Organ Bağışında Farkındalık Oluşturmak İçin Yürüdüler
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bayezid: "Dünyada beyin ölümü gerçekleşip de düzelen hiçbir insan yoktur" İl Sağlık Müdürü Hülür: "Dünyada yüzde 80 kadavradan olan organ nakli, bizde maalesef yüzde 20'lerde"
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezid, Türkiye'de insanların beyin ölümü konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını belirterek, "Dünyada beyin ölümü gerçekleşip de düzelen hiçbir insan yoktur" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle organ bağışına farkındalık oluşturmak amacıyla yürüyüş düzenlendi.
Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde yapılan yürüyüş, Konyaaltı Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na kadar sürdü. Burada Antalya Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı Halk Müziği Korosu konser verdi.
Organ bağışı stantlarının da kurulduğu etkinlikte liseli öğrenciler, organ bağışına dikkati çekmek için çeşitli gösteriler sundu. Türk Hava Kurumu tarafından da motorlu yamaç paraşütü gösterisi yapıldı.
"Beyin ölümünün dönüşü yok"
Prof. Dr. Bayezid, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ambulans veya helikopter temin etme ve organizasyon konusunda dünyanın en ileri ülkelerinden olduğunu söyledi.
Organ bağışı konusunda halkın bilinçlenmesi için çaba sarf etmek gerektiğini anlatan Bayezid, Türkiye'de insanların beyin ölümü konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığının altını çizdi. Bayezid, "Dünyada beyin ölümü gerçekleşip de düzelen hiçbir insan yoktur. Beyin ölümü bir insanda bütün reflekslerin kaybolması ve solunumun durmasıdır" diye konuştu.
Beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarıyla birçok kişiye hayat verebileceğini vurgulayan Bayezid, şöyle konuştu:
"Beyin ölümünden sonra bağışlanan organlarla birçok kişi hayat bulabiliyor. Akdeniz Ünversitesinde 60 kişi kalp bekliyor. Bunun karşılığında bu sene sadece 12 kişiye kalp nakli yapabildik. Kalp nakli bekleyen insanların bir kısmı maalesef ölecek. Bu açıdan bu tür etkinlikler hastalarımız için çok yararlı olacak."
"Beyin ölümü bildirimi arttı"
Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan da Türkiye'nin organ bağışı konusunda önemli yol katettiğini bildirdi.
Son yıllarda beyin ölümü bildirimlerinin 20 kat arttığına değinen Dinçkan, aynı oranda organ bağışının ise artmadığının altını çizdi.
Organ bağışının "çok faktörlü" olduğunu belirten Doç. Dr. Dinçkan, "Mahalle baskısı, din konusu ve bunun yanında sisteme güvenmek de önemli. İnsanlar 'Organlarımızı bağışlıyoruz ama bunlar ne oluyor?' diye bize soruyorlar. Kısacası bu olay çok uzun soluklu bir olaydır. Bir nevi ülke gelişmişliğiyle de alakalıdır" dedi.
"Kadavradan nakil artırılmalı"
İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür ise organ bağışında farkındalık yaratmak için önce gençlerin bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.
Organ bağışının canlıdan değil, kadavradan yapılması gerektiğini vurgulayan Hülür, "Dünyada yüzde 80 kadavradan olan organ nakli, bizde maalesef yüzde 20'lerde. Umarım bu ve buna benzer programlarla kadavradan organ nakli konusunda daha iyi bir noktaya geliriz" diye konuştu. - Antalya