Organize Şube Polislerinin" Fetö Davası
Takipsizlikle sonuçlanan bazı soruşturmalarda usulsüzlük yaptıkları, "kurgulanmış soruşturmalar" kapsamında bazı polislerle bir mahkeme başkanını dinledikleri ve emniyetteki sunucuları sildikleri iddiasıyla firari sanık Fetullah Gülen ve dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele...
Takipsizlikle sonuçlanan bazı soruşturmalarda usulsüzlük yaptıkları, "kurgulanmış soruşturmalar" kapsamında bazı polislerle bir mahkeme başkanını dinledikleri ve emniyetteki sunucuları sildikleri iddiasıyla firari sanık Fetullah Gülen ve dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde görevli 44 polisin, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) yo¨neticisi ve u¨yesi olmak" ile "darbeye teşebbüs" suçlarından yargılanmasına devam ediliyor.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, 8 tutuklu sanık ve avukatları hazır bulundu. Duruşmaya 4 tutuklu sanık ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı duruşmaya gelmedi.
Sanıkların kimlik tespitinin ardından mahkemeye gelen evraklar okundu.
Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli büro amiri Ahmet Üzümcü, üzerine atılı suçlamaları reddetti.
Duruşma sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, eski ağır ceza hakimi Nurettin Turan ile Esat Burak Uzundere "mağdur", aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in de bulunduğu 13 kişi "müşteki" olarak yer alıyor. İddianamede, FETÖ/PDY yo¨neticisi ve u¨yesi sanıkların, I·stanbul Emniyet Mu¨du¨rlu¨gˆu¨'nu¨n hiyerars¸ik yapısı ic¸erisinde yasa dıs¸ı o¨rgu¨tlenme olus¸turup, suc¸ is¸lemek amacıyla bir araya geldikleri vurgulanıyor.
Sanıkların, devletin emniyet hizmetleri ve faaliyetleri kapsamında, go¨revlerinin sagˆladıgˆı nu¨fuz ve gu¨cu¨, yasaların verdigˆi yetkileri, go¨revin gerc¸eklerine aykırı kullanarak amac¸larına ulas¸mak ic¸in seri halde arac¸ suc¸ları is¸ledikleri kaydedilen iddianamede, sanıkların gerçekleştirdiği, dönemin I·stihbarat Daire Bas¸kanı Engin Dinç ve eski Kartal Agˆır Ceza Mahkemesi Bas¸kanı Nurettin Turan'ın telefonlarının dinlenilmesinin de aralarında olduğu 5 eylem sıralanıyor. Bu eylemleri c¸ok sayıda kis¸iye kars¸ı gerçekleştiren sanıkların suçunun "darbeye teşebbüs" olduğu aktarılan iddianamede, sanıkların eylemlerinde, su¨rekliligˆin esas oldugˆu belirtiliyor.
Firari sanık Fetullah Gülen ile eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve eski İstanbul Organize Suc¸larla Mu¨cadele S¸ube Mu¨du¨r Yardımcısı Ahmet Kalender'in de aralarında bulunduğu 44 polisin, "cebir ve s¸iddet kullanarak Tu¨rkiye Cumhuriyeti hu¨kümetini ortadan kaldırmaya veya go¨revlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye tes¸ebbu¨s etmek" suçundan, agˆırlas¸tırılmıs¸ mu¨ebbet hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, hakkında yakalama emri çıkarılan firari sanık Fetullah Gülen'in ayrıca "devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından niteligˆi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla ac¸ıklamak" suçundan, mu¨ebbet hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
İddianamede, Gülen ile Ardıç, Çakallı ve Kalender, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", diğer sanıklar ise "silahlı terör örgütü üyeliği" ile suçlanıyor. Terör örgütü elebaşı Gülen hakkında ayrıca "silahlı örgüt kurmak yönetmek, devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, iftira, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama, göreve ilişkin sırrın açıklanması, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degˆis¸tirme" suçlarından, toplam 57 yıl 3 aydan 104 yıl 4 aya kadar hapis cezası isteniyor.
Sanıklardan Nazmi Ardıç ve Ahmet Kalender için "suç uydurma, iftira, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama, göreve ilişkin sırrın açıklanması, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından niteligˆi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme, resmi belgede sahtecilik, gizliliğin ihlali, bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degˆis¸tirme" suçlarından, toplam 50 yıl 6 aydan 146 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, sanık Mahir Çakallı'nın da benzer suçlardan 65 yıldan 165 yıla kadar hapse mahkum olması talep ediliyor.
İddianamede, diğer 41 sanığın ise benzer suçlardan çeşitli hapis cezalarına çarptırılması isteniyor.