Haberler

Orgeneral Huduti'nin de Yargılandığı Malatya Fetö Davasına Devam

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FETHULLAHÇI Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili tutuklanan aralarında dönemin 2'nci Ordu Komutanı Adem Huduti, 2'nci Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun'un da bulunduğu 76 sanığın yargılandığı davanın 5'inci duruşması bugün yapıldı.

FETHULLAHÇI Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili tutuklanan aralarında dönemin 2'nci Ordu Komutanı Adem Huduti, 2'nci Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun'un da bulunduğu 76 sanığın yargılandığı davanın 5'inci duruşması bugün yapıldı.

Malatya'daki Kalkışma Davası'nda dönemin 2'nci Ordu Komutanı Huduti, 2'nci Ordu Kurmay Başkanı Angun, 7'nci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık, 2'nci Ordu Harekat Destek Yarbaşkanı Zeki Karataş, 2'nci Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, meslekten ihraç edilen 2'nci Ordu'da görevli Tuğgeneral Ersin Yıldırım ile subay, astsubayların da bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanık için duruşmanın yapıldığı Malatya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dönüştürülen Yakınca Spor Salonu çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı.

Jandarmanın öncü araçları eşliğinde saat 09.00'da cezaevi araçlarıyla spor salonuna kelepçeli getirilen Orgeneral Huduti, Tümgeneral Angun ve Ayık ile 10 sanık, jandarma eşliğinde salona alındı. Diğer tutuklular ise SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlandı.

BİNBAŞI KUZUCU: 8 SAATKELEPÇELİ KALDIM

Malatya Darbe girişimi davasında tutuksuz olarak yargılanan ve halen görevini sürdürmekte olan 2'nci Ordu Karargah Destek Bölüğü Komutan Binbaşı Bülent Kuzucu, darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz'da 2'nci Ordu Komutanlığı komuta katında yaklaşık 8 saat kelepçeli kaldığını iddia etti. Binbaşı Kuzucu, şunları anlattı:

"Kışlada bomba tehdidi olduğu söylendi. Yarbay Suat Özocak ile telefonda görüştüm. O da bana kışladaki durumdan haber olduğunu ve kışlaya gideceğini beni de alabileceğini söyledi. Beni almasına gerek olmadığını söyledim. Kendi arabamla kışlaya gitmek için evimden ayrıldım. Suat Yarbay ile konuştum kışlaya kendisini almadıklarını ve gitmeme gerek olmadığını söyledi. Bomba tehdidi varsa gidip bakmamın faydası olacağını söyledim. 2 Nolu nizamiyeye uzaktan baktım Harun Yüzbaşıyı aradım ve bana 1975-1976'daki olayların olduğunu söyledi. Ne olduğunu sordum, 1 nolu nizamiyeye gelmemi, normal vatandaş gibi düz geçip gitmemi söyledi. Değişik şeyler olduğunu, darbe tarzı şeyler olduğunu söylediler bana inandırıcı gelmedi. Böyle bir girişimin olmayacağını düşündüğüm için arkadaşlarımla buluştum. Haberleri izledik 21.05'te bir kısmına yetişebildim Başbakan'ın 'küçük bir grubun kalkışmasıdır' demesiyle haberdar oldum. Whatsapp grubuna 'karargah destek grubunun emrinden kimse çıkmayacak' diye mesaj attı. Muhafız bölüğü ve karargah bölüğü silahlıklarını kontrol ederek, silah yoklaması yaptım. Bunu not ettim. Bazı silahların eksik olduğunu gördüm."

Binbaşı Bülent Kuzucu, saat 00.30 sularında komuta katına çıktığında Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun, Albay Bahadır Erdemli'ye, 'Adamını oradan çek' dediğini, nizamiyedeki görevlendirilen Yüzbaşı Kemal Keskin'in çekilmesini istediğini anlattı. Binbaşı Kuzucu, şöyle dedi:

"Bahadır Erdemli ise bu esnada Kurmay Başkanına silah çekti. Ardından Bahadır Erdemli 'Tutuklayın bunları' diyerek bir komut verdi. Ben ellerim yukarı iken, ordu komutanı emir subayı Suat Kaya gelerek silahımı aldı. Daha sonra Bahadır Erdemli, beni ve Suat Yarbayı kelepçeledi. Emir subayı Sedat Kaya, silahı ordu komutanına vereceğini söyledi. Bahadır Erdemli telefonla konuşurken, 'Uçağın hazırlanması lazım, Komutanın Ankara'ya gitmesi lazım' şeklinde ifadeleri kullandı. 02.30 sularında karargah katında getirilen sandalyelere oturtulduk. Bahadır Erdemli beni önce 00.40 sularında Suat Özocak ile birlikte kelepçeledi. Koruma astsubayından aldığı bıçakla yaklaşık 2-3 dakika sonra yeniden söktü ve buradan ayrılmamızı söyledi. Zeki Karataş, saat 04.00'den sonra karargaha yedek şarjör ile geldi. Saat 04.00 sularında Bahadır Erdemli, silahlı olarak ordu komutanın odasına girmek isterken, elinden silah alındı. Bahadır Erdemli, ordu komutanını odasına silahsız olarak girdikten sonra çıkıp gelip benim ve Suat Yarbay'ın elini Bahadır Erdemli ve ordu komutanı koruma astsubayı Hacı Eyüp Özcan benim elimi bağladı. İkinci defa saat 04.00 sularında kelepçelendim. Beni kelepçeleyen Hacı Eyüp Özcan'dı. Saat 04.00'den saat 12.30'a kadar kelepçeliydim. Bu süre içinde Eyüp Kök'ün odasında kaldım. Saat 04.00'den itibaren 09.30-10.00'a kadar silah sesi duydum. Bir ara Suat Özoçak Yarbay ile helalleştik. Eğer darbe girişimde bulunmuş olsaydım, iki kez ellerim kelepçelenmezdi. Karargahta Suat Özocak ve kurmay başkanından aldığım emirleri yerine getirdim. Bana verilen emirleri uyguladım, uyguladığım emirlerin darbeyi önleyecek emirler olduğunu düşünüyorum. Kışlaya gidiş amacım askerlerimi ve silahları emniyet altına almaktı. Darbecilerle hareket etsem silahların kilitlenmesini, askerlerin koğuşa gitmesini emretmezdim. Darbecilerle hareket etmedim."

ÜSTEĞMEN ÇAKICI: MALATYA VALİSİNE SİLAH ÇEKİLDİ

Darbe girişimi sırasında 2'nci Ordu Komutanlığı Karargah Destek Grubu Emniyet ve Muhafız Bölüğü Uçaksavar Takım Komutanı olarak görev yapan Üsteğmen Hüseyin Çakıcı, darbe girişimi günü nizamiye önüne gelen Malatya Valisi Mustafa Toprak'a Yüzbaşı Kemal Keskin tarafından silah çekildiğini ve valinin ise geri çekildiğini söyledi.

Üsteğmen Çakıcı, darbe girişimi günü kışlada nöbetçi olduğunu, nizamiyede denetlemede bulunurken tutuklu sanıklardan Yüzbaşı Kemal Keskin'i gördüğünü kendisine "Sen kimsin gel buraya" dediğini anlattı. Üsteğmen Çakıcı, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun üzerine 'Ben nöbetçi subayım' dedim. Tabancamı istedi. Kendisinin ordu komutanının emriyle nizamiyede görevli olduğunu söyledi. Kemal yüzbaşı tatbikat var deyince rahatladım. Haberleri görmedim. Bir ara 'TSK yönetime el koydu, kışlanın güvenliğini ben üstlendim' dediğini duydum Kemal Keskin'in. Vali bey içeri gireceğini ve ordu komutanını göreceğini söyledi. Yanında da 15 sivil vardı. Fakat Kemal Keskin, askerlere emir vererek, mevzi aldırdı. Vali bey çekildi. Kemal Keskin, 'Komutanımızı almaya gelmişler, komutanımızı vermeyeceğiz' dedi. Kobra araçlarından birisinden havaya ateş açıldı. Kemal Keskin ise kobranın lastiklerine ateş açtı. İkinci kobra içeri girmeye çalıştı. Kemal Keskin bu sırada ateş açılması emrini verdi ve tüm erler ateş açtı, ben havaya ateş açtım. Gece olduğu için tam göremedim, jandarma önce havaya ateş açtı, sonra Yüzbaşı Kemal Keskin jandarma aracına ateş açtı ve askerler ateş açtırdı. Daha sonra ise nizamiyenin aydınlatılmasını sağlayan lambalara ateş açtırdı."

Yüzbaşı Kemal Keskin'in adını kullanarak askerleri çağırdığını ileri süren Üsteğmen Hüseyin Çakıcı, ifadesini şöyle sürdürdü:

"Erler ifadelerinde bunu belirtmiştir. Saat 04.00'e kadar gördüğüm bütün Mehmetçikleri AMM'de (Ani Müdahale Mangası) toplamaya çalıştım. Mehmetçikleri teslim etmek için fırsat kolluyordum. Daha sonra İbrahim Dede içtima almamız için bağırıyordu. Benim ismimi kullanarak askerleri çağırmışlar. Bir grup Mehmetçik nizamiyeye gelirken durdurdum. 'Burada ne işiniz var' deyince benim çağırdığım cevabını verdiler. Ben o gün ateş emri vermedim. Ateş etmedim."

ASTSUBAY ÖZCAN: KOMUTANIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLADIK

Tutuklu yargılanan dönemin 2'nci Ordu Komutanı Adem Huduti'nin Koruma Astsubayı Hacı Eyyüp Özcan da 15 Temmuz'da Huduti'nin emir subayı Binbaşı Sedat Kaya'nın emirleri doğrultusunda hareket ettiğini söyledi.

Şüpheli darbecilerin teslim olana kadar komutanın güvenliğini sağladıklarını anlatan Astsubay Özcan, savunmasına şöyle devam etti:

"Bütün gece boyunca silahlı bir çatışmanın olmasını engelleyip, ordu komutanımızı koruyarak, görevimi layıkıyla yapmış olmanın verdiği huzurla karşınızdayım. Hiçbir tarikat ve cemaate üye olmadım. Dershanelerine gitmedim, Bank Asya'ya adım atmadım, bağışta bulunmadım. 16 Temmuz'da darbecileri ben teslim ettim. Gece boyunca ben sürekli kameraların önündeydim. Sabahleyin kameraların yönlerinin değiştirildiğini fark ettim. Şüpheli darbecileri aldık ve polise teslim ettik. Kameraların istikametlerini değiştirmedim, düzletmeye çalıştım. Kimin darbeci kimin FETÖ üyesi olduğunu ben nereden bileyim? Adem Huduti 'kesinlikle silah kullanmayacaksınız' diye emir verdi, ben de emirler doğrultusunda hareket ettim. Müdahale etmem emredilseydi, gözümü kırpmadan yapardım."

- Malatya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
THY, İstanbul Havalimanı'ndan 38 seferini iptal etti

THY, İstanbul için 38 seferin iptalini duyurdu

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title