havalarda yakmayalım. Her şeye rağmen bir duman görürsek ücretsiz orman yangın ihbar hattı ALO 177'yi arayalım" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title