Ordu'da Fetö/pdy Davası
Ordu'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmada öğretmen, akademisyen, polis ve sağlıkçılardan oluşan 13 sanığın yargılanmasına başlandı.
Ordu'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmada öğretmen, akademisyen, polis ve sağlıkçılardan oluşan 13 sanığın yargılanmasına başlandı.
Ordu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, 8'i tutuklu 11 sanık ile yakınları ve avukatları hazır bulundu.
Sinop'ta ve Ordu'nun Ünye ilçesinde tutuklu bulunan 2 sanık ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile (SEGBİS) katıldı.
Tutuklu sanık T.B, bilişim teknolojileri öğretmeniyken meslekten ihraç edildiğini, söz konusu örgütle irtibatının olmadığını savundu.
Komiser Yardımcılığı görevinden ihraç edilen ve tutuklu bulunan M.A ise 23 yılık meslek yaşantısında çeşitli illerde görev yaptığını ve son olarak Ordu'da görevini sürdürdüğünü anlattı.
"ByLock" programını yoğun olarak kullandığı iddiasını reddeden sanık, telefonuna birkaç program indirdiğini ancak bu programı indirmediğini öne sürdü.
4 adet "1 dolar"
Tutuksuz yargılanan ve Ordu Üniversitesinde öğretim görevlisiyken ihraç olan H.H. farklı alanlarda yüksek lisans ve doktora yaptığını belirtti.
Kendisine ait 4 adet 1 doların örgütsel bir anlamı olmadığını söyleyen sanık, şöyle devam etti:
" Venedik'te uluslararası bir konferans düzenlendi. Çalıştığım kurumdan giderlerin karşılanmasını talep ettim. Olumsuz yanıt üzerine konferansı tertipleyen Washington Üniversitesinden akademisyene mail attım. Kaynak olmadığı için katılamayacağımı söyledim ancak Ankara ile Venedik uçak masrafı olan 284 doları karşılayabilecekleri söylendi. Daha fazla gider olmasına rağmen bu rakam bana verildi ve yurda döndüm. Bu para içerisinde de 1 dolar vardı. Sanki örgütsel bir şey gibi tutanak tutuldu. Suçlamaları kabul etmiyorum."
Öğretmenlik mesleğinden ihraç edilen tutuklu M.D. "ByLock" kullandığı iddiasını kabul etmedi.
Tanık ifadelerini reddeden tutuklu M.S. ise sınıf öğretmenliğinden ihraç edildiğini, herhangi bir terör örgütü ile ilgisinin olmadığı savundu.
Sinop E Tipi Kapalı Cezaevinden SEGBİS ile duruşma salonuna bağlanan B.Ç. 15 yıl boyunca matematik öğretmeni olarak görev yaptığı ifade etti.
Ordu'da "milli eğitim imamı" olarak örgüt içerisinde yer aldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını öne süren sanık, hiçbir terör örgütüne üye olmadığını savundu, beraatini talep etti.
Tutuklu F.D. ile eşi tutuksuz sanık M.D. Ünye ilçesinde "örgütün sağlıkla ilgili ileri gelenlerinden olduğu" ve "ByLock" programını kullandığı iddiasıyla hakim karşısına çıkarıldı.
FEM dershanesi binasında sohbete katıldığına ilişkin beyanın doğru olmadığını belirten F.D, "2013 yılı öncesinde umuma açık yerlerde kandil tarzı dini programlara katıldım. Bunun haricinde de herhangi bir sohbet, toplantı gibi yerlerde bulunmadım. Örgüte ait gazete, dergi gibi yayınlarına abone olmadım. Himmet, bağış gibi yardımlarda da bulunmadım." dedi.
Sağlık ocağında görev yaptığını ifade eden M.D. de eşiyle birlikte WhatsApp kullanımı öncesinde telefona birkaç program indirdiklerini ancak kullanamadıklarını, indirilen programlar arasında "ByLock" programının ise bulunmadığını savundu.
Ünye'den SEGBİS ile duruşmaya katılan eski sağlık çalışanı tutuklu sanık Y.E. üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.
Tutuksuz sanık Z.K. de Ünye ilçesinde polis memuruyken ihraç edildiğini dile getirerek, "Bu yapıyla irtibatım yok. Herhangi bir sohbet ve toplantıya katılmadım. Evimde bulunan uçaksavar mermisini ise askerdeyken buldum ve hatıra olarak sakladım." şeklinde savunma yaptı.
Beden eğitimi öğretmeniyken ihraç edilen tutuklu A.B. de tanık beyanlarında "Ünye Adliyesi'nde çalışan katiplerden sorumlu olduğu ve onlardan para topladığı" iddiasını reddetti.
Tarih öğretmeniyken ihraç edilen tutuklu A.H.B. ile O.Ü. haklarındaki iddiaları reddederek tahliyelerini talep etti.
Mahkeme heyeti, 10 tutuklu sanıktan A.H.B. ile O.Ü'niün adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar vererek duruşma ertelendi.