Haberler

Ordu'da Orman Köylerinden Göç, Karacalara Yaradı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürü İshak Yılmaz, insanların son yıllarda Ordu'da orman köylerinden kent merkezine ve büyükşehirlere göç eetmesinin karaca popülasyonunu artırdığını söyledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürü İshak Yılmaz, insanların son yıllarda Ordu'da orman köylerinden kent merkezine ve büyükşehirlere göç eetmesinin karaca popülasyonunu artırdığını söyledi. Ayrıca avcıların ve vatandaşların bilinçlenmesiyle artık karacalara ateş edilmediğini belirten Yılmaz, bulunan yavru karacaların da korunduğunu anlattı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İshak Yılmaz, teknik personel tarafından arazide yapılan envanter çalışmalarına göre kentte karaca popülasyonunun son yıllarda ciddi olarak arttığına dikkat çekti. Karacaların artmasında en büyük etkenin, orman köylerinden büyükşehirlere ve kent merkezlerine göç olduğunu ifade eden Yılmaz, vatandaşların ve avcıların da artık nesli tehlikede olan bu hayvanları koruduğunu, yaralı ve annesini kaybetmiş yavru karacaların da Milli Parklara teslim edildiğini söyledi.

'İNSANIN AZALMASI KARACALARA YARADI'

Orman köylerinde insan nüfusunun azalmasının karacalara yaradığını vurgulayan İshak Yılmaz şunları anlattı:

"İlimizde karaca popülasyonu artmış bulunmakta. Bunu hem avcılarla, hem vatandaşlarımızla, hem de kendi teknik personelimizin arazide yapmış olduğu envanter çalışmalarından anlıyoruz. Ordu'da orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın büyükşehirlere, kent merkezlerine göç etmesi en büyük etken. Tabii ki ormanların ve alanın insanlar tarafından terk edilmesi yaban hayatın ve bilhassa karacaların çoğalmasını artırdı. Bir diğer etken de avcılarımızın, vatandaşlarımızın bilinçlenmesi. Bu hayvanların neslinin tehlikede olduğunu, çabucak doğada yok olabileceğinin bilincinde olduğundan bunlara kolay kolay kimse ateş etmiyor. Buda bu hayvanların popülasyonunu ilimizde son yıllarda artırdı. Bunun yanı sıra yaptığımız gözlemlerde Ulubey İlçesi'nde devlet avlağında yeterince ve fazla sayıda karaca olduğun tespit ettik. Burada 5 adet karaca avlama kotamız var. Profesyonel avcılarımız av turizm acentasına başvurarak Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden izin alıp burada av turizmi faaliyeti yapabilir. 5 tane karaca kotamızı da bu şekilde kullanmış olalım."

76 KARACA TEDAVİ EDİLDİ

Geçen yıl içinde yaralı ve annesini kaybetmiş 76 karacanın bulunarak Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiğini, bu karacaların 72'sinin anlaşmalı veteriner hekim Eren Yeşilkaş tarafından tedavi edilerek keçi sütüyle beslenip tekrar doğaya bırakaldığını belirten İshak Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen sene ilimizde 76 karaca vatandaşlarımız tarafından ve kendi personelimiz tarafından araziden toplanıp veteriner hekime teslim edildi. 72 tanesi doğaya salındı. Elimizde 4 karaca var. Ulubey'de anlaşmalı veteriner hekimimiz var. Onun kliniğinde tedavisi yapılıyor. Keçi sütüyle besleniyor bu küçük hayvanlar. Ondan sonra kuru gıda, saman ot veriliyor. İyileşince doğaya bırakılıyor. 4 karacanın tedavisi tamamlanınca onlar da doğaya bırakılacak."

ANNESİ 3 GÜN BOYUNCA ARAR

"Vatandaşların duyarlılığı ve yardımının baazen çok farklı boyuta çıktığını kaydeden İshak Yılmaz şöyle konuştu:

"Yolda buldukları bir karaca yavrusunu hemen bize intikal ettiriyor. Oysa o yavrunun üç gün boyunca annesi tarafından aranacağını bilse, belki de dokunmayacak. Onu rahatsız etmeyecek. Bize gelen yavruyu biz tedavi ettirip doğaya salıyoruz. Bunun başarısı yüzde yüz değil, en iyisi annesinin yanında büyümesi. Vatandaşlarımız lütfen hayvanlar yaralı değilse, köpekler tarafından zarar verilmediyse dokunmamalarını, onları uzaktan seyretmelerini, anneleriyle buluşmalarını sağlamalarını istiyoruz." - Ordu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close