Haberler

Orhun Anıtları Tuzda Hayat Buldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankırı Belediyesi Türk tarihinin önemli belgelerinden olan Orhun Yazıtlarını düzenlediği heykel sempozyumu ile kaya tuzuna işledi.

Çankırı Belediyesi Türk tarihinin önemli belgelerinden olan Orhun Yazıtlarını düzenlediği heykel sempozyumu ile kaya tuzuna işledi.

Moğolistan sınırları içerisinde yer alan Türklerin bilinen ilk alfabesi olarak kabul edilen Orhun yazıtları Çankırı'da kaya tuzuyla yeniden hayat buldu. Devlet Demir Yolları sahası içerisinde oluşturulan atölyede 9 ülkeden 13 heykeltraş, Orta Asya, Çin, Moğolistan, Sibirya ve Altaylarda bulunan Orhun Yazıtlarını Çankırı ile özdeşleşmiş kaya tuzu madeninden çıkarılan kütle halindeki kalıplara işledi.

Bilimsel danışmanlığını Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Ayyılmaz, organizasyon danışmanlığını Azeri heykeltraş Sait Rüstem'in yaptığı 1. Uluslararası Kaya Tuzu Orhun Yazıtları Heykel Sempozyumu'nun sonunda bir kokteyl düzenlendi. Kokteyle Çankırı Vali Vekili Fatih Yılmaz, AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Haluk İpek, AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, AK Parti Çankırı İl Başkanı Salim Çivitçioğlu, Çankırı Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, TÜRKSOY Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gaffarlı, Çankırı Baro Başkanı Erkan Köroğlu, heykeltıraşlar ve vatandaşlar katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Orhun Yazıtlarının kaya tuzuna işlenmesi projesinin TÜKSOY tarafından desteklendiğini ve tarihi bir proje olduğunu belirterek, "Yerelde çok önemli olan tuzumuzu tarihimizin derinliklerinde özel yeri olan Orhun Yazıtları ile bütünleştirmek çok heyecan verici bir çalışma. Dünyanın tanınmış heykeltraşları ile çalıştık ve Allah'a hamdolsun ki zor olanı başardık. Bu çalışma bence Türk Dünyası adına büyük ve değerli bir çalışmadır. Yapılan eserler danışman hocalarımızın önerileri ile belirlendi. 18 eser yaptık ve bu eserleri şehrin muhtelif bölgelerinde sergileyeceğiz" diye konuştu.

Türk insanının insanlık tarihine bıraktığı ilk eser olması dolayısıyla bu çalışmanın önemli olduğuna değinen Dinç, "Türk isminin geçtiği, Türk askeri dehasının yer aldığı, Türk tarihinin insanlık medeniyetine bıraktığı ilk eser olan Orhun anıtlarını kaya tuzundan yapmanın gururunu yaşıyoruz. Biz bu çalışmayı, Türkiye Cumhuriyetlerinden gelen heykeltıraşların çalışmaları ile daha da anlamlı hale getirdik. Bu çalışma Çankırı'nın isminin Türk Dünyasında duyuracaktır. Bu çalışmanın ne anlama gediğini bilen arkadaşlarımız Çankırı'ya gelip bu çalışmayı göreceklerdir" ifadelerini kullandı.

Eserleri tasarlayan sanatçılar adına bir konuşma yapan Heykeltıraş Katerina Ganeva ise mutlu olduklarını ifade ederek, "Bu çalışmanın önümüzdeki yıl da devam etmesini istiyoruz. Çalışmalarımızda Çankırı halkının yoğun bir ilgisini gördük. Tüm misafirperverliklerini sergilediler. Bu da bizleri Türk Milletinin bir parçası olarak oldukça memnun etmiştir. Arkadaşlarım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi.

TÜRKSOY Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gaffarlı ise projenin Türk Dünyası'nda büyük yankı uyandıracağını ifade ederek, "Bugün Çankırı'da büyük bir bayramı yaşıyoruz. Dünyada ilk defa Kaya Tuzundan heykel yapılması Çankırı'ya nasip olmuştur. Bu heykeller ben inanıyorum ki Çankırı'yı daha da güzelleştirecektir" şeklinde konuştu.

Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş da Türkiye'nin kültür ve medeniyet mutfağının çok zengin olduğunu dile getirdi. Üniversiteden heykeltıraşlarında da projeye destek verdiğini hatırlatan Savaş, "Bu çalışma mutfağımıza ışık tutmaktadır. Biz bu zihin uyanmasını, çok daha seri bir şekilde gerçekleştirmeliyiz. Tarih sadece okullarda okutulan hikayeler değil. Tarih milletlerin özgeçmişidir. Tarih hayatın üstadıdır, zamanın ve hayatın heykeltıraşıdır. Onun için tarihi bilinç anlamında çok daha derli toplu olmamız gerekiyor. Bu milletin Afrika'dan Asya'ya bütün insanlığa katkı sağlayacağını çok husus var. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Elleriniz dert görmesin" dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseniov da yaptığı konuşmada TÜRKSOY'un faaliyetleri hakkında genel bilgiler vererek çalışmayı yapan ve destekleyen kurumlara teşekkür etti.

AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, Çankırı'yı büyütebilmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Ekonominin yanında kültürel çalışmalara da önem verdiklerini ifade eden Filiz, "Ben, Çankırı'da milli ve manevi kültürlerin mücadelesini veren, Milliyetçiliği savunan bir kardeşinizim. Bugün burada benim kültürüme sahip çıkan, benim değerlerimi öne çıkaranlara teşekkür ediyorum. Biz güçlü olmazsak, tarihte değerlerimiz bir tarafta durur, bizi siler atarlar. Biz güçlü olacağız. Biz zengin olacağız. Milli değerlerimizi ortaya koyarken, sanayileşme hamlesini de gerçekleştireceğiz. Çankırı'da kalkınma hamlesini OSB başlattık" dedi.

AK Parti Genel Sekreteri Ankara Milletvekili Haluk İpek ise yapılan eserlerin kendisini 1300'lü yıllara götürdüğünü belirterek, yazıtlardan alınması gereken dersler olduğunu aktardı. Vali Vekili Fatih Yılmaz da anıtların tarihsel ve sanatsal şuuru ilerleteceğini kaydetti.

Konuşmalar sonrasında Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç'e TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov tarafından Kazakistan yöresel giysisi hediye edilirken, heykeltıraşlara plaket verildi. Program çeşitli ikramlarla son buldu. - ÇANKIRI

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close