Haberler

Ordu Barosu Başkanı: Şiddete Uğrayan Kadınlar Artık Hakkını Arıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

– ORDU Barosu Başkanı Avukat İlhan Kurt, şiddete uğrayan kadınların gelişen teknolojiyle birlikte artık daha bilinçlendiğini, 2 yıl önce çıkan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanun ile koruma sayısında da artış olduğunu söyledi.

– ORDU Barosu Başkanı Avukat İlhan Kurt, şiddete uğrayan kadınların gelişen teknolojiyle birlikte artık daha bilinçlendiğini, 2 yıl önce çıkan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanun ile koruma sayısında da artış olduğunu söyledi.

Ordu Barosu Başkanı Avukat İlhan Kurt, kentte şiddete uğrayarak adliyeye başvurup koruma kararı verilen kadın sayısının 2006'da 7 iken, 2014 sonu itibariyle bu sayının kat kat artarak bin 73'e çıktığına dikkat çekti. Son 9 yılda kentte Ordu Adliyesi'ne başvuran 3 bin 715 kadına koruma kararı verildiğini belirten İlhan Kurt, rakamın artmasının kadına şiddetin çok arttığı anlamına gelmediğini, aksine koruma kapsamının genişlemesi ve kadınların bilinçlenmesinden kaynaklandığını kaydetti.

2012 yılından önce kadına şiddetin önlenmesine ilişkin çıkan kanunların yetersiz olması nedeniyle 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi'ne dair kanunun çıktığını, 2013'te yürürlüğe giren bu kanunla birlikte adliyelerdeki şiddet başvurusu rakamlarının da resmi kayıtlara göre arttığını vurgulayan Kurt şunları söyledi:

"Ordu'da adliyedeki resmi kayıtlara göre 2006'da 7 kadına şiddet nedeniyle koruma kararı talep edilmiş, 2014 sonu itibariyle bu rakam bin 73'e çıktı. Yalnız bu kadar büyük artış olması kadınlara karşı şiddetin çok arttığı anlamına gelmiyor. Kadına şiddet halen devam ediyor, fakat kanunla koruma kapsamı daha da genişledi. Daha önce, daha çok evli olan, eşinden şiddet gören kadınlar bu kapsamdayken, bugün tüm kadınlar koruma altında. Kadına karşı şiddet hala devam ediyor ama bu yasanın gelişmesi bu rakamları artıran ön önemli sebeplerden birisi. Bir diğeri de 1998 yılındaki teknolojik imkanlarla, günümüzdeki teknoloji farklı. Artık kadınlarımız haklarını biliyor, şiddete uğrayan her kadın daha bilinçli olduğu için polis ve adliyeye müracaat ediyor. Bu da koruma kararı sayısının artmasının en önemli diğer bir sebebi. Daha önceki yıllarda kadına karşı şiddet vardı başvuru azdı. Kadınlarımız yasal koruma altında değildi."

BAROYA BAŞVURANLARA AVUKAT TEMİN EDİLİYOR

Şiddete uğrayan kadınların Ordu Barosu'na başvurması halinde yasalar çerçevesinde kendilerine yardımcı olunduğuna da dikkat çeken İlhan Kurt, "Şiddete uğrayan, maddi durumu iyi olmayan kadınlar varsa baromuza başvursunlar. Onlara avukat temin ediyoruz, istedikleri davayı açma hakları var. Yasalar çerçevesinde biz avukat temin etmeye çalışıyoruz. Ayrıca Baromuzun 11 kişilik yönetiminde 5 bayan yöneticimiz var. Kadın haklarıyla ilgili ne kadar duyarlı olduğumuzu bu temsil oranı da ortaya koyuyor. Ordu Barosu Kadın Hakları Komisyonumuz da bu konuda titizlikle çalışıyor" diye konuştu. - Ordu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close