Organ Naklinde Almanya'da Olumsuz Tablo
Almanya'da her yıl organ bekleyen sadece 3 kişiden birinin yüzünün gülebildiği belirtildi.
Almanya'da organ bağışının bir türlü istenen düzeye ulaşmadığı her yıl organ bekleyen sadece 3 kişiden birinin yüzünün gülebildiği belirtildi.
Almanya,'da organ bağışı sorununun çözümü için önemli bir adım atıldı. Meclisteki partiler yeni bir yasa tasarısı üzerinde uzlaştı. Buna göre, 2013 yılının ortalarına kadar tüm hastalık sigortası şirketleri üyelerine bir mektup göndererek, ölümleri halinde organ bağışlamak isteyip istemediklerini sormakla yükümlü olacak. Almanya'da her yıl 12 bin kişi organ bekliyor ancak bunların sadece üçte biri, bir organa kavuşabildiği açıklandı. Binlerce kişi ise sırada beklerken hayatını kaybediyor. Organ eksikliği o kadar vahim boyutlarda ki kronik hastalardan veya 80 yaşındakilerden bile organ nakli yapılıyor. Münster Üniversitesi Transplantasyon Merkezi'nden Doçent Dr. Heiner Wolters, Deutche Welle'nin sorularını yanıtlarken, organ naklinin bugün nispeten güvenli yapılabildiğini vücudun bu organı kabul edip etmemesinde sorunla karşılaşılabildiğini söyledi.
Doç. Dr. Wolters, ilk yardım ekiplerinin organ bağışı ile hiçbir ilgilerini olmadığını, Almanya'da organ bağışının prensipte sadece birinin beyin ölümü gerçekleşmiş ise mümkün olduğunu anlatırken, 'Hastanın durumu hiç iyi görünmese de normalde, beyin ölümü ancak hastanelerde tespit ediliyor. Ancak yoğun bakım ünitesinde hastanın iyileşme ihtimalinin kalmadığı kesinleşirse, organ bağışı konusu devreye giriyor. O nedenle ilk yardım ekiplerine böyle bir eğitim verilmesi de göz önünde bulundurulmuyor' dedi.
Doç.Dr. Wolters organ bağışında sınır olmadığını, artık yaşlılardan da organ aldıklarını bildirerek, 'Hatta durum o kadar vahim ki, bazen ölümcül tehlikeye giren hastalara, 80 yaşındaki birinden kalp veya karaciğer nakli yaptığımız oluyor. Yüksek tansiyonu olan birinden alınan organ ile nakil yapmak mümkün. Ama daha önce kansere yakalanmış ama tedavi ile bunu atlatmış birinin organını kullanmak çok uç bir tedavi olur' diye konuştu.