Ordu 2 bin yıllık 'kibele' heykeli ordu'nun yeni markası olacak
2 bin yıllık 'Kibele' heykeli Ordu'nun yeni markası olacakOrdu'nun Altınordu ilçesinde 6'ncı Mithridates dönemine ait 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde yürütülen kazılarda bulunan Ana Tanrıçı Kibele heykeli marka yapılarak, yörenin başlıca tarım ürünü olan fındık ve fındık mamülleri üretilecek.
2 bin yıllık 'Kibele' heykeli Ordu'nun yeni markası olacak
Ordu'nun Altınordu ilçesinde 6'ncı Mithridates dönemine ait 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde yürütülen kazılarda bulunan Ana Tanrıçı Kibele heykeli marka yapılarak, yörenin başlıca tarım ürünü olan fındık ve fındık mamülleri üretilecek. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Ana Tanrıca Kibele heykeli adıyla fındığın yanı sıra üretimi yapılan çikolata gibi bazı ürünlerde yeni markalar oluşturacağız dedi.
Ordu'nun Altınordu ilçesinde 6'ncı Mithridates dönemine ait 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde, 9 yıldır yürütülen kazılarda, Ana Tanrıçı Kibele heykeli ve 3 büyük heykel ile yaklaşık 2 bin parça tarihi esere ulaşıldı. Ordu Müze Müdürlüğü ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof.Dr. Süleyman Yücel Şenyurt ve ekibi tarafından 1'inci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan kalede yürütülen kazılarda ayrıca, 300 basamaklı merdiven ile milattan önceki dönemlere ait olduğu değerlendirilen, pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları ile, ok uçlarına rastlanıldı. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından, 'Kibele' heykeli bulunduktan sonra ziyaretçi akınına uğrayan Kurul Kalesi'nin, UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınması için başvuruda bulunuldu. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, 'Ana Tanrıca Kibele' heykelinin turizme kazandırılması için bir dizi proje hazırladı. Proje kapsamında Ana Tanrıçı Kibele heykeli markası adıyla yörenin başlıca tarım ürünü olan fındık ve fındık mamülleri üretilecek.
'12 AY BOYUNCA KAZIYI DEVAM ETTİRECEĞİZ'
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Kurul'da devam eden arkeolojik kazıların yazları yapıldığını, sonbahar gelince sona erdiğini, gerekli izinleri aldıktan sonra 12 ayı boyunca kazı çalışması yapılacağını söyledi. Güler, Kurul Kalesi bizim için son derece önemli. Ordu pek çok medeniyetin buluştuğu yer, bunu bir çok kişi bilmiyordu. Karadeniz'de, Ordu'da da medeniyetler var. Buradaki kazılarda güzel sürprizlerle karşılaşıyoruz. Bunlardan bir tanesi 'Kibele' heykelinin bulunuşu. Büyükşehir Belediyesi olarak bunların, kazı çalışmalarının finansmanını sağlıyoruz. Kazılar belli mevsimlerde oluyor. Sonbahardan itibaren hava yağışlı oluyor, kazılar sonlandırılıyor. Buranın üzerini örtüp 12 ay boyunca kazıyı devam ettireceğiz. Böylelikle 4 yıllık çalışmayı 1 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Gerekli izinleri aldıktan sonra burada 12 ay kazı yapılıp, daha güzel sonuçlara ulaşmayı istiyoruzö dedi.
'KİBELE' MARKA BAŞVURUSU YAPTIK?
'Kibele' ismini markalaştırıp fındık ve çikolata sektöründe kullanacaklarını, marka başvurusunu da yaptıklarını anlatan Hilmi Güler, 'Fındıktan çikolataya marka olarak 'Kibele'ye geçmek istiyoruz. Hem tarihi bir zenginliğin ismini Ordu ile bütünleşmiş bir entegrasyona girmiş ismi değerlendirmek istiyoruz. Hemde kazıları 12 ay yapıp daha süratli sonuçlara ulaşmak istiyoruz. Bunu titizlikle yapacağız. Bunu yaparken en önemli şey, işi aceleye getirmek değil, ama süratli çalışmak. Bunun dışında da yeni zenginliklerimizin üzerine gitmek istiyoruz. Ünye, Fatsa ve diğer ilçelerimizde de önemli kaleler var. Buraları da turizme kazandırıp, Kurul gibi buralara da turist çekmeye çalışacağızö şeklinde konuştu.