Haberler

Organ Bağışı İçin 2 Bin Kilometre Pedal Çevirdiler

Organ Bağışı İçin 2 Bin Kilometre Pedal Çevirdiler
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Organ bağışına dikkati çekmek için bisikletleriyle 8 Avrupa ülkesini gezen İDADİK üyesi 8 kişi, 32 günlük turu tamamlayarak İstanbul'a geldi.

Organ bağışına dikkati çekmek için bisikletleriyle 8 Avrupa ülkesini gezen İzmir Doğacılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (İDADİK) üyesi 8 kişi, 32 günlük turu tamamlayarak İstanbul'a geldi.

İDİDAK üyelerini, Sultanahmet Meydanı'nda İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu karşıladı. Grup üyeleri için Alman Çeşmesi önünde masalar kurularak kahvaltı ikram edildi.

Dokucu, burada yaptığı konuşmada, bu tür faaliyetleri önemsediklerini söyledi.

Organ bağışına Türkiye'de gereken önemin verilmediğini savunan Dokucu, donör sayısının da Avrupa'nın çok gerisinde kaldığını dile getirdi.

Dokucu, "Ülkemizde milyon başına kadavrik, yani beyin ölümü gerçekleşmiş insanlardan organ bağışı konusunda elde ettiğimiz veriler, Avrupa ile karşılaştırıldığında olağanüstü derecede düşük. Bu veri, Türkiye'de bir milyon kişiye 3 ile 4 donör arasında değişiyor. Avrupa ortalaması ise 25. Dolayısıyla bizden 7-8 kat daha fazla organ nakli konusunda alt yapıları ve insan kaynakları var. Organ nakli, hayattan umudu azalmış insanların umut kaynağıdır" diye konuştu.

İDADİK Yönetim Kurulu üyesi ve bisiklet ekibinin lideri Adnan Öztaş da yaklaşık 2 bin kilometre pedal çevirdiklerini, sırasıyla Yunanistan'da Olympos, Bulgaristan'da Musala, Slovenya'da Triglav, İtalya'da Bernina Alpleri, Fransa'da Mont Blanc, İsviçre'de Matterhorn ve Bernesa alplerinde Eiger, Mönch ve Jungfrau dağlarına tırmandıklarını kaydetti.

Öztaş, "Organ Bağışla Cana Can Kat" ve "Yaşamak Güzel Yaşatmak da" sloganıyla yola çıktılarını ifade ederek, ekip olarak kapasitelerinin en iyisini yapmaya çalıştıklarını ve yaptıklarına da inandıklarını belirtti.

Kulüp üyesi ekibin doktoru Yavuz Doğan ise organ bağışının önemine işaret ederek, "Bu, bağışla başlayan ve biten bir süreç değil, o kişinin ikna edilmesi, organın alınması ve kişiye verilmesi, kişinin tekrar hayata döndürülmesi aslında oldukça zorlu ve iyi bir ekip çalışması gerektiren bir süreç" dedi.

Organ Nakli Koordinatörleri Derneği'nin de (ONKOD) destek verdiği bisiklet turu kapsamında, Adnan Öztaş, Yavuz Doğan, Yusuf Genç, Ahmet Kırcalı, Müjgan Öztaş, Dürdane Seringeç, Ali Ekber Güneş ve Kağan Kiriş'ten oluşan grup, 32 günde 8 Avrupa ülkesini gezdi.

Muhabir: Sefa Mutlu / Nurhan Çorlu

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel
title
Close