Haberler

Orman İçi Sular Balıklandırılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 2005'te başlatılan "Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında geçen yıl 3 milyon 72 bin yavru balık üretilerek 40'ın üzerinde su kaynağına bırakıldı Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürü Resul Doğan: "Projemizin.

Atilla KURTOĞLU - Orman ve Su İşleri Bakanlığının Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi kapsamında bu yıl üretilen 1 milyon 163 bin yavru balık, anaçların alındığı su kaynaklarına salınmaya başlandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürü Resul Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce dere, göl, gölet gibi orman içi suların yerli türlerle balıklandırılması "Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi"nin 2005 yılında uygulamaya konulduğunu belirtti.

Proje kapsamında Maçka- Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunun pilot bölge seçildiğini ifade eden Doğan, "2005 yılında ilk deneme için birkaç kaynaktan alınan anaçlar istasyona getirildi. İstasyonda üretilen yavruların bir kısmı anaçlık için ayrıldı, bir kısmı ise tekrar su kaynaklarına bırakıldı. İlerleyen yıllarda kapasiteyle ilgili gerekli altyapı ve tesis çalışmaları yapıldı. 2012 yılına gelindiğinde ciddi anlamda bir potansiyel oluştu" dedi.

Doğan, 2012 yılında 1 milyon 957 bin yavru alabalık üretilip anaçların alındığı su kaynaklarına bırakıldığını ifade ederek, "2013 yılında üretim faaliyeti devam etti ve proje halktan yoğun ilgi ve talep gördü. Talep gördükçe, havuz kapasitemiz doğrultusunda kaynak sayıları artırıldı ve bugün itibarıyla 16 ilde 37 su kaynağında çalışma yapıyoruz. 2013 yılında 3 milyon 72 bin yavru balık ürettik ve bunları 40'ın üzerinde su kaynağına, gölet ve akarsuya bıraktık" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl ağustos ayında yol çalışması sırasında suya kimyasal madde karıştırılması nedeniyle bütün anaç balıkları kaybettiklerini anımsatan Doğan, şunları söyledi:

"Ondan sonra genel müdürlüğümüzle ortak çalışma yaparak ve hızlı karar verilerek yeniden kaynaklar belirlendi. Hızlı şekilde anaç alımına gidildi. Bu kapsamla 37 su kaynağından 7 bin 500'ün üzerinde anaç balık alınarak havuza getirildi. Bunlardan kış sezonunda yumurta ve spermler alınarak dölleme yapıldı. Bugün itibarıyla elimizde, orman içi su kaynaklarına salınacak 1 milyon 163 binin üzerinde yavru balık var."

-"Nihai hedef balık popülasyonlarını optimum seviyeye çıkarmak"

Doğan, proje kapsamında su kaynaklarından damızlık anaç alacaklarını da belirterek, "Genetik daralmayı engellemek için elimizdeki mevcut anaç balıkların yüzde 10'u kadar anaç alarak kan tazelemesi yapıyoruz. Böylece farklı ebeveynlerin yumurta ve spermlerinden yavrular üreterek genetik daralmanın önüne geçmiş oluyoruz ve gen kaynaklarımızın korunmasını sağlıyoruz" diye konuştu.

"Kan tazeleme" çalışmalarının üretim süresince devam edeceğini anlatan Doğan, "Bunun için yeni anaçlar alacağız. Çalışma programını yaptık. Hem salım hem de anaç alma programımız birbirine paralel gidecek. Salımını yaptığımız su kaynaklarından aynı zamanda anaçlarımızı alıp geri döneceğiz. Projemizin nihai hedefi 2023 yılına kadar 50 milyon yavru balık üreterek, akarsularda ve göletlerde bozulan balık popülasyonlarını optimum seviyeye çıkarmak" dedi. - Trabzon

Kaynak: AA / Güncel
title
Close