Ordu Mobese ve İşyerlerindeki Kameralar Olayların Aydınlatılmasında Etkili
Ordu İl Emniyet Müdürü İsmail Dalkılıç, kentte mobese ve işyerlerindeki güvenlik kameralarının olayların aydınlatılmasında oldukça etkili olduğunu, bu nedenle işyerlerine kamera takılmasını istedi.
Ordu İl Emniyet Müdürü İsmail Dalkılıç, kentte mobese ve işyerlerindeki güvenlik kameralarının olayların aydınlatılmasında oldukça etkili olduğunu, bu nedenle işyerlerine kamera takılmasını istedi.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ün 2 yıl önce Ordu Valiliği görevi sırasında, kentte hırsızlıkların önüne geçmek, suç işleyen suçluların da hızlı bir şekilde yakalanmaları için 'Kamu güvenliğinin sağlanmasına yönelik alınması gereken güvenlik tedbirleri' adı altında bir genelge yayımlayarak kentte işyerlerine kamera takma zorunluluğu getirdi. İşyerine kamera takmayan işyerlerine Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi gereğince 180 lira idari para cezası uygulanması da kararda yer aldı.
3 BİN İŞYERİ ZİYARET EDİLDİ
Ordu İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ve Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri genelge doğrultusunda kentte inceleme yaparak 3 bin işyerini ziyaret ederek 'güvenlik yeterlilik kontrol formu' doldurdu. Yapılan tespitte 2 bin 500 işyerinde hiç kamera olmadığı belirlenirken, bazı işyerlerinde ki kameraların da faal olmadığı gözlendi.
İl Emniyet Müdürü İsmail Dalkılıç, 18'i hareketli, 19'u sabit olmak üzere toplam 37 mobese kamerası olduğunu, bu kameraların işyeri kameralarıyla desteklendiğini söyledi. Aranan araç ve aranan suçluları emniyet bünyesindeki mobese kameraları tarafından yakalamanın mümkün olduğunu, işyerlerindeki kameralardan da görüntü olarak faydalandıklarını vurgulayan Dalkılıç, kameraların çok etkili olduğunu belirtti.
KAMERALARIN FAYDALARI ANLATILARAK İŞYERİ SAPİLERİ İKNA EDİLİYOR
Ordu Valiliği tarafından alınan kararın önemine de değinen Müdür Dalkılıç, işyeri sahipleriyle görüşülerek hem kendi güvenlikleri hem de toplumsal duyarlılık açısından kameraların önemine dikkat çekerek kamera takmaları konusunda ikna edilmeye çalışıldığını, kamera taktırmayanlara da henüz cezai işlem uygulanmadığını kaydederek şunları söyledi:
"Sayısal olarak her noktada polisin bulunması mümkün değil, bu anlamda bu kameralar bize oldukça yardımcı oluyor. İlimizde olayların aydınlatılmasında mobese kayıtları ve işyerlerinin kameralarından yararlandığımızı, olayların bir kısmını bu yolda aydınlattığımızı delillendirdiğimizi söyleyebiliriz. İşyerlerinde takılı bulunan güvenlik kameraları var, meydana gelen olaylarda en kısa sürede olay yerine yakın kameraları alıp değerlendiriyoruz. İşyerlerinde kamera kullanımı 2012'de Ordu Valiliği, İl İdaresi Kanunu'na dayanarak karar almış. Belirli kriterlere sahip işyerleri için böyle bir karar var. Bunun uygulanması zorunlu bir karar, ilimizde bu kapsama giren işyerlerinin yüzde 50'sine yakınının kameralarını taktıkları faal olduğu tespit edildi. Diğer işyerleriyle ilgili de Asayiş Şube Müdürlüğü ve Polis Destekli Müdürlüğümüz bu işyeri sahipleriyle görüşerek hem kendi güvenlikleri açısından işyerlerine kamera takmaları konusunda, hemde duyarlılık açısından başkalarının mağdur olduğu olaylara da faydalı olabileceği iki yönden bunun faydaları anlatılarak ikna edilmeye çalışılıyor."
258 OLAYIN FAİLİNİ KAMERALAR AYDINLATTI
Mobese gibi işyerlerindeki güvenlik kameralarının da suç işlenmesinde caydırıcı olduğunu, 2014 yılı içinde şahsa ve mala karşı işlenen 258 olay failinin de kameralar tarafından tespit edildiğine dikkat çeken Dalkılıç, "Amacımız Valiliğin aldığı karar kapsamına giren işyerlerinin tamamına kamera takılmasını sağlamak. 2014 yılında şahsa ve mala karşı 258 olayın faili bu yolla tespit edildi, ya da faili bilinsede bu yolla delil tespiti yapıldı, bu ciddi bir rakam. Kameralar caydırıcı oluyor, kameraların yoğun olduğu, bilinen görünen yerlerde suçtan kaçınıyorlar. Bir polis otosu gördüğünde suç işleme niyetinde olanlar nasıl vazgeçiyorsa, kameralar bilindiğinde de mutlaka engelleyici oluyor" diye konuştu.