Ordu'da Çiftçilere, Makine ve Ekipman Desteği Yapıldı
Destekleme Programı kapsamında % 50 hibe desteği ile alınan makine ve ekipmanlar, düzenlenen törenle çiftçilere teslim edildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama alt yapısının geliştirilmesi ve gıda güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik ekonomik yatırım projeleri ile tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin çiftçiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek gelirini artırmak amacıyla Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında % 50 hibe desteği ile alınan makine ve ekipmanlar, düzenlenen törenle çiftçilere teslim edildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen Makine ve Ekipman Dağıtım Töreni'ne, Vali Yardımcısı Engin AVCI, Ordu Milletvekili Mustafa HAMARAT, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah KONAK, Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur CÖRÜT, Ordu Arı Yetiştiriciler Birliği başkanı Necati AYDIN, bazı daire müdürleri ile makine ve ekipman desteğinden yararlanan çiftçiler katıldı.
Makine ve Ekipman Dağıtım töreninde bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Engin AVCI, tarım arazilerini en uygun şekilde kullanmak gerektiğine dikkat çekerek, nüfus artışından dolayı toprakların giderek daraldığını ifade etti.
"Toprakları en iyi şekilde işlemek ve bu işin ilmini almak, bilimsel olarak verimi nasıl artırırız onu öğrenmek ve makineli tarım yapmak gerekiyor" diyen Vali Yardımcısı Engin AVCI, "Tarımda makineleşme sayesinde az topraktan daha çok verim elde edeceğiz. Ordu tarım alanında Türkiye'nin en önemli illerinden birisi ve en verimli topraklar da ilimizde bulunuyor. Dünya fındığının yüzde 75'i Türkiye'de, bu da Ordu ve Giresun'da yetişiyor. Bu kadar bereketli topraklar işlendikçe veriyor" şeklinde konuştu.
Dağıtılacak makinelerle çiftçilerin verimlerini artırmalarını, daha çok para kazanmalarını ve maliyetlerini düşürmeleri temennisinde bulunan Engin AVCI, "Çiftçilerimizin refahını artırıcı, fazla girdi olarak onların hizmetinde olur. Bu makineler çiftçilerimize ve ilimize hayırlı olsun" diyerek sözlerini tamamladı.
Törende bir konuşma yapan Milletvekili Mustafa HAMARAT da tarımın hayati ve stratejik bir konuma sahip olduğunu vurgulayarak, "Ne kadar gelişirsek gelişelim, ne kadar teknolojiyi kullanırsak kullanalım, insanoğlu hayatını devam ettirebilmesi için tarıma mahkumdur. Hiçbir ülkenin tarım üretiminden vazgeçme lüksü yoktur. Tarım, insanlar için hayati olduğu gibi ülkeler için de stratejik bir alandır" dedi.
Dünya'daki tüm devletlerin tarım sektörünü desteklediğine dikkat çeken Milletvekili Mustafa HAMARAT, "Tarımda dünyanın konjektörü şudur ki; devlet tarımı destekler, önünü açar, altyapısını yapar, çiftçiler üretir. Biz her zaman üreticimizin yanındayız. Her zaman üreticilerimizin problemlerini kendi problemimiz olarak algılıyoruz. Biz üreticimize çok büyük destekler veriyoruz. Her zaman üreticimizin yanındayız. Bu makine ve ekipmanlar hayırlı olsun. Bu makine ve ekipmanlarla da yetinmeyeceğiz" diye konuştu.
Konuşmasında, "Önümüzde daha büyük hayallerimiz var" diyen Milletvekili Mustafa HAMARAT, şunları kaydetti; "Ordu, O2 markasının altını tarımla doldurmak zorundadır. O'da organik üretimdir. Dünyanın aradığı üretimdir. İnşallah Ordu'da organik üretimi yaygınlaştıracağız. Böylece O2 markasını dünyada organik üretimin yapıldığı bir il olarak daha anlaşılır ve bilinir hale getiririz."
İl Gıda ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM da törende yaptığı konuşmada, Bakanlığın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının Ordu'da başarıyla uygulandığını belirterek, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2006- 2012 yılları arasında ilimizde başta fındık işleme tesislerinde kapasite artırımı ve teknoloji yenileme olmak üzere, Süt İşleme Tesisleri, Su Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisleri, Soğuk Hava Depoları ve Bal İşleme Paketleme Tesisi gibi yatırım konularında 53 proje uygulanmıştır. Uygulanan projelerin toplam yatırım tutarı 25.020.841 TL. hibe tutarı ise 10.886.899 TL'dır. 2012 yılında ise Bakanlığımızca 8 projenin desteklenmesine karar verilmiştir. Projelerin uygulaması devam etmekte olup bu projelerin yatırım tutarı 4.573.970 TL, hibe tutarı ise 2.220.985 TL'dır. Ekonomik yatırımların tamamlanması ile ilimiz yatırımcılarına toplam 13.107.000 TL hibe desteği sağlanmış olacaktır. Aynı programdan Makine ve ekipmanların desteklenmesine yönelik hibe desteği kapsamında 2007-2012 yılları arasında ilimizde başta Motorlu Tırpan, Pülverizatör, El Traktörü, Süt Sağım Makinesi ile Arıcılık Makine ve ekipmanı olmak üzere toplam 14.667 adet makine ekipman dağıtımı yapılmıştır. Dağıtımı yapılan makine ve ekipmanların toplam tutarı 27.121.626 TL. üreticilere sağlanan hibe desteği ise 13.560.000 TL'dır" dedi.
Fındık toplama ve dal parçalama makinesinin hibe desteği kapsamına alındığını söyleyen Musa SAĞLAM, "Vazgeçilmez ürünümüz olan fındığın tarımında verimliliği artırmak ve üretim maliyetini düşürmek amacıyla Fındık Toplama Makinesi ve her yıl budanan fındık dallarının parçalanarak toprağa karıştırılmasına ve bu sayede toprakta organik madde miktarını artırmak suretiyle fındıkta verimin artırılmasına katkı sağlayacak olan Fındık Dal Parçalama Makinesinin hibe kapsamına alınması için Bakanlığımıza sunulan teklifimiz uygun görülerek 2013 yılında Fındık Toplama Makinesi ve Fındık Dal Parçalama Makinesi hibe kapsamına alınmıştır" diye konuştu.
Ordu'nun en yüksek makine ve ekipman desteğini aldığını belirten Musa SAĞLAM, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Makine ve ekipmanların desteklenmesi amacıyla Bakanlığımızca ilimize tahsis edilen bütçe sıralamasında 2012 yılında ilimiz 12. sırada iken, 2013 yılında bütçe tahsisinde ilimiz 6. sıraya yükselmiştir. 2013 yılında makine ekipman alarak hibe desteğinden faydalanmak üzere ilimizde 4.458 üretici başvuruda bulunmuştur. Talep edilen makine ve ekipmanların toplam tutarı 21.860.600 TL. hibe talebimiz ise 10.930.300 TL.dır. Makine ve ekipmanların desteklenmesi kapsamında ilimize 2013 yılında 3.400.000 TL. ödenek tahsis edildiğinden üretici taleplerinin tamamı karşılanamamıştır. İlimize tahsis edilen ödenek doğrultusunda hibe sözleşmesi imzalayan 2.300 üreticimiz makine ve ekipman alımı yaparak hibe desteğinden yararlanacak, Altınordu ilçemizde ise hibe sözleşmesi imzalayan 310 üreticimiz makine ekipman desteğinden faydalanacaktır. Makine ve ekipmanların dağıtımı tamamlandığında ilimize toplam 16.960.000 TL. hibe desteği sağlanmış olacak, ekonomik yatırımlarla birlikte ilimize kazandırılan hibe desteği tutarı 30.067.000 TL.'na ulaşacaktır.
Konuşmaların ardından, makine ve ekipmanı dağıtım törenine geçildi. Mehmet ACAR isimli çiftçiye dal parçalama makinesini Vali Yardımcısı Engin AVCI, Telat YILDIZ isimli çiftçiye bal süzme ve sır alma makinesini Milletvekili Mustafa HAMARAT, İsmet ORHAN isimli çiftçiye fındık toplama makinesini İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, diğer çiftçilerin makine ve ekipmanları da törene katılan protokol mensupları tarafından teslim edildi.