Haberler

Oprukçu: "Gece Gündüz, Uzak Yakın Demeden Çalışıyoruz"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Oprukçu, Adana’da çözülmedik altyapı, kanalizasyon, içme suyu sorunu bırakmayacaklarını söyledi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Oprukçu, Adana'da çözülmedik altyapı, kanalizasyon, içme suyu sorunu bırakmayacaklarını söyledi.

Oprukçu, 2017 yılında ASKİ'nin gerçekleştirdiği proje ve yatırımlar hakkında bilgi verip değerlendirmede bulundu.

'Yerel seçimlerden sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile birlikte Adanalıların tüm sorunlarını ortadan kaldırmak için durmaksızın çalıştıklarını ifade eden Oprukçu, "Öncelikli olarak Cumhuriyet tarihinden beri su gitmeyen yerleri tespit ettik ve oralarla ilgili çalışmalara başladık. 100'ün üzerinde köyün suyu ve şebekesi yoktu. 3,5 yıl gibi bir zamanda yüzde 75'ten fazlasını çözüme kavuşturduk ve şimdi bu bölgelerimizde insanların çeşmelerinden temiz ve sağlıklı su akıyor" dedi.

1 Nisan 2014 tarihinden 2017 yılının sonuna kadar gerçekleştirilen yatırımların miktarları hakkında bilgi veren Oprukçu, şunları kaydetti:

"Tüm ilçelerde gerçekleştirilen içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarının sonucunda merkezde ve ilçelerde yapımı tamamlanan içme suyu boru hattı toplam 1.552.720 metreye; kanalizasyon boru hattı ise toplamda 448.422 metreye ulaştı. Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerinde gerçekleştirdiğimiz 'Kapalı Sistem Sulama Projesi' neticesinde toplamda 14.950.000 metrekare arazinin sulaması gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra 'Kanalet Sistem Sulama Projesi' ile de toplam 32.130.000 metrekare genişliğinde arazi sulanıyor. Dere temizliği ve ıslah çalışmalarını da titizlikle gerçekleştiren ekiplerimiz, toplamda 84.000 metre uzunluğundaki dere yatağını temizledi."

Çamurdan elektrik üretiliyor

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından çamurun elektrik enerjisine dönüştürüldüğünü belirten Oprukçu, "Kanalizasyon sularının arıtıldığı Seyhan, Yüreğir ve Ceyhan Atık Su Arıtma Tesisleri'nde, 2017 yılı içerisinde 104 milyon 247 bin 428 metreküp kirli suyu arıtarak meydana gelen çamurdan elektrik elde ediliyor. Arıtma çamurundan 6 milyon 166 bin 884 metreküp biogaz elde edildi ve bu gazdan da 15 milyon 269 bin 164 kilowatt saat elektrik enerjisi üretildi. Atık su arıtma tesislerinde üretilen enerjinin bir kısmı işletme faaliyetlerinde kullanılırken; diğer kısmı ise EPDK ile anlaşma sağlanıp satışa geçiliyor" diye konuştu.

TD8 projesinin ikinci etabı tamamlandı

ASKİ'nin en büyük projelerinden biri olan TD8 Drenaj Kanalı'nın devamı niteliğindeki çalışmanın tamamlandığını söyleyen Hüseyin Oprukçu, şöyle devam etti:

"TD8 Drenaj Kanalı projesinin geçtiğimiz yıl içerisinde tamamlanan 1. etabında 4,5 kilometre uzunluğunda yapılan hat sayesinde 10 mahallenin kanalizasyon sorunu çözüldü. 2. etabı da biten proje sayesinde, toplamda 21 mahallede yaşanan kanalizasyon problemleri tarihe karışacak. Seyhan ilçesi Kıyıboyu Caddesi'nde yürütülen çalışmayla birlikte, yapılan bağlantı noktaları neticesinde toplamda 11 mahallenin kanalizasyon problemi ortadan kalktı. Ayrıca bölgede bulunan diğer mahallelerin alt yapı kapasitesi de genişlemiş oldu. 2000 mm'lik beton borular döşenen yaklaşık 10 kilometre uzunluğundaki hat, Gürselpaşa Mahallesi'nden Kanal Kıyıboyu güzergahına kadar geliyor."

Hızlı tren güzergahında deplase çalışması

Devlet Demiryolları tarafından Adana'ya yapılması planlanan Hızlı Tren Projesi için güzergah üzerinde bulunan yağmur suyu, kanalizasyon ve içme suyu hatlarının, ilerleyen süreçte sorun yaşanmaması adına, bu güzergahların dışına çıkararak deplase edilmesini sağladıklarını belirten Oprukçu, "İhtiyaç ve aciliyet arz eden durumlarda, kanalizasyon, yağmur suyu ve içme suyu hatlarına deplase çalışması uygulamaktayız. Ekiplerimiz, toplam uzunluğu 7 kilometre olan hattın deplasesini gerçekleştirdi" dedi.

Yüreğir ilçesinde Mustafa Kemal Paşa Bulvarı üzerinde yer alan içme suyu ana hattında meydana gelen bazı patlaklar nedeniyle sık sık su kesintilerine maruz kalan bölge halkının bu sorununu ortadan kaldırmak için proje ürettiklerini söyleyen Hüseyin Oprukçu, 3 kilometrelik ana hat yenileme ve deplase çalışmaları neticesinde herhangi bir içme suyu problemi yaşanmayacağını dile getirdi.

Yumurtalık'a 30 kilometrelik içme suyu hattı

ASKİ'nin kendi öz sermayesiyle yatırımlarını sürdürdüğünü ve yapılan çalışmaların vatandaşların sorunlarına çözüm getirdiğini ifade eden Oprukçu, Yumurtalık ve Ceyhan ilçelerinde gerçekleştirilen toplamda 30 kilometrelik proje kapsamında AÇP boruların yerine yeni nesil Duktil boruların döşendiğini söyledi. Oprukçu, yeni hat tamamlandıktan sonra Kurtpınarı, Karatepe, İncirli, Kurtkulağı, Narlık, Çevretepe, Körkuyu, Gölovası, Hamzalı, Narlıören, Demirtaş ve Sugözü başta olmak üzere çok sayıda mahallenin içme suyu sorununun sona erdiğini vurguladı.

Tufanbeyli'ye kapalı sistem sulama projesi

Tufanbeyli'de yürütülen ve toplamda 100.000 dönümün üzerinde alana etki edecek olan 'Kapalı Sistem Sulama Projesi', bölgeye can suyu akıttığını söyleyen Oprukçu, proje sayesinde tarım ve hayvancılığın kalkınmasına da ciddi ölçüde katkı sağlanmış olacağını belirtti.

Tufanbeyli ilçesine büyük bir yatırım yapıldığını anlatan Oprukçu, şöyle devam etti:

"Doğanbeyli mevkisinde gerçekleştirilen ve toplam uzunluğu 34 kilometre olan Çiftlik Göleti Kapalı Sistem Damlama ve Sulama Projesi sonuca ulaştığında Doğanbeyli başta olmak üzere Pekmezli, Ortaköy ve Çatalçam bölgelerinde sulama sorunu tamamen ortadan kalkacak. Evci Göleti Kapalı Sistem Sulama Projesi ile de bölge halkının hayvansal sulama sorunu ortadan kalkacak; aynı zamanda 12 kilometre uzunluğundaki çalışma sayesinde de 3000 dönüm tarım arazisi suya kavuşacak. Bunların yanı sıra 40 kilometre uzunluğunda olan Doğanlı Göleti Kapalı Sistem Sulama Projesi ile 10 bin dönümün üzerinde alana su ulaştırılacak. Tufanbeyli'nin Tozlu mevkisinde yer alan ve 200 bin metreküp su alan göletin zeminine ise jeo mebran kaplama yapılarak daha sağlıklı olması ve su tutması sağlanıyor. Tüm bu projeler tamamlandığı zaman; sulu tarım, susuz tarıma göre daha verimli olduğu için de yüzde 70 oranında verim artışı sağlanması hedefleniyor."

"2018'da suya zam yapılmayacak"

Gerçekleştirilen Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü Kasım Ayı Genel Kurul Toplantısında, Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ'nin 2018 yılı performans programları, 2018 yılı ücret ve tarifeleri ile bütçeleri görüşüldüğünü hatırlatan Oprukçu, 2018 yılı için su tarifesinde bir artış yapılmadığını duyurdu ve "Vatandaşların ev ekonomilerine katkıda bulunmak istiyoruz. Su ücretlerinin yanı sıra abonelik, açma kapama, depozito ücretleri ve ASKİ tarafından alınan diğer ücretlerde de artışa gidilmedi. Bu yıl içerisinde Türkiye'nin en sağlıklı ve kaliteli suyu yine çok ucuza kullanılacak. Kıymetli vatandaşlarımız, tabiri caizse, sudan ucuz su içmeye devam edecekler" diye konuştu.

Dere temizliği ve ıslah çalışmaları

Dereler Bakım ve Onarım Şube Müdürlüğü ekipleri çeşitli ilçelerde bulunan dere yataklarının temizliği için hummalı bir çalışma gerçekleştirildiğini anlatan ASKİ Genel Müdürü Hüseyin Oprukçu, "Dere ıslahının önemi çok büyük. Hem su baskınlarının önüne geçmek için önlem alınmış olunuyor hem de kötü koku ve görüntünün sona ermesi sağlanıyor. Ekiplerimiz dere temizliği konusunda oldukça hassas davranıyor. Vatandaşlarımız da bu hususta aynı şekilde hassas davranırsa derelerle ilgili herhangi bir olumsuzluk yaşanmayacaktır" dedi.

Opdukçu, Seyhan, Çukurova, Yüreğir, Sarıçam, Karaisalı, Karataş, Ceyhan, Yumurtalık, Kozan ve Pozantı ilçelerinde, toplam uzunluğu 84 kilometreyi bulan dere yataklarının temizlik çalışmasının tamamlandığını kaydetti.

"2017 yılı içinde su taşkını yaşanmadı"

Su taşkınlarına son vermek amacıyla Adana'nın dört bir yanında önemli projeler ve yatırımlar gerçekleştirildiğini söyleyen Oprukçu, yıl içerisinde yağan şiddetli yağmur sonucunda ASKİ'nin çalışmalarının meyvesini verdiğini ve yıllardır her yağan yağmur sonrası oluşan manzaraların tarihe karıştığını ifade etti. Oprukçu, "Geçtiğimiz yıllarda yağmurdan en çok etkilenen bölgelerde dahil olmak üzere kentin her noktasında yağmur suyu şebekelerini tamamladık. Ayrıca ekiplerimiz kışa girerken yoğun bir şekilde kanal ve rögar temizliklerini de yapmıştı. Bu nedenle derelerimiz taşmadı, herhangi bir yerde su taşkını yaşanmadı. Şiddetli yağmurlarda da ekiplerimiz gece boyunca sahada çalışıyor ve vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamasını engelliyor" şeklinde konuştu.

"Başkanımızla Adana'yı ileriye taşıyoruz"

Yaptıkları işlerde her zaman Adana'nın menfaatini düşündüklerini söyleyen Oprukçu açıklamasının sonunda şunları kaydetti:

"Adanalıların refahı için sürekli projeler üretiyoruz. 2014 yerel seçimlerinden itibaren tek gayemiz vatandaşlarımıza hak ettikleri hizmeti ulaştırmak oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Hüseyin Sözlü'nün talimatları doğrultusunda hep birlikte Adana'yı daha ileriye taşıyoruz. Gece gündüz, uzak yakın demeden çalışıyoruz. Her geçen gün yatırımlarımıza, projelerimize bir yenisini ekliyoruz. Görevde bulunduğumuz süre boyunca bu böyle olacaktır. Adana'da çözülmedik altyapı, kanalizasyon, içme suyu sorunu bırakmayacağız." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close