Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti! Müdür hakkında suç duyurusu

Organ Nakliyle 62 Hasta Hayata Tutundu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinde geçen yıl yapılan karaciğer ve böbrek nakilleriyle 62 hasta sağlığına kavuştu.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinde geçen yıl yapılan karaciğer ve böbrek nakilleriyle 62 hasta sağlığına kavuştu.

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nakil anlamında başarılı bir yıl geçirdiklerini söyledi.

Organ bekleyen hastaların bazılarının kadavra, bazılarının ise canlı vericiden yapılan nakillerle sağlığına kavuştuğunu belirten Öztürk, "2015 yılında toplam 62 nakil yapıldı. Bunlardan 32'si karaciğer, 30'u böbrek nakli. Bir önceki seneye yakın bir performans yakaladık. Bu, bizim için önemliydi" dedi.

Merkezlerinde organ naklinin her sene arttığını vurgulayan Öztürk, "Bu yıl da sene başından beri yani son iki ay içerisinde toplam 15 nakil yapıldı. Bunlardan 8'i karaciğer, 7'si böbrek nakli. Yaklaşık şu an da 500 civarında böbrek bekleyen ve 90 civarında karaciğer bekleyen hastamız var. Genel olarak bakıldığında merkezimizde bugüne kadar 278 böbrek nakli, 185 karaciğer nakli yapılmış" diye konuştu.

"Organ bağışında Avrupa'nın çok gerisindeyiz"

Organ bağışının kadavra ve canlı vericiden olmak üzere iki şekilde yapıldığını belirten Öztürk, Türkiye'de kadavradan yeterli bağış olmadığı için canlı vericili karaciğer ve böbrek naklinin dünya ülkelerine göre çok fazla yapıldığına işaret etti.

Öztürk, batı ülkelerinde karaciğer ve böbrek nakillerinin ağırlıklı olarak kadavra vericiden yapılmasına karşın Türkiye'de bu durumun tam tersi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bunun iki sebebi var. Birincisi, organ bağışının yeterli seviyede olmaması. İkinci neden ise Türkiye'de insanların aile bağları çok güçlü. İnsanlar rahatlıkla yakınlarına karaciğerinin bir kısmını veya böbreğini bağışlayabiliyor. Canlı vericili nakil noktasında ülkemizdeki sağlık ekibi çok tecrübeli. Hala daha yeterli miktarda organ bağışı yok. Organ bağışının bu düzeyinin düşük olmasının sebebi, yeterli toplumsal bilinç oluşmaması. İnsanların organ bağışına bakış açısı henüz tam olarak netleşmiş değil."

Yapılan çalışmalarla kadavradan bağışın Türkiye'de de arttırıldığını ama bunun yeterli olmadığını dile getiren Öztürk, yıllar önce Türkiye'de milyon nüfus başına 2 civarında olan organ bağışı sayısının, şu anda 5,6'ya çıktığını, Avrupa'da bu rakamın, milyon nüfus başına 10 olarak göründüğünü vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel
title