Haberler

Ordu Musul'a Operasyona Hazırlanıyor'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Maliye Bakanı Zebari Al Jazeera’ye verdiği mülakatta ordunun IŞİD'in işgalinde olan Musul'u geri almak için kapsamlı bir operasyon hazırlığında olduğunu söyledi.

Kendisi de Musullu bir siyasetçi olan Zebari, Al Jazeera'ye verdiği özel mülakatta kentin geri alınması için Irak ordusunun harekat hazırlığında olduğunu belirtti. Zebari, geçen Haziran'dan beri Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) elinde olan Musul'da askeri başarının Irak ordusuyla ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon arasında koordinasyona bağlı olduğunu belirtti.

Zebari ayrıca ABD'li yetkililerin 'IŞİD'le mücadelenin yıllar sürebileceği' yönündeki görüşlerine katılmadığını da dile getirdi, "Bir çok insan gibi ben de bu fikri doğru bulmuyorum, bu o kadar uzun süreli bir savaş olmayacak" dedi. Zebari Kürt peşmergelerinin hali hazırda Musul'da örgüte karşı ülkenin kuzeyinde, batısında ve Musul çevresinde 'büyük ilerleme' sağldığını söyledi.

Musul Vali Yardımcısı Nureddin Kaplan da Kasım ayında yaptığı açıklamada IŞİD'e karşı ne kadar erken operasyon yapılırsa o kadar başarı şansı olacağını, geç kalındığı sürece kentin geri alınmasının zorlaşacağını belirtmişti.

Musul'u örgütten kurtaracak kapsamlı bir operayon hazırlığı geçen hafta ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in Bağdat ziyaretiyle gündeme gelmişti.

Hagel'in Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Başbakan Haydar İbadi ve Savunma Bakanı Halit Ubeydi ile yaptığı görüşmelerde bu konu masaya yatırılmış, özellikle de olası bir harekatta koalisyon güçleriyle koordinasyon konusu ele alınmıştı.

'IŞİD bizden çok maaş veriyor'

Irak'ın yeni Maliye Bakanı ve Kürt siyasi hareketinin önemli isimlerinden olan, Kürt Bölgesi lideri Mesut Barzani'ye yakın bir isim olarak bilinen ve önceki hükümette dışişleri bakanı olarak görev yapan Zebari, IŞİD'in bölgedeki ekonomik gücüyle ilgili açıklamalarda da bulundu.

IŞİD'in yeryüzünün en zengin terör örgütü olduğunu belirten Zebari, örgütün gelirini; adam kaçırma, fidye, petrol gelirleri ve el koyduğu bankalar gibi farklı kaynaklardan edindiğini söyledi ve "Musul'da, Tikrit'te ve diğer birçok yerde milyonlarca dolar, trilyonlarca dinarı kontrol ediyorlar" dedi.

Örgütün kendi vergilendirme sistemi olduğunu da vurgulayan Zebari, IŞİD'in muazzam mali kaynaklara sahip olduğunu, hatta bünyesindeki savaşçılara Irak'ın kendi askerlerine verdiği maaştan daha fazlasını verdiğini hatırlattı.

Örgütün aracılar vasıtasıyla Türkiye ve diğer ülkelerdeki şahıslara petrol satışı gerçekleştirdiğini iddia eden Zebari, IŞİD'in petrol kaynaklarının kullanımını kesmek amacıyla koalisyon uçaklarının Irak ve Suriye'de örgütün elindeki petrol tesislerini vurduğunu belirtti.

IŞİD'e karşı mücadele için yeteri kadar olmasa da mali kaynaklara sahip olduklarını belirten Zebari, ancak koalisyon güçlerinden hava saldırılarını sürdürmesini istediklerini, çünkü bu saldırıların etkisini gösterdiğini öne sürdü.

Zebari söz konusu hava saldırılarının ardından örgütün koordinasyonunun bozulduğunu ve saldırı pozisyonundan savunma pozisyonuna geçtiğini belirtti.

Zebari, IŞİD'in sahada belli bölgelerde gerilediğini ancak örgütün mali gücünün kırıldığını söylemenin zor olduğunu kaydetti.

'Irak bütçesiz yönetilemez'

Irak'ın 2014 yılında bütçesiz yönetildiğini ve bunun normal olmadığını belirten Maliye Bakanı, yeni bir bütçe hazırladıklarını ve önümüzdeki hafta bütçeyi meclise sunmayı umduklarını kaydetti.

Zebari "Irak'ta bütçe şeffaf değil. Mesela ordu kontrolünde olmayan Şii milislere ne kadar para gittiğini söyleyebilir misiniz?" şeklindeki soruya şu sözlerle cevap verdi:

"Şeffaflık hakkında benim de bir bilgim yok. Uluslararası Şeffaflık Örgütü yakın zamanda bir rapor yayınladı ve şeffaflık konusunda Irak'ı alt sıralarda gösterdi. Şu anda bizim önümüzdeki yıl için hazırladığımız bütçe son derece şeffaftır. Ancak 2014 yılı için savunmaya ne kadar harcandığına dair net bir sayı vermek çok zor olacaktır. 2015 yılı bütçesi için IŞİD ile mücadele amacıyla askeri harcamalara ise yüzde 22'lik bir oran ayırdık".

Yolsuzluk en önemli sorunlardan

Irak'taki yolsuzluk sorununun bir sebebinin de bütçesizlik olduğunu belirten Zebari, "Bütçe olmadığı için para dağılımının hangi kıstaslara göre yapılacağı bilinmiyordu ve paranın gelişigüzel harcanması bizim kaynaklarımız üzerinde büyük bir yük oluşturdu" dedi.

Zebari, yeni Irak hükümetinin yolsuzlukla mücadele için harekete geçtiğini öne sürerken, 50 bin hayalet askere maaş ödenmesi skandalının buzdağının yalnızca görünen yüzü olduğunu ve diğer alanlardaki yolsuzlukları da incelediklerini vurguladı.

2014'ü büyük bir kaos ve istikrarsızlık içinde tamamlamaya hazırlanan Irak'ta ekonomi iki büyük sıkıntıyla boğuşmaya çalışıyor.

10 Haziran'da Musul'u ve devamında Irak'ın geniş kesimlerini kontrol altına alan IŞİD'e karşı mücadelenin büyük maliyeti ve petrol fiyatlarında yılın ikinci yarısında gerçekleşen dramatik düşüş.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: Aljazeera / Güncel
title
Close