Ordu Üretici Fındığını 2 Bin Rakımlı Yaylalarda Kurutuyor
Üretici fındığını 2 bin rakımlı yaylalarda kurutuyorORDU'da geçen ay başlayan fındık hasadı yüksek kesimlerde halen devam ederken, bazı üreticiler fındığını bin 400 ile 2 bin rakımlı yaylalara götürerek burada kurdukları harmanda kurutuyor.
Üretici fındığını 2 bin rakımlı yaylalarda kurutuyor
ORDU'da geçen ay başlayan fındık hasadı yüksek kesimlerde halen devam ederken, bazı üreticiler fındığını bin 400 ile 2 bin rakımlı yaylalara götürerek burada kurdukları harmanda kurutuyor.
Ordu'da geçen 8 Ağustos tarihinde başlayan fındık hasadı yüksek rakımlı köylerde halen sürüyor. Havanın zaman zaman yağmurlu gitmesi nedeniyle hasatta aksamalar meydana gelirken, bahçeden toplanarak harmana taşınan fındıkların kurutulmasında da sorun yaşanıyor. Bazı fındık üreticileri köylerde bahçelerinde topladığı fındığı bin 400 ile 2 bin rakımlı yaylalara götürerek burada güneşli havada kurutmaya çalışıyor.
Altınordu'ya bağlı Ortaköy'de bahçede topladığı fındığı bin 500 rakımlı Pangal Yaylası'na götüren, geçimini hayvancılık ve fındık üretimi yaparak sağlayan evli ve 13 çocuk babası Arif Çalkaya (70), fındığını yaylada güneşli ve rutubetsiz havada kurutmaya çalıştığını söyledi. Mevcut fındık fiyatlarının mutlaka iyileştirilmesi gerektiğini de savunarak fiyata tepki gösteren Çalkaya, Fındığı toplayıp bahçeden harmana getirdik. Bunu satsan ne olur, borçlu, dertli adamız. 10 liraya bu fındığı nasıl verelim, çok düşük fiyat. Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) bekledik, serbest piyasadan da destek bekliyoruz. Bu şekilde almalarınada gerek yok dedi.
10 LİRA DÜŞÜK BİR FİYAT, NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ
Tek geçim kaynağının hayvancılık ve fındık olduğunu, fındık fiyatlarının düşük olması nedeniyle bu sene kurban kesiminin azlığı nedeniyle kurbanlık hayvanlarını da satamadığını belirten Çalkaya, Fındığın maliyetini hesaplarsak ihaleyle yerlerini satmamız lazım. Bu şekilde giderse yerleri Araplaramı satacağız. 10 lira dediğin nedir. Fiyatı azımsımıyorum ama bizim arazimiz yamaç. Bahçeden yevmiye ile toplattık, atla, sırtımızda taşıdık. Köyden arabayla yaylaya harmana getirdik. Burada patoza verdik şimdide kurutuyoruz. Hep masraf, maliyeti nasıl kurtarsın bu fındık. 10 lira düşük bir fiyat, ne yapacağımızı bimiyoruz. Kurbanlık 5 büyükbaş hayvanım vardı onlarda elde kaldı. Fındıktan umudumuz vardı oda fiyat etmedi. Bu kadar nüfusu ben nasıl bakacağım şimdi kara kara onu düşünüyorum şeklinde konuştu.
FINDIKTA BEKLENEN REKOLTE YOK
Makine sahibi patozcu Osman Şener (51) ise, bu yıl fındık rekoltesinin beklendiği gibi iyi olmadığını ve sezonun iyi gitmediğini belirterek, Fındıkta problem var, beklenen rekolte yok. Fındık gözüküyor ama boş, yanık. Şehir merkezinden kilometrelerce yüksekliğe, buraya yaylalara geldim. Traktörün, patozun bana maliyeti 100 lira, bunu saatlik 160 liraya çalıştırıyoruz. 60 liraya bu çile çekilir mi Bizimkisi köylüye kamu hizmeti gibi oldu dedi.
TMO Giresun kalite fındığı 10.50 lira, levant kalite fındığı 10 liradan alırken, serbest piyasada ise fındık 9 liradan işlem görüyor.