Ordu Emniyet Müdürü: Dolandırıcılar Teknolojiyle Yöntem Değiştirdi
Ordu İl Emniyet Müdürü İsmail Dalkılıç, internet kullanımı ve cep telefonunun yaygınlaşmasıyla birlikte dolandırıcıların yöntemlerinde değişikliğe gittiğini söyledi.
Ordu İl Emniyet Müdürü İsmail Dalkılıç, internet kullanımı ve cep telefonunun yaygınlaşmasıyla birlikte dolandırıcıların yöntemlerinde değişikliğe gittiğini söyledi. Dalkılıç, "Malesef telefon ve internet kullanımı yaygınlaşırken dolandırıcılığın değiştiğini görüyoruz. Vatandaşlarımız korku içine sokuluyor, bu tür olaylara maruz kalsalar bile mutlaka resmi kurumlara gidilmeli" dedi.
Ordu İl Emniyet Müdürü İsmail Dalkılıç, internet kullanımı ve cep telefonunun yaygınlaşmasıyla ülke genelinde olduğu gibi Ordu'da da dolandırıcılık olaylarında değişik yöntemler kullanıldığını ifade etti. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün dolandırıcıların tuzağına düşmemeleri için vatandaşların telefonlarına SMS yoluyla uyarıcı mesajlar yolladığını, yine polisin uyarıcı broşürlerine rağmen dolandırıcılık olaylarının yaşandığına dikkat çeken Müdür Dalkılıç, "Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de dolandırıcılık olaylarında, internet kullanımı, cep telefonunun yaygınlaşmasıyla birlikte dolandırıcılığın yönteminde de değişiklik olduğunu görüyoruz. İnternet ya da cep telefonu üzerinden vatandaşlarımız malesef tuzağa düşüyorlar. Emniyet Genel Müdürlüğümüzün bu konuyla ilgili vatandaşlarımıza telefonla mesaj yoluyla uyarıcı mesajları var. Ayrıca Toplum Destekli Şubemiz ziyaretlerde bulunup söylüyor, broşürler dağıtıyor. Bütün bunlara rağmen dolandırıcılık olayları yine meydana geliyor. Teknolojinin gelişmesiyle dolandırıcılar yöntem değiştirdi, bütün uyarılara rağmen vatandaşlarımızı tuzağa düşürüyor" dedi.
OLAYLARA MARUZ KALSANIZ DA RESMİ KURUMLARA GİDİN
Vatandaşların herhangi bir suça karıştığını söyleyerek dolandırıcıların korku verdiğini, bir suça karışmış olsalar bile bu tür olayla karşı karşıya kalan vatandaşların mutlaka emniyet güçlerine müracaat etmesini, verilen hesaplara da para yatırılmamasını vurgulayan Müdür Dalkılıç, "Tüm uyarılarımıza rağmen malesef bu olaylar meydana geliyor. Polis, asker, adli birimlerden arama olduğu söylenerek vatandaşlarımıza korku veriliyor. Haklarında şikayetler olduğu, yasadışı işlere karıştıkları gibi vatandaşları korku içine sokan bir durum konusu. Buradan yola çıkarak vatandaşlarımız bu istenmeyen olaylara maruz kalıyorlar. Bu korkuyla ilgili söyleyeceğimiz şey şu; keşke bütün vatandaşlarımıza ulaşabilsek. Bu tür olaylara maruz kalsalar bile gerçekten suç işlemiş olsalar dahi bunun yöntemi yine bu kurumlara polise, jandarmaya, savcılığa giderek bu konuları çözmeleridir" diye konuştu.
KORKU VE PSİKOLOJİK BASKIYLA ETKİLİYORLAR
Dolandırıcıların korku ve psikolojik baskı ile vatandaşları etkileyerek tuzağa düşürdüğünün de altını çizen Müdür İsmail Dalkılıç, "Ayrıca vergi cezası, sigorta cezası gibi vatandaşları baskı altına alabilecek para ödemek zorunda kalma korkusuyla yapıldığını da görüyoruz. Banka kredi kartlarının güvenlik haneleri alınarak karttan çekildiği ya da bir yerlerden ödül kazandıkları bu şekilde suistimal edilerek psikolojik baskı altına alındıklarını da görüyoruz. Çünkü bedel ödemeden böyle bir yöntem de yok. Durduk yere insan ödül kazanmaz, para ikramiye söz konusu olamaz. Bunu da mutlaka daha önce kazandıkları yerlerden ve resmi yerlerden takibi gerekir" diye konuştu.
İsmail Dalkılıç Ordu'da son 2.5 yılda 121 kişinin telefon dolandırıcılarının tuzağına düştüğünü, hesaplara yatırılan 794 bin TL ve 8 bin Euro'nun 48 bin 200 TL'sini bloke ederek kurtardıklarını, 5 vatandaşın da para yatıracağı zaman polis tarafından engellendiğini de sözlerine ekledi. - Ordu